Am văzut tot mai des în ultima vreme persoane în jurul meu cu vârste de 20-30 de ani care au dificultăţi în a completa formulare scriind de mână. Studiile arată mai nou că e un simptom des întâlnit în Generaţia Z, adică persoanele născute între 1997 şi 2012. Avem detalii mai jos.
Un studiu realizat de Universitatea Norvegiană indică faptul că 40% dintre elevi au pierdut capacitatea de a scrie de mână. Tendinţa a fost observată şi în ţări ca Turcia şi reprezintă un impact negativ al digitalizării. Profesorul universitar Nedret Kiliceri (Universitatea de Stat din Turcia), citat de pescurt.ro, afirmă că studenţii din generaţia Z au crescut direct în lumea digitală şi nu mai sunt familiarizaţi aproape deloc cu regulile de bază ale scrierii de mână.
Ei preferă tastaturile în loc de pixuri şi au probleme cu formularea ideilor complexe. Aleg propoziţii scurte deseori, influenţaţi fiind de stilul comunicării de pe reţelele de socializare. Chiar elevii, chestionaţi cu privire la acest fenomen, recunosc că social media le-a afectat obiceiurile de scriere. În plus, ei consideră că scrisul tradiţional e pe moarte. Studenţii vin la cursuri fără pixuri şi scriu ilizibil. Scrisul lor înclină fie în sus, fie în jos şi este... dezordonat. Sună şocant ca o abilitate perfecţionată de umanitate pe parcursul a 5500 de ani să dispară aşa rapid. Acest studiu a inclus 585 de elevi din 22 de şcoli.
Tu mai scrii de mână? Şi dacă da, în ce situaţii?