Vin procesoarele de 3 nm! Samsung începe producţia în masă în 2021, cu tehnologie GAAFET

6.988 ori
<b>Vin procesoarele de 3 nm! Samsung începe producţia în masă în 2021, cu tehnologie GAAFET</b>În acest moment cele mai puternice procesoare de pe telefoanele mobile sunt cele de 7 nm, dar foarte multe handset-uri încă debutează cu cipset-uri de 10 nm. Samsung se pregăteşte deja de etapa următoare de evoluţie a arhitecturii CPU şi azi aflăm că..

În acest moment cele mai puternice procesoare de pe telefoanele mobile sunt cele de 7 nm, dar foarte multe handset-uri încă debutează cu cipset-uri de 10 nm. Samsung se pregăteşte deja de etapa următoare de evoluţie a arhitecturii CPU şi azi aflăm că următorul pas este cel spre litografia de 3 nm.

Samsung a prezentat partenerilor săi planurile de a începe producţia în masă a cipuri de 3 nm Gate-all-Around-Field-Effect Transistors (GAAFET). Totul se va desfăşura din 2021, iar la pachet a venit şi anunţul legat de producţia de cipuri EUV de 7 nm în a doua jumătate a acestui an. GAAFET este urmaşul lui FinFET, tehnologie utilizată pe ultimele generaţii de procesoare.

Vin procesoarele de 3 nm! Samsung începe producţia în masă în 2021, cu tehnologie GAAFET

Samsung si alte câteva companii au dezvoltat GAA încă de la începutul anilor 2000. Tranzistorii de acest tip sunt unii FET, care au 4 "porţi" pe toate cele 4 laturi ale unui canal, pentru a depăşi scalarea fizică şi limitările de performanţă ale FinFET-urilor, inclusiv voltajul curentului furnizat. Din 2002 lucrează Samsung la conceptul de "multi bridge channel FET", cu o nano fâşie care amplifică controlul acelor porţi speciale.

Iniţial se discuta despre trecerea de la 7 nm la 5 sau 4 nm, dar se pare că 3 nm este direcţia în care mergem. Între timp Samsung ar avea gata un proces de 4 nm GAAFET pentru anul 2020. Nu trebuie să ne grăbim totuşi, deoarece analiştii consideră că nu vom vedea aşa ceva în producţie înainte de 2022. TSMSC şi Global Foundries lucrează la proiecte similare, care vor ajunge probabil la Apple şi alţi parteneri.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×