[UPDATE] Ce este Signal și de ce a devenit atât de popular în aceste zile?

21.426 ori
<b>[UPDATE] Ce este Signal și de ce a devenit atât de popular în aceste zile?</b>Într-un articol precedent vă informam despre noua politică WhatsApp cu privire la partajarea datelor cu Facebook (detalii aici). Noii termeni de utilizare ai aplicației au determinat mulți utilizatori să caute alternative pentru aplicația de mesagerie

[UPDATE] Prin intermediul unui cititor de-ai noștri, avem și o imagine simplificată care prezintă diferența între WhatsApp, Signal, Telegram și Facebook Messenger în ceea ce privește datele colectate. Pe această cale, îi mulțumim lui Marius pentru pont. 

Din câte observați, Signal nu colectează absolut niciun detaliu despre utilizatorii săi. Pe locul doi se află Telegram care stochează foarte puține date în comparație cu întreaga listă care se întinde pe două coloane pentru Facebook Messenger. Reamintesc aici că datele colectate de WhatsApp vor fi partajate și cu Facebook începând din 8 februarie. 

WhatsApp, Facebook, Signal, Telegram

[Articol inițial]

Într-un articol precedent vă informam despre noua politică WhatsApp cu privire la partajarea datelor cu Facebook (detalii aici). Noii termeni de utilizare ai aplicației au determinat mulți utilizatori să caute alternative pentru aplicația de mesagerie online. Una dintre aceste aplicații este Signal. Totuși, cum a devenit atât de popular acest serviciu și ce oferă față de alte aplicații? Răspunsul îl aflați mai jos.

Elon Musk Twitter

În primul rând, popularitatea aplicației din ultimele zile se datorează, surprinzător, CEO-ului Tesla, Elon Musk. Acesta a postat pe Twitter un mesaj care îndeamnă utilizatorii “să folosească Signal” dacă nu sunt de acord cu condițiile WhatsApp. 

Vă anunțam că WhatsApp a înregistrat 1.4 miliarde de apeluri voce/video de Revelion, doborând astfel un record. Totuși, aplicația a scăzut cu 11% în descărcări în primele 7 zile ale anului 2021. Potrivit datelor din App Store și Google Play, peste 100.000 de utilizatori au instalat aplicația Signal în doar două zile. Telegram a avut chiar 2.2 milioane de descărcări, potrivit Sensor Tower

Cum a apărut Signal?

Originea aplicației datează încă din 2010, când o companie numită Whisper Systems a lansat două aplicații: TextSecure (o aplicație de mesagerie criptată) și RedPhone (aplicație online pentru apeluri criptate). În 2011 compania a fost cumpărată de către Twitter, iar aplicațiile au fost clasate drept software open-source.

Moxie Marlinspike

În 2013, unul dintre fondatorii startup-ului Whisper Systems, Moxie Marlinspike, a format un nou startup numit Open Whisper Systems și a continuat să dezvolte cele două aplicații: TextSecure și RedPhone. În 2014, compania a anunțat combinarea celor două într-una singură. Așa a luat naștere Signal. În 2018, Marlinspike și co-fondatorul WhatsApp, Brian Acton, au format o organizație non-profit sub numele “Signal Foundation” și au continuat dezvoltarea aplicației, aceasta rămânând în continuare gratuită și open-source.

Conform TheVerge, aplicația Signal a devenit încă din februarie 2020 serviciul de mesagerie prestabil în Parlamentul European. Membrii Comisiei Europene au declarat atunci că este o aplicație mult mai sigură decât WhatsApp, Messenger sau chiar iMessage. Astfel, Signal este considerată la mod general una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie disponibile. Este open-source, utilizează criptarea end-to-end în mod implicit și, spre deosebire de WhatsApp, nu stochează sau distribuie datele utilizatorilor

Signal App

Întâmplător folosesc Signal de peste un an și pot spune că funcționează destul de bine. În momentul configurării, aplicația îți va cere un PIN pe care ar trebui să-l reții. PIN-ul va fi cerut din când în când pentru securitate. Aplicația permite trimiterea de mesaje cu ștergere automată în câteva secunde, minute sau ore și layout-ul este destul de plăcut.

După cum scriam, puteți realiza apeluri audio și video criptate, întocmai ca pe WhatsApp. Aplicația este foarte versatilă și poate fi instalată și utilizată cu același cont pe Android, iOS (iPhone și iPad), dar și pe Mac sau PC. Față de WhatsApp totuși, nu suportă apeluri de grup.

Dacă doriți să încercați aplicația Signal, o puteți descărca din AppStore, Google Play sau de aici pentru Windows și Mac.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×