Cele mai bune camere de telefoane din 2019 premiate de DxOMark: Xiaomi, Apple, Huawei şi Samsung împart trofeele

6.022 ori
<b>Cele mai bune camere de telefoane din 2019 premiate de DxOMark: Xiaomi, Apple, Huawei şi Samsung împart trofeele</b>Chiar şi ştirbita de scandaluri de mită, pardon finanţări, reputaţia celor de la DxOMark rămâne încă mare. Destul de mare încât să ne facă foarte curioşi decernările sale de premii de final de an 2019. DxOMark a publicat la acest final de săptămâna o list

Chiar şi ştirbita de scandaluri de mită, pardon finanţări, reputaţia celor de la DxOMark rămâne încă mare. Destul de mare încât să ne facă foarte curioşi decernările sale de premii de final de an 2019. DxOMark a publicat la acest final de săptămâna o listă cu "Cele mai bune camera smartphone din 2019", dând premii pentru zoom, filmare, pachetul complet şi altele de gen. Suspecţii obişnuiţi au ridicat medaliile: Xiaomi, Samsung, Apple şi Huawei, doar că Xiaomi a ieşit în faţă cumva...

DxOMark începe prin a preciza că a testat 31 de camere de smartphone în 2019, acoperind atât flagship-uri, cât şi telefoane accesibile. Menţionează în treacăt nivelul la care am ajuns şi anume la telefoane cu camere penta, că Nokia 9 Pureview sau Xiaomi Mi 9 CC Pro Premium Edition. Cât despre trofee, iată categoriile:

Cel mai bun pachet complet de camere: Huawei Mate 30 Pro/ Xiaomi Mi CC9 Pro Premium Edition

Cel mai bun pachet complet de camere: Huawei Mate 30 Pro/ Xiaomi Mi CC9 Pro Premium Edition

Marele trofeu este împărţit de Huawei Mate 30 Pro şi Xiaomi Mi CC9 Pro Premium Edition, ambele cu 121 de puncte în clasamentul general DxoMark. Xiaomi impresionează prin cele 5 camere ale sale, dar şi premiere precum faptul că are două camere telephoto în acel ansamblu, una cu zoom 2X şi una cu zoom 5X. Mate 30 Pro a inaugurat camera sa Cine de 40 MP ultra wide, care ar ajuta mult la filmări.

Huawei sta mai bine decât Xiaomi la foto totuşi, descurcându-se mai bine cu zgomotul în cantităţi mai mici şi cu artefactele. Xiaomi sta mai bine la zoom, având cele două obiective tele. Disponibilitatea telefoanelor afectează totuşi popularitatea lor. iPhone 11 Pro Max primeşte şi el o menţiune onorifică aici, pentru că are un scor mare la captura video.

Cel mai bun telefon la captura video: Apple iPhone 11 Pro Max

Apple iPhone 11 Pro Max

Cândva telefoanele Sony şi Samsung filmau cel mai bine de pe piaţă. Acum Apple dominată, conform DxOMark, iar iPhone 11 Pro Max are cel mai mare scor Video din 2019, 102 puncte. Ce e drept este egal cu Xiaomi Mi CC9 Pro Premium Edition şi cu un punct peste Pixel 4. Filmează în HDR, ceea ce este un plus şi are detalii excelente la umbre, plus performează chiar şi în condiţii de contrast foarte ridicat. Culorile sunt plăcute şi detaliile generoase, iar stabilizarea este de calitate.

E promovat ca un telefon ideal pentru vloggeri şi jurnalişti.

Cel mai bun zoom: Xiaomi Mi CC9 Pro Premium Edition

Xiaomi Mi CC9 Pro Premium Edition

Aici eu aş fi pus Huawei P30 Pro, mai ales că Xiaomi-ul de faţă trişează puţin cu "zoom-ul optic 5X", folosind un soi de crop special şi un zoom optic real de vreo 3.7X, din ce am înţeles. Totuşi obţine un scor uriaş la zoom, de 109 puncte, mult peste locul 2, Huawei P30 Pro, cu 95 de puncte. Văzând mostrele de pe DxOmark recunosc că arată foarte bine capturile şi detaliile sunt fantastice, chiar şi la zoom maxim. Faţă de majoritatea telefoanelor de pe piaţă, acest Xiaomi produce rezultate bune şi la alte praguri de zoom decât cele unde funcţionează zoom-ul optic.

Huawei P30 Pro a luat şi el o menţiune onorabilă aici, mai ales că e mai uşor de găsit şi cumpărat decât Xiaomi-ul.

Cea mai bună captură ultra wide: Samsung Galaxy Note 10+ 5G

Samsung Galaxy Note 10+ 5G

Camerele ultra wide au devenit nelipsite de pe flagship-uri, dar chiar şi de pe unele telefoane midrange. Galaxy Note 10+ 5G este câştigătorul categoriei ultra wide, cu o cameră respectabilă, cu scoruri mari la DxoMark. Obţine 42 de puncte la Wide, cu 2 în faţa locului 2, iPhone 11 Pro Max. Are un unghi de captură foarte generos, calitate excelentă a fotografiei, atât la exterior, cât şi la interior. Apar ceva artefacte şi deformări ale fetelor spre marginea cadrului, dar asta se aplică la toate capturile ultra wide.

Dynamic range-ul e OK şi suferă doar puţin la interior. iPhone 11 Pro Max ia o menţiune onorabilă.

Cea mai bună captură low light: Huawei Mate 30 Pro

Huawei Mate 30 Pro

După o dominaţie lungă a lui Google Pixel 3 XL, a venit Huawei P30 Pro, care a rămas reper vreo 6 luni la captura low light. Mate 30 Pro a preluat torţa şi face din noapte zi practic. Are 61 de puncte la captura low light testată de DxOMark, peste locul 2, Huawei P30 Pro, care are 59 de puncte. Avem un senzor principal generos, care combina pixelii şi produce fotografii excelent iluminate, culori credibile, expunere şi saturare perfectă.

Bliţul primeşte şi el o menţiune specială pentru că ştie exact când trebuie să se activeze. Modul Night este de asemenea amintit, iar DxO insistă că nu ai cum să baţi Mate 30 Pro la captura nocturnă. Huawei P30 Pro e trecut la "menţiuni".

Personal mă mir că nu avem şi o categorie separată, de "Cele mai bune fotografii", sau de "Cea mai bună captură Selfie" sau chiar "Cea mai bună captură Portrait", deşi cred că aici lupta e mai strânsă. Apropo de topuri, cum începe luna decembrie imediat, pregătim şi noi propriile variante de top 10 telefoane pe anul 2019 de final de an şi o să vă invităm şi pe voi să votaţi telefonul preferat.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×