Ericsson ne informează cu privire la un studiu pe care l-a realizat în 116 ţări la nivel global cu privire la accelerarea creşterii economice provocată de reţelele mobile mai rapide. E vorba despre o asociere istorică dintre productivitatea muncii şi viteza serviciilor mobile în bandă largă.
Rezultatele au fost publicate în lucrarea intitulată "Impactul economic al serviciilor mobile în bandă largă mai rapide" arată o creştere puternică a productivităţii fiecărui stat şi a economiei naţionale datorită implementării reţelelor mobile în bandă largă mai rapide. Încetinirea economiei globale pe care o vedem astăzi ne aminteşte să nu pierdem din vedere importanţa productivităţii. Dificultăţile economice în creştere afectează majoritatea oamenilor la nivel global, dar au un impact şi mai mare asupra populaţiilor vulnerabile din ţările cu venituri mici.
Potrivit FMI, dificultăţile de la nivelul lanţurilor de aprovizionare şi creşterea preţurilor mărfurilor ar putea duce la o inflaţie de 5.7% în economiile dezvoltate şi de 8.7% în cazul pieţelor emergente şi în curs de dezvoltare. Un exemplu în acest sens este chiar România, unde rata inflaţiei în luna iunie a fost de 15.1%. Productivitatea vizează utilizarea eficientă a resurselor în producerea de bunuri şi furnizarea de servicii. O creştere a nivelului de productivitate ne permite să producem mai mult cu aceleaşi resurse sau să menţinem nivelul producţiei utilizând mai puţine resurse.
Studiul Ericsson arată că că o creştere de 10% a vitezelor serviciilor mobile în bandă largă este corelată cu o creştere de 0.2% a productivităţii muncii. Statele incluse în cercetare au niveluri diferite de dezvoltare economică, iar eşantionul este despărţit în 2 categorii: țări cu venituri mari şi țări cu venituri mici, pe baza clasamentului Băncii Mondiale. Investiţiile în 5G şi reţele pot impulsiona creşterea productivității şi să aibă efecte imediate mai ales în ţările aflate în curs de dezvoltare.
Alături de beneficii că rezistenţa şi capacitatea sporite sau eficienta energetică îmbunătăţită, ele alcătuiesc o nouă platforma pentru inovare, care va susţine economia la nivel global. Studiul include şi se bazează pe datele furnizate de platforma SpeedTest Intelligence, realizată de compania Ookla, procesate apoi de Ericsson.