După ce am aflat că posesorii de iPhone se poartă diferit în trafic faţă de cei cu Android, azi descoperim un alt obicei, de data asta de consum. Se pare că posesorii de iPhone ţin mai mulţi ani telefonul înainte să îl schimbe faţă de cei care au optat pentru Android.
Primul gând e faptul că primeşti mai mulţi ani de actualizări software, dar deja avem Samsung cu 4-5 ani de actualizări şi Google Pixel-urile cu 7 mai nou. Informaţiile noi ne vin de la CIRP (Consumer Intelligence Research Partners), care a realizat un studiu în Statele Unite. Acelaşi studiu a arătat că telefoanele Android se vând mai bine anual decât iPhone-urile. În ciuda acestui fapt, utilizarea de platforme mobile e împărţită 50/50 între iOS şi Android.
Ce înseamnă asta? Că oamenii îşi cumpără telefoane Android mai des decât iPhone-uri în fiecare an. Asta înseamnă că fac upgrade-uri mai des decât posesorii de iDevice-uri. Studiul CIRP arată că 10% dintre posesorii de iPhone-uri îşi păstrează telefoanele timp de un an sau mai puţin înainte să upgradeze la altceva, ceea ce înseamnă că 90% dintre utilizatorii de iPhone îşi păstrează telefoanele mai mult de un an.
De abia 23% dintre utilizatorii Android fac acelaşi lucru. Chiar şi în zona de 1-2 ani, iPhone e păstrat mult mai mult decât telefoanele cu Android.
Şi acum întrebarea de o mie de puncte: DE CE?
Prima teorie prezentată de CIRP este cea conform căreia telefoanele cu Android sunt în medie mai ieftine decât iPhone-urile, deci upgrade-ul e mai tentant. Problema e că telefoanele cu Android cele mai bine vândute din SUA costă comparabil cu iPhone-urile.
O altă teorie ca e iPhone-urile sunt mai rezistente în timp. Nici asta nu sună 100% sigur, deoarece mai toate telefoanele au în ziua de azi metal şi sticlă în compoziţie, iar titaniul de pe iPhone 15 Pro nu impresionează aşa tare la rezistenţă.
Poate cea mai bună teorie CIRP este... cea legată de varietate. Acolo unde Apple propune 4 telefoane noi pe an, în lumea Android există zeci de alegeri. Astfel, varietatea te împinge să upgradezi mai des. Şi cum Apple inovează cu porţia, există un obicei ca iubitorii de iDevice-uri să facă upgrade din 2 în 2 ani sau din 3 în 3 ani.
Părerea mea
Cred că este foarte importantă şi fiabilitatea unui iPhone pe termen lung, dar şi viteza cu care vin actualizările. Ce nu a luat în calcul CIRP e şi că se păstrează mai sus valoarea telefonului la revânzare în cazul iPhone-urilor, decât a terminalelor Android. Mă uit la Galaxy Z Fold 5 şi văd că e 7000 de lei, când costa 9000 lei în august.
iPhone-urile stau blocate la acelaşi preţ în mare un an şi încep să scadă usor-usor după, dar tot te poţi alege cu o sumă frumuşică. La telefoanele Android scade valoarea mai rapid. Şi acum vă invit şi pe voi în comentarii să spuneţi de ce credeţi că posesorii de iPhone fac mai greu upgrade-uri.