Cam de un deceniu ducem lipsă de un competitor serios în zona sistemelor mobile de operare, unul care să se ia la trântă cu Android şi iOS. Windows Phone/Mobile a încercat, la un moment dat păreau să emită pretenţii Firefox OS, ba chiar Tizen şi mai nou HarmonyOS. Nu mai spunem de Bada, Meego, Maemo şi alte tentative. Ei bine acum India vrea să îşi facă propriul sistem de operare care să se bată cu granzii.
Şi Rusia avea la un moment dat în plan aşa ceva, dar nu am mai auzit nimic despre acel proiect. Cât despre India, Ministerul de Tehnologie şi Informaţii al acestei ţări şi-a manifestat public intenţia de a realiza un proiect care să coaguleze marile firme tech private din ţară şi instituţiile academice în jurul unui OS indian. Vor exista şi motivaţii financiare şi scutiri de taxe. Analiştii din industrie se declară sceptici cu privire la un asemenea sistem de operare şi mai ales la şansa de a concura cu Android şi iOS.
India a mai încercat să dezvolte un sistem de operare pentru PC-uri în 2010, alocând resurse prin Ministerul de Apărare, dar nu s-a auzit mare lucru despre el. Alibaba Group din China a creat la un moment dat Alibaba Local Services OS, dar din nou nu a prins tracţiune în afara Chinei. Până la urma cheia rămâne disponibilitatea aplicaţiilor clasice pe acele platforme şi dacă nu ai Facebook, TikTok, Instagram şi Twitter şansele de reuşită sunt mici.
Singura piaţă care poate fi disputată în acest moment cu un real succes este cea a telefoanelor entry level şi a feature phone-urilor. E şi acea buclă care a compromis OS-uri mari: aplicaţiile nu sunt portate pentru că se vând puţine terminale şi lumea nu cumpără terminale pentru că nu au aplicaţii populare. Asta le-a "popit" pe BlackBerry OS, Symbian şi WebOS.
KaiOS mi se pare unul dintre cele mai promiţătoare sisteme de operare, e găsit pe feature phone-uri şi în mod interesant a primit finanţare Google, dar şi o preluare din partea unui operator telecom indian, care a luat 16% din companie. KaiOS bătea iOS în India în 2018. De aici ar putea veni al treilea mare OS.