În ciuda provocărilor cu care s-au confruntat o mulțime de companii anul trecut, pare-că anul 2021 a fost destul de productiv. Piața smartphone-urilor, la nivel global, a crescut, vânzările ajungând chiar la un nou prag-record conform unui studiu Counterpoint Research. Mai exact, 27% din vânzările totale din 2021 s-au datorat modelelor premium, cu prețuri de peste 400 de dolari. Dacă sunteți curioși cum s-au descurcat producătorii și cum se situează aceștia în top, avem detalii și grafice mai jos.
Comentând acest fenomen, Tarun Pathak, director în cadrul echipei de Research Counterpoint, e de părere că această creștere e cauzată de mai mulți factori. Este luată în calcul atât cererea clienților, cât și strategiile producătorilor și dinamica lanțului de aprovizionare. În plus, producători precum Apple, OPPO, vivo și Xiaomi s-au dovedit cu adevărat agresivi în 2021, în încercarea de a capitaliza acest segment de piață, după o scădere drastică a vânzărilor Huawei cauzată de restricțiile SUA.
Dacă vorbim despre producători, Apple conduce pe acest segment cu un procent masiv, de 60%. Cei de la Counterpoint sunt de părere că seriile iPhone 12 și iPhone 13 au făcut posibilă creșterea, mulți utilizatori fiind în căutarea modelelor cu conectivitate 5G.
Pe locul 2 se află Samsung, dar cu o mică scădere în cazul vânzărilor față de anul 2020. Vorbim despre un procent de 17% (față de 20% în 2020). Analiștii sunt de părere că această scădere se datorează vânzărilor slabe în cazul modelelor din seria Galaxy S21, deși Z Fold 3 și Z Flip 3 au avut parte de vânzări record. Nu în ultimul rând, compania sud-coreeană a întâmpinat dificultăți în cazul producției, iar seria Galaxy Note a fost sistată.
Vânzările OPPO și vivo în cazul segmentului premium au avut parte de creșteri masive, pe de altă parte. Vorbim despre 116% pentru OPPO, respectiv 103% pentru vivo. Rebranduirea modelelor Reno de la începutul anului 2021 pare-că a ajutat compania să își consolideze poziția în segmentul premium accesibil în China. OPPO a dobândit stabilitate, pe de altă parte, în Europa, înlocuind golul lăsat în urmă de către Huawei. Creșterea vivo pare-că s-a datorat în principal vânzărilor seriilor X60, respectiv X50, în China și Asia de Sud-Est.
Apare și Xiaomi în top, evident, creșterea fiind condusă de modelele din seria Xiaomi 11. Compania a reușit să se situeze în top 5 producători în aproape toate regiunile de operare. O apariție surprinzătoare o are ASUS, care a reușit să prindă top 3 în Africa și top 4 în Europa de Est. Ieșirea LG de pe piața smartphone pare-să fi ajutat și producători precum Motorola, Google și OnePlus să intre în topul preferințelor utilizatorilor din America de Nord.