Dacă nici israelienii nu se pricep la hacking... Având în vedere această reputaţie pe care au căpătat-o israelienii când e vorba de hacking şi cracking, mai ales după colaborarea cu FBI şi deblocarea unor iPhone-uri, atunci când ei vorbesc despre telefoane uşor de "spart" tindem să îi ascultăm. Iar azi firma Cellebrite vine cu o constatare surpriză: telefoanele Android sunt mai greu de hackuit decât cele cu iOS.
Cellebrite este fix compania israeliană care a colaborat cu FBI şi a furnizat Universal Forensic Extraction Device, care le permite autorităţilor să acceseze un telefon blocat. Apple a avut ceva meciuri cu Cellebrite, dar şi o companie rivală numită Grayshift. Aceştia din urmă au creat GrayKey, un aparat care extrage date de pe un telefon. Mai interesant e că de fiecare dată când Apple astupă o breşă, aceste firme găsesc o metodă să treacă de patch.
Maşinăriile se conectează la portul Lightning şi schimbă limita maximă de încercări de a introduce parola pe un iPhone, înainte ca acesta să îşi şteargă datele. Toate acestea sunt relevante în contextul actual, în care Apple a declarat că nu poate ajuta FBI să deblocheze iPhone-urile unor atacatori şi terorişti. Cellebrite a găsit o vulnerabilitate care îi permite să acceseze cipurile Apple A Series de pe iPhone-urile produse între 2011 şi 2017.
Totuşi cumva cel mai nou soft Cellebrite nu a reuşit să spargă şi terminale Android. Google Pixel 2 şi Samsung Galaxy S9 spre exemplu nu au permis extracţii de date GPS, social media, Internet browsing, mesaje sau liste de apeluri. Nici Galaxy Tab S2 nu a permis acest lucru.
În ciuda speculaţiilor despre backdoor-uri pe telefoane Huawei, crackerii nu au avut succes nici cu Huawei Mate 20 Pro. Până şi autorităţile au recunoscut că telefoanele Android sunt tot mai greu de "spart". Între timp un iPhone X poate fi "citit" complet, cu preluare de date din reţelele de socializare, contacte, mesaje, apeluri şi date GPS. Aceste trenduri flucteaza totuşi, iar acum 2 ani handseturile Android erau uşor de crackuit şi iPhone-urile nu, iar acum e invers.
Situaţia se poate schimba oricând, în funcţie de alegerile făcute de Google şi Apple.