Editarea clipurilor video pe Android; Unelte, aplicații și sfaturi

6.603 ori
<b>Editarea clipurilor video pe Android; Unelte, aplicații și sfaturi</b>Sistemul de operare Android nu a fost g&acirc;ndit ca să fie unul axat pe productivitate ci mai mult unul axat pe partea de multimedia și divertisment. Totusi, &icirc;n ultimii ani aplicațiile au devenit din ce &icirc;n ce mai puternice și mai bogate...

Sistemul de operare Android nu a fost gândit ca să fie unul axat pe productivitate ci mai mult unul axat pe partea de multimedia și divertisment. Totusi, în ultimii ani aplicațiile au devenit din ce în ce mai puternice și mai bogate în opțiuni. Este drept că nu vor ajunge prea curând la funcționalitatea unor aplicații de desktop dar pentru uz ocazional sunt bune.

Vorbim astăzi despre editarea video pe sistemul de operare Android, avem câteva editoare video destul de potente. Sunt zeci de aplicații care pot face un colaj din fotografii împreună cu o coloană sonoră tematică dar astăzi le vom alege pe cele mai avansate dintre ele.

KineMaster

KineMaster -  Versiunea gratuită are câteva limitări, rezoluția maximă la care se pot exporta clipurile este 1080p dar cu un watermark “Made with KineMaster în partea dreaptă sus a videoclipului. Deasemeni în versiunea gratuită nu se pot suprapune sau decupa videoclipurile.

În ciuda acestor neajunsuri, editorul video dispune de opțiuni precum tăierea secvențelor din videoclipuri, tranziții diverse și suprapunerea peste clip a diferitelor imagini, stick-ere sau text. Editorul dispune de un “timeline” logic și ușor de înțeles asemănător cu aplicațiile profesionale precum Sony Vegas sau Adobe Premiere dar mai sărac în opțiuni. Totuși, pentru sistemul de operare Android acesta este editorul video preferat de mine. Am editat câteva clipuri cu el și randarea video se face destul de repede. Varianta premium este disponibilă printr-un abonament. Pentru 30 de zile costă 26,35 de RON, pe mai multe luni 15.78 de RON sau 126 de RON pentru un an întreg. Poate părea scump dar cu ceva răbdare și imaginație pot rezulta niște clipuri foarte bine realizate.

PowerDirector

PowerDirector - Este versiunea pentru Android a cunoscutului editor video profesional de la CyberLink pentru Windows. Editarea video se face tot sub formă de timeline dar adăugarea de tranziții și efecte mi se pare mai puțin intuitivă decât în cazul lui Kinemaster, probabil din cauza faptului că m-am învățat eu cu KineMaster mai mult. Varianta gratuită poate salva clipul editat la rezoluția maximă 720p împreună cu un Watermark in partea de sus, în rest alte limitări nu sunt. Partea bună este că versiunea premium costă doar 25 de lei pe o perioadă nelimitată, nu doar o lună sau un an precum în cazul lui Kinemaster.

Editarea clipurilor video pe Android

Din cauza formatului sau a rezoluției clipurilor pe care vreți să le editați există posibilitatea să nu fie suportate de către editoarele video de mai sus. Aceasta nu este o regulă generală, depinde de compatibilitatea device-ului vostru și/sau codecuri instalate pe el. Uneori această problemă poate fi rezolvată cu ajutorul unui convertor video. Ultima dată când am încercat, ambele editoare video de mai sus nu mi-au suportat fișiere mp4 cu rezoluția de 1296p la 30 de fps-uri sau 1080p la 60 de fps-uri. În cazul meu “Video Converter Android 2” și-a făcut datoria chiar dacă pentru un clip de 7 minute i-a luat 2 ore să-l convertească de la 1296p la 1080p, rezoluție suportată (pe device-urile mele) de Kinemaster și PowerDirector.

Înregistrarea sunetului - Ambele editoare video de mai sus suportă multiple fișiere audio pe același clip dar și editarea și tăierea acestora pentru a se potrivi cu videoclipul. Uneori sunetul înregistrat de camera video a smartphone-ului sau tabletei în timp ce înregistrează clipul nu are o calitate bună sau pur și simplu nu vreți sa-l folosiți. Pentru asta folosesc Hi-Q MP3 Voice Recorder Free. Singura lui limitare în varianta gratuită este că nu puteți înregistra mai mult de 10 minute neîntrerupt. Poate înregistra maxim la 320 kb/s în format mp3 iar dacă device-ul vostru are 2 microfoane, poate înregistra și stereo. Calitatea este mai mult decât decentă,

Editarea clipurilor video pe Android

Este clar că Android-ul nu este cel mai potrivit sistem de operare atunci când vine vorba de editat videoclipuri. Găsim totuși uneltele software mai mult decât suficiente pentru a edita un clip de la o petrecere de familie sau de la serbarea de Crăciun a copilului. Cu ceva creativitate și îndemânare puteți crea conținut video pentru un canal de Youtube la început. Camerele de pe smartphone-uri sunt din ce în ce mai performante și aproape că achiziționarea unei camere compacte sau video nu își mai are rostul pentru nevoile unui amator. Pe partea de procesare a materialului înregistrat smartphone-urile și tabletele nu vor înlocui prea curând PC-urile sau laptop-urile cu grafică dedicată dar pentru editare video ocazională, aplicațiile prezentate în acest articol își vor face treaba cu brio.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×