Samsung Galaxy S25 Ultra Unboxing: de cât AI ai nevoie să înşurubezi un bec? (Video)

3.196 ori
<b>Samsung Galaxy S25 Ultra Unboxing: de cât AI ai nevoie să înşurubezi un bec? (Video)</b>Samsung Galaxy S25 Ultra părea încă din scăpări similar în mare măsură cu Galaxy S24 Ultra. Plus-minus o cameră ultrawide şi un procesor... De fapt analizând cu mai mare atenţie dotările sale, vezi că a devenit o unealtă şi mai profi

Samsung Galaxy S25 Ultra părea încă din scăpări similar în mare măsură cu Galaxy S24 Ultra. Plus-minus o cameră ultrawide şi un procesor... De fapt analizând cu mai mare atenţie dotările sale, vezi că a devenit o unealtă şi mai profi de creare de conţinut, între filmarea LOG, deschiderea variabilă virtuală a diafragmei şi decupajul de sunet cu AI.

Dar da, o să o recunosc şi eu: nu sunt aşa multe upgrade-uri hardware cum şi-ar fi dorit publicul. Evident, AI-ul a fost upgradat, dar nu e un salt quantic, ci mai degrabă de generaţie 1.1. Anunţat pe 22 ianurie 2025, flagship-ul Samsung a crescut cu 0.1 inch în diagonală, e mai subţire, mai uşor şi mai îngust decât predecesorul său.

Stylus-ul său şi-a pierdut suportul Bluetooth, corpul e mai rezistent, iar Galaxy AI poate genera imagini din cuvinte cheie. Hai să vedem care sunt primele impresii şi ce găsim în cutie. Menţionez şi că telefonul costă 7199 lei, indiferent că optezi pentru varianta de 256 GB sau 512 GB, ofertă specială la precomanda. 

Ce e în cutie?

Nu mare lucru, mai ales de când s-a scos încărcătorul. Găsim un manual, cheiţa SIM şi cablul de la USB-C la USB-C.

Design 

Samsung Galaxy S25 Ultra duce mai departe moştenirea seriei Galaxy Note şi seamănă cu S24 Ultra înainte sa... doar că are colţuri rotunjite. Rama e perfect plată şi plate sunt şi fața şi spatele. Lentilele camerei sunt mai protuberante în spate, deoarece a scăzut semnificativ talia. De la 8.6 mm pe Galaxy S24 Ultra ajungem la 8.2 mm. Muchiile ecranului sunt de asemenea cu 15% mai înguste, ceea ce a permis şi creşterea diagonalei de la 6.8 inch la 6.9 inch.

A scăzut greutatea, de la 232 de grame pe S24 Ultra la 218 grame pe S25 Ultra. Ca atare avem un telefon cu priză mai bună, mai manevrabil. Ajută şi lăţimea redusă, de la 79 mm la 77.6 mm. Aş menţiona şi că ecranul a primit un tratament special anti reflectiv şi că se descurcă excelent la soare. Avem parte şi de certificare IP68, pentru rezistenţa la apă şi praf.

Puteţi scufunda telefonul până la 1.5 metri adâncime timp de 30 de minute. Galaxy S25 Ultra are sticlă în faţă şi spate, mată în spate şi o ramă din titan Grade 5. Ca protecţie primim noua Gorilla Armor 2 în faţă. Nuanţele telefonului sunt multiple şi variate. Noi îl avem pe Titanium Silver Blue, dar îl mai găsiţi şi pe Titanium Black, Titanium White Silver, Titanium Gray, Titanium Green, Titanium Black, Titanium Pink Gold.

E cu 29% mai durabil decât predecesorul, conform Corning.

Display şi hardware

Samsung Galaxy S25 Ultra creşte diagonala de la 6.8 inch la 6.9 inch. Are un panou Dynamic AMOLED LTPO 2X, cu refresh rate de 120 Hz, suport HDR10+, până la 2600 de nits de luminozitate. Are rezoluţie de 3120 x 1440 pixeli şi mod special de luminozitate pentru utilizarea în bătaia soarelui. De asemenea aduce şi o protecţie a ochilor Eye Comfort în setări şi reglaje de culori.

La interior se află noul procesor Qualcomm Snapdragon 8 Elite, de 3 nanometri, dar în ediţie specială, "For Galaxy". Cel mai puternic nucleu dintre cele 8 (Oryon, produse de Qualcomm, gata cu ARM) e tactat la 4.47 GHz, în loc de 4.32 GHz cât are pe telefoane cu acelaşi CPU, ca ASUS ROG Phone 9 Pro.

Nu primim slot microSD, nici jack audio, nici emiţător infraroşu. Stylus-ul nu mai are suport Bluetooth, deci dispar gesturile tip telecomandă în aer, controlul de la distanţă al camerei de exemplu sau funcţia de pointer. Aparent poţi cumpăra un stylus mai vechi cu acest tip de suport, dar nu garantez 100%. Părerile sunt împărţite şi există dispută pe tema asta. Trebuie probat. 

Samsung Galaxy S25 Ultra

La bord există şi 12 GB RAM LPDDR5X şi undeva în lume se vinde şi o variantă cu 16 GB RAM chiar. Ca stocare primim UFS 4.0, în cantitate de 256, 512 GB, sau chiar 1 TB. Bateria rămâne tot de 5000 mAh, ca la predecesor, tot cu încărcare la 45W pe fir. Încărcarea wireless e acum Qi2, la 25W şi avem şi încărcare wireless inversă la 4.5W. Zvonurile afirmă că Galaxy S26 Ultra trece la o baterie Siliciu-Carbon. 

Samsung Galaxy S25 Ultra

Continuăm periplul printre dotări cu difuzoarele stereo tunate de AKG, unul jos, într-o fantă discretă şi cel de sus frontal, cel pentru convorbiri, foarte îngust. Speakerele sunt tunate de AKG şi oferă acustică 32 bit. Lista ajunge spre final, cu cititorul de amprente ultrasonic din ecran, ce rămâne utilizabil şi cu degetele sau ecranul ude.

Ca senzori avem parte de accelerometru, giroscop, senzor de proximitate, busolă, barometru. Iar la conectivitate bifăm 5G, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, GPS, Glonass, BDS, Galileo şi QZSS, NFC, port USB-C 3.2 cu DisplayPort 1.2, dar şi UWB, pentru smart tag-uri. DeX şi DeX Wireless au rămas la posturi, pentru productivitate, interconectare cu monitor, tastatură, mouse, simulând un mediu ca Windows.

Cameră

Ei bine, la cameră avem multe de vorbit. Începem cu senzorul selfie, care a rămas neschimbat de la predecesor şi mă refer la unul de 12 megapixeli, cu deschidere F/2.2 cu Dual Pixel PDAF şi cu filmare 4K la 60 FPS, dar şi suport HDR10+. Decupajul său e foarte mic şi discret în ecran.

În spate se află o cameră quad, cu senzor principal de 200 de megapixeli, cu deschidere F/1.7, cu stabilizare optică şi Multi Direcţional PDAF. Apoi vine prima cameră telephoto, cea de 10 megapixeli, cu zoom optic 3X şi deschidere F/2.4, dar şi cu PDAF şi OIS. Continuăm cu camera telephoto periscop de 50 de megapixeli, care are deschidere F/3.4, stabilizare optică 5X (S24 Ultra a avut 5X, S23 Ultra 10X), dar şi PDAF şi OIS. La anul am trece la un senzor telephoto de 200 MP, ca HONOR. 

Galaxy S25 Ultra

Noutate apare în dreptul camerei ultrawide. S24 Ultra avea un senzor de 12 MP, iar S25 Ultra unul de 50 de megapixeli. Cu deschidere mai generoasă, F/1.9, cu captură la 120 de grade cu Dual Pixel PDAF, cu filmare Super Steady până la 2K la 60 FPS. Apare şi un telemetru laser aici şi blitz LED. Filmarea se face până la 8K la 30 FPS, asta cu 3 camere: principală, ultrawide şi telephoto de 50 MP. 

Există şi captură audio stereo şi filmare 10 bit HDR. Interfaţa camerei s-a schimbat, s-a făcut minimalistă şi a ascuns în spatele a 4 puncte ceea ce am găsi de obicei în Settings, deci e mai la îndemână. În secţiunea More avem moduri de captură ca Night, Hyperlapse, Pro Video (poţi alege o sumedenie de surse audio pentru captura ta, inclusiv microfoane pe USB sau Bluetooth), Slow Mo, Single Take (acum cu extra unghiuri şi cadre capturate înainte să apeşi pe butonul shutter), Pro Photo, Panorama, Dual Recording, Expert RAW.

Galaxy S25 Ultra

Ca noutate avem în Pro Video captura LOG, adică vei putea coloriza mai uşor şi mai amplu video-urile capturate astfel după le transferi pe PC.Iar Expert RAW aduce şi diafragmă cu deschidere variabilă virtuală, între F/1.4 şi F/16. Aşa creezi un efect Bokeh mai atractiv, în stil DSLR şi te adaptezi şi diferitelor condiţii de iluminare şi distanță focală.

Continuăm cu modurile de captură Food, Portrait Video, Super Steady la filmare, Auto Framing tot la filmare, dar şi reglaj mai intuitiv de expunere. Au apărut şi nişte filtre la foto şi video, puse la îndemână, iar pragurile principale de zoom la foto sunt 1X, 3X, 5X, 10X. Digital mergem până la 100X.  Avem şi opţiuni Beauty şi putem face fotografii cu camera principală la 12 MP, 50 MP sau 200 MP.

Apare şi opţiunea Night, dar şi Motion Photo, care ajută prin capturarea a câteva poze până să apeşi butonul Shutter. Apoi alegi cele mai bune fete dintr-o poză de grup în care cineva a clipit, zâmbit aiurea sau închis ochii, prin funcţia Best Face. 

Portrait aduce clasicele opţiuni Blur, Studio, High Key Mono, Low Key Mono, Backgrop, Color Point. Qualcomm a adus un nou ISP la pachet cu procesorul, care dă naştere unui ProVisual Engine, ce randează mai realist blana de animale, textura pielii la selfie şi captura nocturnă. Filmările sunt 10 bit HDR în mod default, ca să ştiţi.

Software, One UI 7.0, Galaxy AI

Am ajuns şi la software, prima menţiune fiind că primiţi 7 ani de actualizări Android pe acest telefon. One UI 7.0 îmi pare mai aerisit şi transparent, îmi place maxim ce au făcut la Quick Settings. Aşa organizare aş vrea să văd pe toate telefoanele Android şi aşa o separare cu cap. Now Brief e altă noutate, un soi de widget informativ pentru 3 momente ale zilei: dimineaţa, prânz şi seară.

Dimineaţa ai Energy Score, în funcţie de cum ai dormit şi ce sport ai făcut cu o zi înainte, plus condiţii meteo şi ce ştiri sunt. La prânz ai iar meteo, informaţii utile despre trafic, o destinaţie în Google Maps sau Waze, aplicaţia de notiţe la îndemână. Seara ai o colecţie de poze făcute peste zi, remindere şi alarme pentru a doua zi.

Dar fiecare poate fi diferit pentru fiecare om, în funcţie de ce aplicaţie foloseşte în fiecare zi. Există şi un Now Bar cu toate acestea concentrate pe lockscreen. Altă noutate este Drawing Assist, ce apare din meniul Edge lateral sau paleta deschisă când scoţi stylus-ul. Acum poţi genera artă, schiţe, pop art, imagini 3D folosind AI-ul pornind de la 3 creaţii:

  • ce ai desenat tu cu stylus-ul sau degetul 
  • o poză uploadată de tine
  • cuvinte cheie pentru AI generativ

Dacă uploadezi un selfie sau poză cu un om intră în acţiune Portrait Studio, care e mereu flatând în a te schiţa sau reda 3D. Eşti mai suplu, dispar cearcănele, ai ochii mai mari şi luminoşi. Mi se pare că AI-ul dă greş des acum: mi-a pus ochelari de vedere şi a greşit perspectiva unui patruped desenat de mine, din lateral l-a adus numai la nivel facial.

Poţi genera cu AI imaginile tale în moduri precum Comic, 3D Cartoon, Sketch şi Watercolour. În Sidebar găsim şi AI Select, care analizează tot ce e pe ecran şi îţi permite să decupezi ceva ce poate fi căutat online, alipit, copiat, tradus. Fie text, fie poză. Sau chiar poate lua un video TikTok, Instagram Reel sau YouTube şi să facă GIF din el.

Galaxy S25 Ultra

Circle to Search e încă aici, mai rapid şi precis şi multifuncţional. Ţii apăsat pe butonul Home, apoi încercuieşti orice pe ecran, inclusiv ce ai în cătarea camerei. Poţi afla ce preparat culinar ai în faţă, poţi recunoaşte ce melodie cântă într-un video YouTube, TikTok, Reel, dar şi traduce orice e pe ecran.

Noul Circle to Search poate detecta mai eficient adrese de email, numere de telefon şi site-uri şi oferi sugestii cu privire la acţiunile legate de ele. Google Gemini e accesibil dacă ţii apăsat butonul Power şi e conversaţional. Poate scrie proiecte pentru şcoală, rezolva ecuaţii, genera imagini, scrie poezii, corectă cod sursa de aplicaţie şi multe altele. El e pentru taskuri informaţionale şi online. Bixby în schimb poate umbla la luminozitate, volumul telefonului şi la obiectele smart din casă prin SmartThings.

În Gallery poţi şterge persoane şi obiecte şi să le muţi unde doreşti. Voice Recorder poate distinge între vorbitor şi să genereze text din discuţiile şi interviurile tale, plus un rezumat, inclusiv în romană. Avem și interpreter, care face traduceri în timp real, inclusiv în română, fie conversaţional, fie cu Listening Mode, dacă asculţi o prelegere maii lungă.

Galaxy S25 Ultra

Căutarea vocală din Setting şi Gallery e mai naturală şi mai smart, poţi găsi "poze de acum 2 zile cu mâncare din Centrul Bucureştiului" şi le va distinge de restul. Galaxy AI pentru productivitate nu s-a schimbat prea mult. În continuare va analiza textele tale, inclusiv în română, făcând rezumate, corectând greşeli şi formatandu-le. Poţi alege să schimbi tonul unui text, să îl faci mai colocvial, politicos, pregătit de social media.

Ai şi Composer, care te ajută inclusiv în Gmail sau Facebook, când vrei să scrii o postare şi te simţi neinspriat. Poţi alege tonuri: Polite, Professional, Casual, dar şi tipuri de text: Email, Standard, Social media, Comment. Samsung Browser are acum o funcţie nouă, care îţi citeşte cu voce tare în diferite limbi conţinutul site-urilor.

Samsung Galaxy S25 Ultra

O noutate este Audio Eraser, care îţi împarte captura video, mai precis bucata audio de acolo în 6 segmente. Poţi reduce sau amplifica volumul pentru voci, muzică, zgomot. Am făcut asta în pasajul Latin din Centrul Vechi, tăind acordeoane sau vocea mea de la început. Foarte precis! Editarea generativă se poate face şi fără Internet, trebuie să reţineţi asta. 

Stylus-ul a rămas la fel de util ca până acum la scris de mână (ce poate fi aliniat sau tradus digital în Notes), la sublininat şi desenat. A pierdut doar abilităţile de telecomandă pentru cameră, navigare prin meniuri şi pointer.

Impresii

Samsung Galaxy S25 Ultra e mai mult ca oricând gândit pentru creatorii de conţinut: ei au filmare LOG, diafragmă variabilă virtuală, Sound Eraser, AI generativ pentru poze, ajutor la compunerea de postări şi mailuri. Telefonul e mai compact şi manevrabil, are cameră ultrawide nouă şi un procesor gata de gaming. Ştiu, nu sunt upgrade-uri uriaşe de la S24 Ultra sau S23 Ultra chiar, dar strict pe o anumită nişă a creativilor, Samsung va ciuli câteva urechi în direcţia sa. Mai ales pentru vloggeri, bloggeri, artişti, designeri, creativi de tot soiul. 

Eu l-aş lua pentru Audio Eraser, mergând la multe concerte şi evenimente, dar şi pentru confortul utilizării sale, poate şi filmarea LOG. Dar eu sunt o nişă a nişei. Utilizatorul de masă va începe să devină mai tentat când preţul scade cu minim 1200 lei. 

Samsung Galaxy S25 Ultra, prețuri actualizate:

Samsung Galaxy S25 Ultra Unboxing:

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×