Sony Xperia 1: Cameră triplă în premieră pentru Sony nu e neapărat reţeta succesului

811 ori
<b>Sony Xperia 1: Cameră triplă în premieră pentru Sony nu e neapărat reţeta succesului</b>Sony Xperia 1 este primul telefon Sony cu 3 camere la bord. Venit în anul în care unele companii s-au dus înspre 5 camere, iar 4 camere e noua normă la flagship-uri. Xperia XZ2 a fost primit binişor, dar era slab la Bokeh, iar Xperia XZ3 a fost parcă..

Sony Xperia 1 este primul telefon Sony cu 3 camere la bord. Venit în anul în care unele companii s-au dus înspre 5 camere, iar 4 camere e noua normă la flagship-uri. Xperia XZ2 a fost primit binişor, dar era slab la Bokeh, iar Xperia XZ3 a fost parcă sub XZ2 la unele capitole. În 2019 ar fi trebuit să primim un XZ4, dar o schimbare de branding ne-a adus la Xperia 1.

Video-review Sony Xperia 1, secțiunea camera

Iată-ne deci cu un setup triplu de camere în spate, cu 3 senzori de 12 megapixeli. În ordinea camerelor, iată ce primim:

  1. 12 megapixeli, 26 mm, Exmor RS, senzor de 1/2.6 inch, deschidere F/1.6, stabilizare optică, stabilizare hibrid, filmare la 960 FPS, G Lens, captura RAW
  2. 12 megapixeli, 16 mm, F/2.4, captura ultra wide la 130 de grade, focalizare fixă, stabilizare pe 5 axe
  3. 12 megapixeli, 52 mm, F/2.4, stabilizare optică, stabilizare optică şi electronică hibrid, zoom optic 2X

Avem parte şi de autofocalizare hibrid, Bokeh, 3D Creator şi filmare 4K HDR. Toate acestea plus un bliţ LED şi autofocalizare cu urmărirea ochilor. Sony a pus la bătaie şi o aplicaţie speciala Cinema Pro realizată de către Cine Alta, care oferă captura 4K HDR 21:9 la 24 FPS, cu setări cinematice. Pentru selfie avem o cameră de 8 megapixeli cu deschidere F/2.0, HDR, Steadyshot şi Bokeh.

Interfață grafică cameră Sony Xperia 1

Interfaţa camerei e cam confuză sincer, venind după ani întregi de acelaşi UI Xperia. Fotografierea nocturnă durează secunde bune, cam ca la Nokia 9 Pureview (dar nici chiar aşa). HDR-ul se poate activa doar pe modul Manual, ceea ce mi s-a părut bizar, iar modul Pro aduce reglaje de ISO, balans de alb şi expunere, plus shutter şi focalizare. Avem şi Portrait Selfie, Google Lens, Slow Motion, AR Effect, Panorama şi Creative Effect.

Şi iată-ne ajunşi şi la galeria foto realizată pe timp de zi. Aici avem parte de culori OK, un zoom bunicel la firma din fața mall-ului Park Lake, dar şi un cer cam alb în spatele acelui bloc de locuinţe. Sincer, când am ajuns la acele food truck-uri în curtea Park Lake am fost nevoie să umblu în mod manual la expunere, pentru că mi se părea că fac cadre dubios de întunecate pe o zi de vară caldă şi însorită.

Pe de altă parte, HDR-ul albeşte prea mult imaginea. Jucăriile din parc au avut culori destul de arătoase şi bine calibrate, dar captura ultra wide le-a curbate excesiv. Dacă vă intră oameni în cadru la captura ultra wide sigur o să fie deformaţi. Îmi place cum au ieşit selfie-urile şi mă refer la textura feței, culori, claritate, dar nu se bate vreun record, asta e sigur. Se putea şi stă mai bine la detalii.

Bokeh-ul mi s-a părut mediu, ca să nu zic mediocru, cel puţin la prima vedere. Florile surprinse de camera arăta excelent, dar când vrei să faci un Bokeh sau Macro te vei chinui să focalizezi că lumea, o meteahnă văzută şi pe Xperia-urile de anul trecut. Panorama este generoasă că rezoluţie, la 24.656 x 3488 pixeli şi inevitabil e puţin curbată, dar clară.

Aş vrea să subliniez din nou cât de bine se descurcă acest telefon la prim planuri/macro-uri, care îmi plac foarte mult. Am avut şi câteva capturi la preparate culinare, unde iar m-am chinuit ceva să focalizez. Mi se pare că uneori laturile pozelor ies prea albe. Aţi observat probabil că nu prea am menţionat zoom-ul în afară de acea captură de la început.

L-aş pune la categoria "aşa şi aşa", iar OnePlus 7 Pro face o treabă mult, mult mai bună. Poate să intrăm în aceeaşi clasă cu un Xiaomi Mi 9T, nu mai mult la zoom. Acest telefon e clar sub marile flagship-uri ale anului: Galaxy S10+, Note 10+, OnePlus 7 Pro, dar îl bate pe dezamăgitorul Nokia 9 Pureview măcar... Şi chiar dacă nu am menţionat culorile, ele ar ca fi OK, dar nu au acel "wow" şi nu sar în ochi deloc faţă de ce oferă concurenţa. Nu mă înţelegeţi greşit, nu vreau neapărat suprasaturarea şi intensitatea de la Samsung şi Apple ci doar nişte... suflet.

La captura low light lucrurile chiar nu stau rău, la drept vorbind. Aş zice că şi aici sunt nişte poze cam întunecate, dar culorile sunt în limite rezonabile de calibrare, ca şi mărimile halourilor stâlpilor de iluminat. Zoom-ul e slab, galbenul lumii urbane e OK şi avem şi LED-urile siglei Catenă bine reliefate, fără exagerări. Dacă faci poze cu camera ultra wide totuşi se "umflă" halourile de lumină şi apar multe artefacte.

Aş zice că dacă te aşezi pe camera principală te poţi bate în top 5-7 flagship-uri pe 2019 cu Xperia 1. E peste predecesori în mod clar, dar nu e vreun Huawei P30 Pro.

Şi iată-ne ajunşi şi la filmare... Am fost mare fan al modului cum filma Xperia XZ1, chiar şi XZ2. XZ3 cam ardea imaginea... În cazul lui Xperia 1 avem o captură video cam supraexpusa, cerul alb, dar claritatea e OK. Microfonul îşi face bine treaba şi zic asta prinzând evenimente de Street Food şi având o grămadă de ambianţa de surprins. Avem ceva motion blur la panoramare care nu face cinste unui flagship...

Zoom-ul e treacă-meargă, după ce am văzut ce pot telefoanele Samsung, Huawei şi OnePlus... Din păcate la testul de stabilizare s-a dus mitul Xperia Steadyshot, cu o imagine care tremura din toţi ţâţânii şi care devine un pic... înceţoşată?! Aş zice că sunt nişte culori destul de vii şi calibrate acceptabil aici, dar se strecoară şi ceva expunere extra.

La filmarea selfie lucrurile iarăşi sunt în ceaţă puţin şi nu e acea claritate pe care o vreau de la un flagship. Nu veţi deveni vloggeri cu acest telefon. Microfonul a prins absolut toate replicile din jurul meu totuşi. Pe de altă parte când intră vântul în ecuaţie, microfonul nu mai pare aşa bun. Mi se pare şi că acea filmare de la pod e prea întunecată. Dacă vrei calitate te ajută filmarea 4K şi 4K HDR. Aici culorile şi claritatea sunt 1 la 1 cu ce percepe ochiul tău, dar iarăşi nu o să sară culorile în ochi ca la Honor View 20 sau Galaxy Note 10+ sau OnePlus 7 Pro, 3 telefoane care au filmat foarte bine în ultimul an.

Apreciez focalizarea rapidă de la clipul cu trandafiri şi aş zice că filmarea ultra wide e prea întunecată pentru propriul său bine şi arată a Fisheye. Am încercat şi un video HDR, dar parcă se mişca în frame-uri şi l-am vizualizat mai multe PC-uri şi televizoare... Nu pot să zic decât... "ce s-a întâmplat Sony??". Mai am puţin şi zic că Xperia XZ1 filmează mai bine decât Xperia 1, inclusiv la selfie.

Clip realizat cu aplicația Cinema Pro

Suntem mai aproape de Nokia 9 Pureview decât de Huawei P30 Pro sau Galaxy S10+ şi asta nu e un compliment... E drept că avem şi aplicaţia specială Cinema Pro şi cu reglaje, lumina ideală şi ceva know how scoţi un video spectaculos, cum am scos noi acela de pe YouTube, cel "agricol". Chiar şi aşa filtrele de acolo mi se par overkill şi nu mă omor după frame rate-ul rezultat de 24 FPS. Filmezi în H.265 dacă vrei, umbli la ISO, shutter, focalizare, profil de culoare şi profiţi că lumea de acest mod doar dacă ai gimbal sau trepied. Adaugi şi ceva editare de PC şi poţi scoate ceva bun pentru portofoliul tău de videograf, dar tot sub ce ai scoate pe camera sinceră de pe OnePlus 7 Pro.

Cred că Note 10+ filmează mai bine cu camera frontală decât o face Xperia 1 cu cele din spate....

La captura video low light lucrurile sunt întunecate, dar galbenul e natural şi stabilizare e cumva... bună. Halourile sunt OK, dar zoom-ul creşte coeficientul de blur cu 200%. Lucrurile nu sunt chiar rele totuşi, nu avem flicker sau tremurat al imaginii, dar întunecimea ne omoară. Cumva aici parcă stăm mai bine decât ASUS ZenFone 6 şi  ne batem cu OnePlus 7 Pro, dar e greu să faci din asta selling point.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

-3% din preț pe QuickMobile.ro, cupon: QUICK202

Explorăm imprimantele HP la sediul din Pipera; Detalii despre modelele pentru 2023-2024

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×