Pe 14 octombrie 2021 am participat la o premieră ceva mai atipică în Bucureşti, deschiderea showroom-ului Kuziini. Cei care se vor întreba de ce scriem despre bucătarii şi mobilă de bucătărie trebuie să afle că elementul digital ne-a intrigat aici. Imaginaţi-vă un showroom în care intri când ai tu chef, fără personal, doar cu scanare facială şi ajuns la un pupitru îți creezi mobila ta aşa cum ai chef, ca în jocul Sims.
Cum a pornit totul
Kuziini se află pe Bulevardul Unirii Numărul 63, aproape de rondul de la Alba Iulia din Bucureşti şi este singurul showroom de bucătării din România operaţional 100% digital. Antreprenorul român Mădălin Tomescu a lansat acest business şi a fost acolo pentru a ne povesti totul. Afacerea a pornit la drum cu o investiţie de 1.000.000 lei, iar miezul său este realizarea de mobilă de bucătărie pe comandă.
Fondatorul Kuziini are o experienţă de peste 20 de ani în industria mobilei, având multiple afaceri în zona de producţie de mobilier rezidenţial şi comercial, pentru hoteluri, magazine, sedii de companie sau universităţi.
Cum funcţionează Kuziini
Showroom-ul nu are personal, intri pe baza unei camere cu recunoaştere facială. Apoi ai acces în încăperea unde vei găsi un pupitru de lucru şi un ecran. Folosind un mouse, o tastatură şi o serie de camere poţi cupla corpuri de mobilă de bucătărie modulare, dar şi să porneşti o videoconferință cu designeri şi experţi. Poţi avea acces la showroom 24 din 24, 7 zile din 7.
La interior găsiţi mai multe staţii de lucru şi veţi accesa astfel platforma din care vă configuraţi bucătăria până la cele mai mici detalii. Începeţi cu alegerea înălţimii voastre şi am înţeles că există un scanner 3D care ajută cu asta. Nu ai vrea să ai 1.70 şi să ai cratiţele pe un raft prea sus, sau 2 metri şi să te apleci la nesfârşit până la raftul cu pahare.
Corpurile trebuie să fie cât mai uşor de accesat de către beneficiar. Dacă aveţi o întrebare trebuie doar să apăsaţi un buton roşu şi veţi fi conectat prin live chat cu un arhitect din call center-ul Kuziini, care vă va ajuta cu proiectarea bucătăriei. Kuziini vă oferă şi un scanner special care odată amplasat în centrul bucătăriei va crea o machetă 3D a sa şi va măsura şi scana toate detaliile camerei.
Puteţi alege o sumedenie de variabile, de la materialele din care este realizată mobilă, amplasarea lor, cuplarea lor, culoarea şi modul în care se integrează cu restul bucătăriei. Se pot seta filtre, alege corpuri de bază, să le rotiți în 3D şi rezultatul se poate vedea şi acasă în programul 3D în care lucrați, după ce v-ați făcut cont. Pe măsură ce completați digital bucătăria se actualizează şi preţul în zona de sus a ecranului.
Utlizatorul se poate orienta în funcţie de perete, grindă, coloană şi alte particularităţi. Se pot adăuga în randarea 3D şi scaune şi mese, corpuri de iluminat, perdele şi jaluzele, plante, elemente de decor şi chiar vase de bucătărie.
Ce este Qsimo?
Iată ce declară Mădălin Tomescu, fondator Kuziini, care estimează o cifră de afaceri de un milion de euro pentru primul an de funcționare
"Noutatea absolută este Qsimo, un sistem de operare și asistență clienți: este suficient să atingi un obiect din showroom și vei primi prin intermediul sistemului informații audio sau video despre acesta. Acest sistem interactiv, împreună cu toate celelalte detalii tehnologice din modelul nostru de business, au rolul de a reduce semnificativ timpul pe care un client îl alocă pentru proiectarea bucătăriei pe care o dorește. Știm cu toții că pentru clienții români bucătăria este cel mai important spațiu din casă, iar noi ne dorim o experiență de achiziție cât mai simplă.”
Buget, livrare, montaj
Bugetul mediu alocat de români pentru achiziţionarea unei bucătarii premium ajunge şi la 10.000 de euro, iar livrarea se va face în 25 de zile lucrătoare, un plus faţă de media de 60-90 de zile. Folosind o aplicaţie specială clientul va primi informaţii constant cu privire la statutul comenzii sale.
Ni se promite şi că vom scăpa "şoricei" şi acele ultime ajustări enervante pe care le fac meşterii, decupaje, tăieturii, materiale lăsate prin bucătărie, miros de flex. Primim mobila cu toate decupajele gata făcute, inclusiv cele pentru electrocasnice. Montajul durează circa 3 ore, faţă de media de 8-10 ore.
Producţie
Kuziini foloseşte două fabrici în România şi Bulgaria, dotate cu tehnologie modernă şi linii automatizate. Odată ce clientul a comandat o bucătărie, el se poate conecta şi la fabrică în timp real pentru a vedea etapele procesului de producție.
Ce urmează?
Acesta este doar primul showroom de acest tip, iar Mădălin Tomescu doreşte să dezvolte un lanţ de concept store-uri interactive şi digitale de acest tip. În 2022 vor fi deschise alte 3 locaţii în Cluj, Timişoara şi Iaşi. Urmează şi realizarea unei francize în următorii ani.
Impresii
Designul acestui showroom mi-a amintit de cabinele din filmul lui Ridley Scott "Prometheus", prequel pentru "Alien". Are uşi glisante, multe panouri albe şi iluminare LED, pupitru de control şi o sumedenie de camere. Trecând peste asta, am scăpat de interacţiunea umană şi discuţii interminabile cu meşteri cu păreri divergente şi putem să facem bucătăria după placul inimii la orice oră din zi în showroom. Dacă vrem totuşi sfaturi avem şi ghidaj remote de la arhitecţi, la un buton distanţă.
Timpii de asamblare şi livrare sună foarte bine, ca şi cel de montare. Rămâne acum să vedem cum se descurcă acest business, care pare a uşura şi digitaliza unul dintre cele mai stresante aspecte ale mutării într-o casă nouă: realizarea unei bucătarii care să fie şi ergonomică, bine dotată şi arătoasă.