Tehnologia cucerește orașul grație proiectului Orange Smart City; Alba Iulia este prima localitate din țară ce pășește spre viitor

4.968 ori
<b>Tehnologia cucerește orașul grație proiectului Orange Smart City; Alba Iulia este prima localitate din țară ce pășește spre viitor</b>Proiectul Smart City a celor de la Orange a împlinit în această un an de la demarare și cu această ocazie am fost invitat în Alba Iulia pentru a descoperi cum se prezintă primul oraș inteligent din România. Astfel în perioada 9 - 10 octombrie

În perioada 9-10 octombrie cei de la Orange România m-au invitat la un media trip ceva mai special, unul prin intermediul căruia aveam să aflu cum se prezintă primul oraș tehnologizat din țară și ce implementări au fost aduse pentru a se ajunge la acest rezultat. Așa cum spune și titlul și cum probabil știați deja, este vorba despre Alba Iulia - un oraș cu mare însemnătate în istorie care la ora actuală găzduiește 60.000 locuitori și care de aproximativ un an de include o mulțime de soluții smart.

Excursia desfășurată la Alba Iulia a avut scopul de a ne pune la curent, pe noi cei aflați la fața locului despre noutățile în materie de tehnologie pe care orașul le-a suferit în prima etapă a proiectului pilot Smart City pe care operatorul le-a adus ca urmare a acordului încehiat cu Primăria Municipiului Alba Iulia. Se dă startul acum etapei cu numărul 2, cea în care se vor analiza datele colectate prin soluțiile implementate.

Orange Smart City Alba Iulia

Cum am avut 2 zile la dispoziție pentru a vedea în ce constă un asemenea oraș inteligent, m-am întors cu date importante de la fața locului și cu mai multe cunoștiințe despre conceptul Smart City. Am descoperit printre altele și faptul că în tot orașul se află acum peste 600 senzori care alături de rețelele de comunicații mobile și fixe destinate obiectelor conectate, creează o infrastructură digitală a localității.

Sunt mulți factori implicați la mijloc și îi veți descoperi doar citind rândurile de mai jos. Înainte însă, aflați că ziua de 9 octombrie a fost destinată familiarizării cu soluțiile integrate, în vreme ce a doua zi a fost dedicată unui eveniment de presă susținut de către CEO-ul Orange România, Liudmila Climoc. 

Conectivitate

În primul rând un oraș inteligent are nevoie de conexiune permanentă la tot ce se întâmplă și pentru asta în Alba Iulia este oferit acces gratuit la internet prin Wi-Fi. Orange a adus la îndemâna localnicilor și a turiștilor de aici peste 228 puncte de acces Wi-Fi în cetate și oraș, dar și 15 autobuze echipate cu hotspot-uri Wi-Fi. 

Orange Smart City Alba Iulia

Mijloacele de transport cu princina au adus date cu adevărat interesante referitoare la comportamentul călătorilor, în cele aproximativ 12 luni de când serviciul este activ fiind generat 1 TB de trafic (durata medie de conectare - 30 minute). 8% din populația orașului au folosit internetul gratuit din autobuze și tendințele indică o creștere constantă de la lună la lună.

Orange Smart City Alba Iulia

Trecând mai departe în acest domeniu al conectivității, aflați că în Alba Iulia există și o rețea destinată obiectelor IoT (Internet of Things) numită LoRaWAN care acoperă întreg orașul și care conectează 150 senzori de iluminat și apă prin intermediul a 6 gateway-uri. Un lucru pe care l-am apreciat foarte mult este acela că infrastructura se folosește de aplicații dezvoltate de start-up-uri, acestea conectând autoritățile locale, localnicii, turiștii, dar și antreprenorii din Alba Iulia!

Guvernare digitală

Problemele unui oraș pot rămâne vreme bună nesoluționate, asta dacă nu există cumva o modalitate prin care lucrurile să se schimbe în bine. Fix asta oferă Orange în Alba Iulia, o platformă prin care cetățenii pot comunica foarte facil cu autoritățile pe subiecte de interes public folosind conexiunea Wi-Fi. Până acum au fost desfășurate 9 sondaje în autobuze la care au participat peste 4300 utilizatori ai mijloacelor de transport în comun, aceștia prezentându-și opinia cu privire la diferite subiecte abordate de autorități.

Orange Smart City Alba Iulia

(Nicolaie Moldovan, City Manager Alba Iulia)

Folosind aplicația Civic Alert, cetățenii pot semnala autorităților problemele descoperite în orașul în care trăiesc, fie că este vorba despre gropi din asfalt care îngreunează circulația, fie de situații mai delicate ce afectează întreaga localitate. Primăria dispune și de soluția City Analytics prin care poate urmări tendințe ale traficului pietonal din oraș (în funcție de vreme sau momentul zilei), sau afla cele mai comune trasee.

Potrivit informațiilor adunate s-a ajuns la concluzia că în Alba Iulia, media de vizitatori unici în cetate este cuprinsă între 15.000 și 30.000 oameni săptămânal. 

Societate Digitală

În prima zi petrecută în Alba Iulia cei de la Orange m-au condus pe mine și pe ceilalți jurnaliști la Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan unde aveam să descopăr cum se îmbină tehnologia cu educația. Ei bine, Orange a implementat cataloagele electronice atât în unitatea de învățâmânt mai sus menționată, cât și la Colegiul Economic "Dionisie Pop Marțian".

Orange Smart City Alba Iulia

Tehnologizarea acestor licee este posibilă prin parteneriatul cu Lenovo pentru tabletele oferite, prin cataloagele digitale și prin accesul la Internet prin Wi-Fi securizat și cu trafic web filtrat. La fața locului directorul liceului HCC a făcut o prezentare a informațiilor stocate digital, precizând că performanța școlară a elevilor din ultimii 3 ani a fost de asemenea încărcată în baza de date.

Orange Smart City Alba Iulia

Astfel se obțin date importante referitoare la evoluția claselor, numărul absențelor și materiile la care aceștia se descurcă foarte bine, factor din urmă ce poate fi util atunci când elevii ajung în pragul momentului în care sunt nevoiți să aleagă o facultate. În acest an un număr total de 120 profesori și 1500 elevi vor beneficia de soluția de față. Mai aflați că în această parte a proiectului pilot dezvoltat de Orange un număr de 4 echipe de elevi și studenți din Alba Iulia au prezentat soluții pe tema smart city la hackathon-ul Innovation Labs, una dintre acestea calificându-se la finala Demo Day 2017 din București.

Orange Smart City Alba Iulia

(Beacon Bluetooth)

Operatorul Orange România a inclus ca parte din domeniul "societate digitală" și aplicația e-alba iulia (Android, iOS) prin care turiștii au acces la informații despre principalele obiective ale orașului pe care le pot descoperi rând pe rând. Beaconi au fost împânziți prin tot orașul și având conexiunea Bluetooth activată primiți notificări despre tot ce se întâmplă în zonă, inclusiv de eventualele sondaje sau oferte pe care activitățile locale le oferă.

Aplicația are 1200 utilizatori la ora actuală și în total s-au desfășurat peste 11.300 de sesiuni. Totodată, datorită că Orange a fost acceptat în programele de cercetare și dezvoltare Horizon2020, MATILDA și SLICENET, Alba Iulia va deveni beneficiar al tehnologiilor 5G cu aplicabilitate pe verticala smart city.

Orașe sustenabile

Revin puțin la autobuzele despre care vă vorbeam mai sus, asta pentru că pe lângă hotspot-urile integrate la interior, acestea dispun și de senzori de monitorizare a calității aerului. Se poate ști prin această modalitate care sunt zonele din oraș în care se pot desfășura activități în aer liber fără probleme, o funcție pe care părinții o îndrăgesc cu siguranță. Și autoritățile au acces la informații cu privire la impactul pe care activitățile de zi cu zi le au asupra mediului, o asemenea informație descoperită pe seama senzorilor fiind că în prima zi de școală când a crescut utilizarea mașinilor personale, nivelul de compuși organici volatili din atmosferă a fost influențat negativ. 

Orange Smart City Alba Iulia

Orașul Alba Iulia dispune și de o soluție de management al iluminatului public, o modalitate prin care s-au generat economii la energia electrică cuprinse între 50-70% și asta pentru că intensitatea luminii poate fi setată pentru fiecare stâlp în parte în funcție de condiții sau trafic. Se pregătește și o soluție similară de management al apei care va contribui serios la economii pentru cetățeni și autorități.

Concluzii

Orange Smart City Alba Iulia

(Liudmila Climoc, CEO Orange România)

Deși la prima vedere aceste soluții integrate de Orange cu sprijinul Primăriei Alba Iulia pot părea puține, vă asigur că ele au rol bine definitivat în ecuație, asta pentru că am testat rând pe rând fiecare introducere ce face acum din orașul Marii Uniri unul inteligent ce și-a asumat rolul de capitală a tehnologiei. Conceptul de Smart City a fost implementat cu succes aici și lucrurile nu se opresc pentru că programul pilot va mai fi desfășurat preț de încă un an. Asta înseamnă că noi tehnologii destinate orașului vor fi implementate de-a lungul timpului, datele strânse urmând a contribui la îmbunătățirea vieții locuitorilor. 

Se schimbă cu adevărat în bine viața unui oraș, un oraș care acum este activ și în mediul digital pe care tinerii și nu numai îl apreciază atât de mult. Cu elemente precum creșterea mediului de business, promovarea orașului pentru dezvoltarea turismului, introducerea de soluții smart în educație, respectiv optimizarea conectivității și a utilizării resurselor disponibile, un oraș devine iată inteligent.

Alba Iulia este municipiul care se bucură de această tehnologizare posibilă mulțumită Orange România, un oraș care într-adevăr pășește către viitor! 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Susțin Mobilissimo cumpărând prin linkuri de afiliere:

*Cumpărând, accesând magazinele prin aceste link-uri/ sigle, ajuți la finanțarea site-ului Mobilissimo prin procentul pe care noi îl primim în urma vânzării, de la retaileri. Pe tine nu te costă nimic, dar pe noi ne ajută să rămânem independenți și să devenim și mai buni în ceea ce facem. MULȚUMIM! :)

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×