Pe 6 martie am participat la o prezentare Oppo in Bucuresti, care a coincis cu cea internaţionala a lui Find X2. Vedeta evenimentului a fost seria Oppo Find X2, care tocmai a fost anunţată. Include modelele Oppo Find X2, Find X2 Pro şi aparent şi o ediţie specială Lamborghini. În acest material aflaţi primele impresii despre Oppo Find X2, care ar trebui să ajungă în România în mai şi internaţional costă 999 de euro.
Design
În primul rând aceasta este varianta mai uşoară cu 10 grame faţă de Oppo Find X2 Pro şi este fabricată din sticlă şi metal. Am înţeles că există şi o versiune cu ceramică în spate. E undeva între uşor de mânuit şi alunecos, având o suprafaţă mare din sticlă curbată în faţă şi spate, unite de o ramă metalică din aluminiu. Dacă ştii cum să apuci rama din aluminiu nu ai probleme cu aderentă. Oppo a insistat mult pe simetria curburii frontale cu cea din spate.
Mi se pare interesant că telefonul are doar certificare IP54, deci rezistă la stropiri, cea IP68 fiind păstrată pentru varianta Pro. Măsoară 8 mm în talie şi cântăreşte în jur de 190 de grame.
Display
În faţă se află un ecran de 6.7 inch AMOLED, cu rezoluţie de 3168 x 1440 de pixeli, suport HDR10 şi protecţie Gorilla Glass 6. În ecran găsim un decupaj mic pentru camera selfie, dar avem integrat şi cititorul de amprente. Este unul dintre telefoanele cu cel mai generos screen to body ratio de pe piaţă, sărind de 90%.
Astfel, clipurile video devin imersive la vizionare, dar la gaming curbura ecranului te poate distrage, cum remarcăm încă de pe vremea lui Galaxy S8. Măcar orificiul pentru camera selfie nu e exagerat de mare. Poate cea mai mare realiza a telefonului şi a seriei Oppo Find X2 este refresh rate-ul de 120 Hz aplicabil pe rezoluţia Quad HD+.
Samsung oferă aşa ceva doar pentru Full HD+, dar a promis o actualizare. Oppo a pus şi o opţiune ce alege dinamic şi inteligent între 60 Hz şi 120 Hz în funcţie de ce aplicaţii foloseşti. Ni s-a promis şi luminozitate de pana la 800 de nits.
Hardware + baterie
Telefonul are procesor Qualcomm Snapdragon 865, alături de 12 GB RAM şi 256 GB stocare, dar fără slot microSD. Mi se pare interesant că Oppo a pus tot 12 GB RAM şi aici, acolo unde alte companii ne-ar fi oferit doar 8 GB pe un model non Pro. Avem şi o baterie de 4200 mAh cu încărcare la 65W Super VOOC 2.0, ceea ce înseamnă că în 38 de minute ajungi de la zero la 100%.
A fost şi un demo la lansarea telefonului, în care a fost prezentată fix această încărcare, pe parcursul minutelor conferinţei, cu un timer aferent. Avem şi difuzoare stereo, nu avem jack audio şi mă mir că nu primim nici încărcare wireless şi nici inversă. Aici se aliniază cu colegii de la OnePlus, aş zice glumind.
Cameră
În ecran găsim decupată o cameră selfie de 32 mpx şi nu m-ar mira să fie cea care a tot apărut pe seria Huawei P30, Mate 30 Pro, sau pe aproape. Mă mir că nu ştie 4K la 60 FPS, lucru oferit de Galaxy S10 pe camera selfie de anul trecut. În spate se află o cameră triplă, cu senzor principal de 48 MP Sony cu deschidere F/1.7.
Are pixeli mari cu setup Quad Bayer, pixeli de 1.12 microni, dar şi o tehnologie nouă de focalizare de la Sony, 2x2 OCL, care o bate pe cea Dual Pixel de la Samsung. Oferă o autofocalizare sporită mai ales pe întuneric. Mai există şi o cameră ultrawide de 12 MP, care are rol important la captura video. Vine cu senzor Sony IMX708, cu mărime de pixeli de 1.4 microni şi deschidere F/2.2. Oppo a implementat o tehnologie specială de stabilizare Ultra Steady Pro pe care am văzut-o în acţiune la o filmare de la schi, unde totul era perfect stabilizat.
Setup-ul triplu e completat de o cameră telephoto de 13 MP, cu zoom hibrid 5x. Avem şi funcţionalitate AI şi UltraNight Mode, pentru capturi nocturne cât mai bine iluminate. Sunt surprins că nu avem şi captură 8K aici, mai ales că hardware-ul ar duce, la prima vedere. Îmi place mecanismul de zoom, sub formă de cerc rotativ, în locul sliderului pe care nu prea l-am apreciat pe alte telefoane. Avem şi captură Portrait şi un Night Mode dedicat, plus anularea zgomotului audio din filmări cu o apăsare pe ecran.
Software
Ca software Oppo oferă ColorOS 7.1 aplicat peste Android 10, cu o abordare minimalistă de design. Are pictograme personalizabile, un Dark Mode, alarmă adaptabilă care ajustează sunetele în funcţie de vreme şi design haptic îmbunătăţit. Avem şi un homescreen cu Smart Assistant, care ţine la îndemână aplicaţii şi shortcut-uri utile, dar şi o bară laterală cu shortcut-uri care declanşează ferestre pentru multitasking. Faţă de rivali ca Xiaomi şi Huawei, Oppo oferă app drawer, ceea ce e un plus.
Avem şi ceva numit Private Safe, care transferă fotografii, clipuri şi documente spre o zonă sigură de utilizare, blocând accesul altor aplicaţii. Navigarea prin gesturi este implementată nativ, cu swipe lateral pentru back spre exemplu. Aş menţiona şi suportul 5G NSA/SA, cu un grup de antene dispuse la 360 de grade pentru a capta semnalul cum trebuie. Find X2 are o tehnologie specială numită Oppo Smart 5G, care suportă tehnologiile 5G + 4G dual receiver, dual card şi dual standby.
Concluzii
Oppo Find X2 este un telefon care are mai toate dotările cool de la Find X2 Pro, în afară de unele aspecte ale camerei, mai precis zoom-ul şi camera uriaşă ultra wide. E la fel de puternic şi la fel de rapid la încărcare, dar mai uşor de mânuit, fiind mai uşor şi comod. Atrage amprente şi poate fi alunecos, iar ColorOS reuşeşte să fie şi mai minimalist decât MIUI, având totuşi app drawer.
Din ce am văzut eu la telefon în perioada cât l-am mânuit are ca puncte forte încărcarea rapidă (am văzut şi un demo de încărcare live), ecranul Quad HD+ pe 120 Hz, dar şi stabilizarea excelentă a camerei în mişcare. Cine vrea zoom şi extra-uri la camera totuşi va fi mai tentat de Find X2 Pro. La 999 de euro, Oppo îşi asumă preţuri de brand mare şi cu pretenţii, nepermiţându-şi să rateze dotările cele mai trendy. Şi totuşi nu are filmare 8K, slot microSD, certificare IP68, filmare 4K selfie, senzor ToF, încărcare wireless...