Xiaomi 14: Cameră cu surprize plăcute la zoom, culori pragmatice şi autofocalizare cu nazuri

1.688 ori
<b>Xiaomi 14: Cameră cu surprize plăcute la zoom, culori pragmatice şi autofocalizare cu nazuri</b>Am ajuns şi la cameră, aici avem parte de una selfie de 32 MP cu filmare 4K şi deschidere F/2.0. Sper eu şi cu autofocus, dar cred că sper prea mult. În spate se află un modul foto mare şi sobru, care include 3 senzori de 50 MP. Cel principal

Am ajuns şi la cameră, aici avem parte de una selfie de 32 MP cu filmare 4K şi deschidere F/2.0. Sper eu şi cu autofocus, dar cred că sper prea mult. În spate se află un modul foto mare şi sobru, care include 3 senzori de 50 MP. Cel principal are deschidere F/1.6, telemetru laser, stabilizare optică şi Dual Pixel PDAF. Apoi vine o cameră de 50 MP telephoto, cu PDAF şi zoom optic 3.2X, plus OIS. Camera ultrawide are 50 MP, deschidere F/2.2 şi unghi de 115 grade.

Video-review Xiaomi 14, secțiunea Cameră

Completate de optică Leica, la nivel de tehnologie, lentile, software. Avem parte şi de blitz dual LED dual tone şi de filmare 8K la 24 FPS, plus colorizare în opţiunea LOG. Filmăm de altfel plin de culori, în 10 bit Dolby Vision HDR. Ca de obicei pentru Xiaomi, interfaţa camerei e doldora de opţiuni: Panorama, Time Lapse, Director Mode, 50 MP, Slow Mo, Super Moon, Night, Short Film, Long Exposure, Document, Portrait, Leica styles (Authentic sau Vibrant), Super Macro, Tilt Shift, AI, Motion Tracking Focus, Teleprompter, Steady Video şi Steady Video Pro.Avem şi sursa audio pentru captura video, mod Movie şi mod Pro Photo şi Pro Video.

Şi acum să analizăm mostrele foto. Avem sute, poate mii, dacă iau în calcul tot travaliul din Barcelona şi de la MWC 2024.

Primul lucru remarcat e că avem aceleaşi culori şi pe camera principală şi pe cea ultrawide. Cu inevitabilele alungiri de automobile şi obiecte pe lateral pe camera cu unghi ultra larg. 

M-a impresionat zoom-ul, având în vedere că lucrăm cu unul optic puţin peste 3X. Aş zice că batem spre performanţa unui OnePlus 12 la acest capitol, care şi el a adus o surpriză plăcută aici. Peste ce oferă un iPhone 15 Pro şi peste Xiaomi 13 în claritatea pozei la un 6-7X.

Selfie-urile sunt unele dintre cele mai satisfăcătoare din 2024, în ideea că vântul bătea cu 60 kmph şi erau fire rebele din belşug, acolo lângă plajă Barceloneta. Şi totuşi Bokeh le-a scos în evidenţă perfect faţă de fundalul blurat. Chipul este expresiv şi avem detalii din plin, pori, irisul ocular, fibre ale gecii de blugi. 

Culorile sunt parcă altfel decât la alte flagshipuri, mai pragmatice şi mai reci mi se pare, dar avem şi profiluri de culoare mai vibrante dacă vrem. Albastrul mării Mediterane a fost aşa cum l-am perceput şi cu ochiul liber şi văzând poze făcute în paralel cu un iPhone 15 Pro, îmi plac mai mult culorile de aici.

S-a văzut arhitectura cu influenţa maură, orientală, s-au făcut fotografii cu soarele în faţă, cu zero probleme.

Am trecut şi pe la Sagrada Familia, fix pe la Golden Hour. Am aflat că va fi gata prin 2029, dacă totul merge bine şi că e cam 80% gata acum. Părţile mai gotice au fost gata din timpul vieţii lui Gaudi, dar acum se plusează cu ultimele 5 turnuri. Iar m-a surprins plăcut zoom-ul pe frontispiciul cu inscripţii în limba latină. Am înţeles că unele turnuri sunt dedicate şi ctitorite de anumiţi papi.

Odată soarele dispărut, a apărut şi zgomotul şi au dispărut culorile calde din peisaj. 

Lângă Sagrada m-am oprit la restaurantul Five Guys, cu cei mai buni burgeri din lanţurile fast food. Aici văd că avem o cameră care se chinuie să focalizeze pe burger. Suculentă şi culorile sunt bine reprezentate, dar focalizarea... e o bubă. Apropo, băieţii de la Five Guys îţi dau o pungă de jumătate de kilogram de cartofi.

În a doua zi în Barcelona am fost la parcul Guell, unde s-au adunat creaţiile arhitecturale ale lui Gaudi. Din păcate am făcut pozele pe o vreme cruntă, 3 grade Celsius şi ploaie mocăneasca. Gaudi făcea abuz de model de marmură şi de structuri curbate, aparent pentru că îl durea mereu spatele şi ura postura de drepţi.

Avem closeup-uri memorabile cu flori, case ce par din turtă dulce şi coloane şi tavane ce par de-a dreptul greceşti. Admira cât lumina a prins telefonul în acea zi întunecată. Selfie-urile au ieşit cam soft de data asta.

A treia zi am fost la Barcelona Aquarium şi aici pot să zic doar atât: rata de succes a fotografiilor a fost mai mare decât la al meu iPhone 15 Pro şi albastrul apei a fost mai cuceritor. Iar peştii în mişcare au fost prinşi cu mai mult... fler artistic. Inclusiv Nemo şi Dory. iPhone sta mai bine la focalizare totuşi.

Închei galeria cu preparate culinare arătoase, de la scoici la pateu de ficat de gasca congelat şi crema catalană. Aici S24 Ultra e parcă mai priceput în a reda texturi şi culori.

Ca telefon de hands on pentru jurnalişti mi s-a părut OK, doar că a ezitat la unele cadre cu luciu pe spate pentru Huawei Mate 60 RS şi nici aici nu focalizează chiar perfect. Pozează bine la distanţa medie. Aici prefer iPhone-ul meu.

Fotografiile nocturne provin tot din Barcelona, din zona portului şi acvariului. Halourile becurilor au dimensiuni OK, dar cele capturate cu camera ultrawide nu prea. Devin mici sori. Iar fotografiile ultrawide au un pic mai mult zgomot la distanţă. Altfel culori un pic mai calde decât ziua şi un galben natural. 

Lângă Acvariu claritatea a fost mai bună şi am apreciat mai mult cum arată subiecţii sub lumina albă, decât galbenă. Nu prea am simţit nevoia de Night Mode şi oricum Xiaomi are deja un Night Mode baked în, activat din setări şi automat. Cerul are şi norii la vedere, iar iahtul iluminat e bine scos în relief pe un fundal altfel întunecat.

Culori plăcute la acel târg de dulciuri. Problema e că simt ca S24 Ultra, OnePlus 12, Pixel 8 Pro duceau lucrurile cu o cotă mai sus la capitolul foto. E un "je ne sais quois" care pare a lipsi aici. E ca un robot care copiază o operă de artă, dar ştii că nu e om, pentru că lipseşte... ceva.

Filmările sunt clare, bine iluminate şi produc rezultate surprinzătoare la zoom, dar cu alterare de culoare la trecerea între praguri de zoom.

Microfoanele s-au luptat brav cu vântul, dar au fost biruite. Se mişca şi telefonul în mâna de la aşa prăpăd. La filmarea selfie mi-a plăcut maxim textura pielii, culoarea să şi uşorul blur de fundal. 4K 60 pe camera frontală e binevenit, iar microfonul e numai bun de vlogging. 

Va suna ciudat, dar mă încântă mai mult culorile de la filmat, decât de la fotografiat. Şi nu uitaţi de colorizarea cu LOG, din zona Pro. Am făcut şi multiple teste de stabilizare şi toate mi s-au părut reuşite. Primul beneficiază de extra detalii şi zero trepidaţii.

Al doilea e limitat la Full HD, dar atenuează mai bine mişcările mele. 

Steady Pro e mai soft la detalii şi chiar şi dacă mergi în grabă sau alergi, pare că foloesti o şină de travel.

S-a filmat şi Sagrada şi mi-a plăcut mult zona de sus iluminată de soarele la Golden Hour, în contrast cu cea gothica de jos, unde nu mai ajungea soarele. A fost o senzaţie de plinătate, de satisfacţie cromatică şi de obiecte ample redate în detalii fine pe aceasta filmare. Nu e devazut doar o dată ci de mă multe ori.

Şi partea neiluminată de soare arată bine, ca şi cum ar fi curs ceară pe ea şi se vede fineţea lucrării lui Gaudi. Un pic de extra zgomot în părţile mai umbroase.

Avem şi moment muzical cu mariachi, cu microfoane capabile, dar surprinzător de mult noise la vegetaţia din spate.

S-a filmat şi la Parc Guell, cu roiuri de turişti mişunând printre casele gemeni de hobiţi ale lui Gaudi, ce par făcute din turtă dulce şi vesela greceasa. Detalii abundente, culori satisfăcătoare.

Avem și un clip de la acvariu, cu nişte rechini, iar aici s-a comportat cum ar face-o orice alt flagship aş spune. 

Cat despre hands-on-urile de la MWC, aici focalizarea a fost o problemă, dar şi modul în care a reacţionat la iconografia albă a unei camere de pe ecran. Filmarea lui Xiaomi 14 Pro spre exemplu s-a lăsat cu probleme de focalizare, care ne-au cam stricat munca. Au fost probleme şi la filmările cu Huawei Mate 60 RS, până să afişeze interfaţa camerei de pe acel telefon. Pentru meseria mea... nu e de bine.

Filmarea nocturnă se cam lasă cu zgomot şi cu surse de lumina măricele. Culorile vegetaţiei sunt OK. Văd şi ceva reflexii în stil iPhone. Modul Steady Video ne ajută la o filmare lină, dar scade rezoluţia şi cantitatea de zgomot e prea mare. 

Am filmat şi luminile oraşului de pe o pasarelă, dar aici iar m s-a părut că anumite becuri aveau haloul mare şi intens. Am prins şi ceva galerie de echipa de fotbal, începând cu zoom, dar şi cu mult zgomot pe filmare.

Uneori nu livrează pe măsura aşteptărilor de la un flagship de 2024 captura video nocturnă. 

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×