Top 10 telefoane high-end pe anul 2022 în viziunea lui Claudiu Sima: Pliabilele se ieftinesc, plus upgrade-uri până și la Apple

4.379 ori
<b>Top 10 telefoane high-end pe anul 2022 în viziunea lui Claudiu Sima: Pliabilele se ieftinesc, plus upgrade-uri până și la Apple</b>A venit acel moment din an în care tragem linie și aruncăm o privire asupra lansărilor smartphone din 2022, un an cu de toate, mai multe smartphone-uri mid-range și de buget ce-i drept - acestea fiind grosul vânzărilor pentru companii gigant

A venit acel moment din an în care tragem linie și aruncăm o privire asupra lansărilor smartphone din 2022, un an cu de toate, mai multe smartphone-uri mid-range și de buget ce-i drept - acestea fiind grosul vânzărilor pentru companii gigant precum Samsung. 2022 a avut și pliabile noi, iar inevitabil situația economică actuală a însemnat și o majorare a prețurilor.

A fost anul în care iPhone-ul s-a tuns și a scăpat de breton, iar startup-ul Nothing a venit pe piață cu un smartphone jucăuș și colorat. Ce flagship-uri se regăsesc în topul meu 10 de telefoane pe anul 2022 aflați din rândurile de mai jos. 

10. ASUS Zenfone 9

ASUS Zenfone 9

Îmi amintesc faptul că leak-urile lui ASUS Zenfone 9 au început cu o mega scăpare, un video care prezenta telefonul în totalitate și cu dotări la pachet. Este cel mai compact flagship Android al momentului, mai compact chiar și decât Xperia 5 IV de mai jos. Este un smartphone tare simpatic, potent, cu o cameră ce pune la bătaie stabilizare gimbal și ecran de 5.9 inch care pentru vremurile actuale pare prea mic. Bateria a fost punctul slab, prin capacitatea de doar 4300 mAh.

9. Sony Xperia 5 IV

Xperia 5 IV

Pe Sony Xperia 5 IV l-am avut drept companion în această vară timp de câteva săptămâni, perioadă în care l-am luat cu mine peste tot, la teste foto și video în condiții variate. Am fost surprins de cât de compact poate fi, meritul clar fiind asociat ecranului cu aspect 21:9. A trecut mult timp de când am mai ținut în mână un telefon pe care l-am putut cuprinde cu o singură mână de la stânga la dreapta. Xperia 5 IV este un flagship veritabil, a venit și cu upgrade-uri notabile față de predecesor, iar din cameră scoți tot ce-i mai bun dacă ești pasionat de reglaje ISO și toate cele. Are și eye tracking plus multe alte tehnologii pe care le-ai văzut pe camerele Alpha. Rămâne un telefon pentru fani totuși.

8. Motorola Edge 30 Ultra

Motorola Edge 30 Ultra

Cu cifre precum cameră de 200 megapixeli, filmare 8K și încărcare la 125W, Motorola Edge 30 Ultra nu avea cum să nu îmi atragă atenția. Este un flagship la superlativ, cu de toate și pe deasupra are și ecran 144Hz ce nu prea vezi în zona flagship-urilor non-gaming. Acest Ultra pare a fi pachetul complet și pot spune că Moto este pe drumul cel bun. Îmi place și faptul că moto începe să crească suportul software, modelul de față urmând a primi 3 upgrade-uri majore Android și 4 ani actualizări de securitate. 

7. HUAWEI Mate 50 Pro

Mate 50 Pro

După 2 ani de așteptare, a sosit și un nou smartphone Mate pe piață și anume HUAWEI Mate 50 Pro, un terminal tare interesant privit din ansamblu. A fost singura variantă lansată pe plan local și în continuare cu "problema" lipsei de servicii Google, cu toate că AppGallery a tot crescut și avem și o metodă ușoară de adus aplicațiile Google pe telefon. Mate 50 Pro m-a fascinat mai ales prin nuanța aceea portocalie și a adus o cameră cu deschidere variabilă a diafragmei. Au existat și downgrade-uri față de predecesor, iar aici mă refer la nivelul de zoom optic, scăzând de la 5x la 3.5x. Problema cea mai mare o văd însă a fi prețul, la 5000 lei, telefonul fiind greu de vândut către un public care vrea zoom optic 10x și îl găsește poate chiar mai ieftin. 

6. Google Pixel 7 Pro

Google Pixel 7 Pro

Anul 2022 sau mai bine zis finalul, a venit și cu noi smartphone-uri Pixel, cu Pixel 7 Pro drept flagship-ul seriei (asta până când va sosi acel Ultra de care vorbesc zvonurile). Noul model a suferit o mică schimbare la nivel vizual, deși îmi plăcea mai mult abordarea Robocop a predecesorului. Nu a impresionat prin performanță, dar cu siguranță a făcut-o la nivel de cameră foto. Nu a mai avut atât de multe bug-uri și probleme precum s-a întâmplat cu Pixel 6 și mulți l-au ales datorită promoțiilor de la lansare, publicul din SUA având telefonul pentru câteva sute de dolari în regim buy-back, campanii la care noi încă visăm. 

5. vivo X80 Pro

vivo X80 Pro

Deși vivo X80 Pro a primit un succesor în ultima lună, mai avem de așteptat până când acesta va sosi în Europa, estimez prin februarie-martie sau chiar aprilie. Așadar, vivo X80 Pro rămâne varianta actuală, un smartphone impresionant din multe puncte de vedere. Îl recunoști ușor după ineditul modul foto din spate și am văzut că X90 este și mai și la acest capitol. Se vede că vivo pune serios inginerii săi la treabă atunci când vine vorba despre cameră, iar seria X este asociată unor cameraphone-uri precum și acest X80 Pro. Este revoluționar la stabilizare și filmare, iar fotografiile capturate de camera sa sunt excepționale, iar pentru asta vă invit să îl urmăriți pe fotograful Vlad Efetnie care surprinde scene uimitoare cu al său X80 Pro. 

4. ASUS ROG Phone 6D Ultimate

ASUS ROG Phone 6D Ultimate

Și eu, la fel ca voi, eram destul de sceptic atunci când aflam detalii despre lansarea unui nou telefon cu procesor MediaTek, dar grijile sunt acum de domeniul trecutului după ce am pus mâna pe ASUS ROG Phone 6D Ultimate. L-am avut câteva săptămâni in house și procesorul său Dimensity 9000+ de la interior a reușit să impresioneze, fiind chiar peste Snapdragon 8+ Gen1 la unele capitole. Iar telefonul, surprinzător! Vine cu o metodă inedită de răcire, cu acea fantă care se deschide la atașarea cooler-ului accesoriu pentru a răci direct componentele din interior. E un smartphone cu greutate, cu de toate, pe care am savurat ore bune de Diablo Immortal.

3. Samsung Galaxy Z Flip4

Samsung Galaxy Z Flip4

În materie de pliabile dacă ar fi să aleg un format favorit atunci ar fi cel de pliabil cu clapetă, iar aici nu îl puteam include decât pe Samsung Galaxy Z Flip4. L-am avut în teste pentru câteva săptămâni bune în vară, ba chiar și pe fratele său din 2021, Flip3, pentru o comparație, iar schimbările aduse nu au fost deloc de trecut cu vederea. Pliabil rimează cu mic și compact pentru mine, iar Flip4 face asta cel mai bine. E o senzație de wow atunci când vezi cum se transformă acesta într-un telefon full size și dacă ești nostalgic poți lovi clapeta ca pe vremuri pentru a încheia un apel.

2. iPhone 14 Pro Max

iPhone 14 Pro Max

Cu mult hype și cu luni bune de leak-uri la activ,  iPhone 14 Pro Max a fost flagship-ul de toamnă pe care fanii Apple l-au putut achiziționa, un terminal cu ceva schimbări estetice și o nuanță purpurie tare arătoasă. Dynamic Island a adus o nouă revoluție și deja apar semne de inspirație pe telefoanele Android, iar cel mai important, Apple a adus un upgrade de cameră, la capitolul rezoluție. Este un as la capitolul filmare, aduce un suflu nou prin renunțarea la breton și este doar un pas din procesul de a ascunde întreg mecanismul Face ID sub display.

Succesorul său va trece la USB-C și alte bunătăți. iPhone 14 Pro Max este telefonul bun la toate, pe care îl vei folosi ani la rând fără probleme și cu un suport software excelent. Curios că zvonurile despre suport stylus asociat modelelor Pro Max s-a oprit în 2022, deși nici nu era cazul de așa ceva după cum s-a văzut în final cu telefonul lansat. 

1. Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung Galaxy S22 Ultra

Cu gândul la fostul meu Samsung Galaxy Note 9 și la S Pen-ul de care m-am despărțit cu greu, nu puteam să nu îl iau în considerare pe Samsung Galaxy S22 Ultra pentru topul high-end de telefoane din 2022. Dacă nu îți plac pliabilele și vrei maximul de la un smartphone Samsung în momentul de față, S22 Ultra este alesul. A rezolvat una dintre cele mai mari probleme ale predecesorului și anume lipsa unui slot stylus și a devenit mai Note decât este S. Hardware-ul este de top, la fel și camera, etalon la numeroase comparații foto-video în momentul de față, iar prețul a început să scadă încet încet. Principalul motiv pentru care îi acord medalia de aur este zoom-ul său, care m-ar ajuta de minune la evenimentele la care particip pentru a surprinde îndeaproape și la calitate superioară tot ce se întâmplă pe scenă.

Mă aștept ca în 2023 producătorii să fie și mai precauți pe fondul picajelor înregistrate la capitolul vânzări de piața smartphone. Mă aștept să văd și mai multe pliabile de această dată, poate în sfârșit un model accesibil, acel Galaxy Fold Lite poate? Este încă devreme pentru un rulabil și pare că majoritatea rămân fideli formatului clasic de telefon, mai rezistent și cu setup-uri foto avansate, ceva ce nu prea s-a văzut pe pliabile. 

-3% din preț pe QuickMobile.ro, cupon: QUICK202

Explorăm imprimantele HP la sediul din Pipera; Detalii despre modelele pentru 2023-2024

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×