Câteva gânduri despre era consumerismului în lumea dispozitivelor mobile de ieri si de azi

Autor:  | Publicat în:  Editorial 956 ori
<b>Câteva gânduri despre era consumerismului în lumea dispozitivelor mobile de ieri si de azi</b>Evoluția tehnologică din ultimii ani nu poate fi negată de nimeni. Sunt o persoană realistă, dorința de dezvolta un lucru nou și spiritul de competivitate este ceva normal. De cele mai multe ori spiritul de competivitate are ca motivație dorința...

Evoluția tehnologică din ultimii ani nu poate fi negată de nimeni. Sunt o persoană realistă, dorința de dezvolta un lucru nou și spiritul de competivitate este ceva normal. De cele mai multe ori spiritul de competivitate are ca motivație dorința de a fi primul, de a fi recunoscut în societate și de a câștiga bani pentru că “banii fac lumea să se învârtă”.

Nu putem acuza nici o companie că “face bani”, este dorința principală și probabil scopul pentru care majoritatea lucrurilor apar de la bun început. Producătorii vor banii noștri și noi vrem produsele lor. Problema apare atunci când un dezechilibru perturbă această relație. Atunci când producătorii “cer” acești bani de la noi.

În acest articol mă voi referi la device-urile mobile în general. Mișcarea este una la nivel global în majoritatea domeniilor. Nu am studii economice, scriu din punctul meu de vedere, eu fiind un consumator obișnuit care cumpără, utilizează și apoi cumpără iar. Producătorii par a fi axați mult pe profit de moment dar mai ales pe profit pe termen lung.

Tendința device-urilor cu baterie capsulată care se poate schimba doar într-un service este doar unul dintre factorii care te îndeamnă să schimbi device-ul cu unul nou după 1-2 ani. Update-urile care îngreunează device-ul sau lipsa totală a update-urilor. Producătorii “uită” că eu n-am cumpărat doar hardware. Am cumpărat si un software de la care am pretenția să-mi ofere o experiență de utilizare decentă în cazul device-urilor ieftine sau medii și o experiență de utilizare excelentă în cazul unui device flagship pe o perioadă de 2-3 ani sau mai mult.

Reducerea costurilor cu orice preț pentru a avea un profit cât mai mare. Am impresia că această practică a fost folosită începând din 2008-2009 și continuă și astăzi chiar dacă unii analiști economici spun că “am ieșit din criză”. Aș putea vorbi de materialele și componentele folosite dar alegerea materialelor este subiectivă pentru fiecare dintre noi iar când vine vorba de componente aș intra mult prea mult în cifre și alte detalii.

Când îmi cumpări un device nou primul lucru pe care îl observ este dimensiunea extrem de mică a ambalajului și implicit puțin conținut în el. Înainte de 2007-2008 căștile erau aproape indispensabile atunci când cumpăram un device nou. Aproape 10 ani mai târziu nici jumătate din device-uri nu cred că mai au căști în pachet. Un cablu de încărcare, un încărcător, un mic ghid de pornire și cam atât.

Dimensiunea mica a ambalajului

Mai sus aveți o comparație între cutia unui Sony Ericsson W902 pe care l-am deținut prin 2008 și cutia unui Nokia X. În tendințele de astăzi, cutia W902-ului este mare chiar și pentru o tabletă de 7-8 inch. Atenția la detalii era maximă în acea perioadă. Rar găseai 2 device-uri să semene unul cu celălalt.

Less is more”, nu și în acest domeniu.

Uitându-mă cu o oarecare nostalgie pe youtube la unboxing-ul flagship-urilor vremii, realizez că atunci îți dădeai seama de până să atingi device-ul că ai dat banii pe ceva de calitate și că producătorul chiar vrea să fii mulțumit încă de la început. Lucru ce nu se poate spune si astăzi din cauză că o cutie de atunci ar fi ocupat cât 3 de astăzi. Transportul ar fi costat mai mult iar câțiva dolari la sute de mii sau milioane de produse înseamnă extrem de mult. Dacă se dezvoltă tehnologia de încărcare wireless suficient de mult probabil că în câțiva ani o să primim device-urile într-un plic, cu bule.

M-am gândit să aleg 2 flagship-uri și să compar cutiile cu accesorii între ele. Am ales Samsung Galaxy S6 și Nokia N96, mi se pare comparație echilibrată ca statut al ambelor device-uri. Ambele erau vârf de gamă atunci când au fost lansate.

S6: Încărcător, cablu de încărcare/date, căști cu microfon și 3 butoane, cheiță pentru sertarul SIM-ului, câteva ghiduri;

N96: Încărcător cu cablu, încărcător de mașină, cablu de date, cablu video-out, căști, telecomandă pe fir pentru căști cu 8 butoane, câteva zeci de pagini de manuale în diverse limbi;

Nu regret evoluția tehnologică de până acum, dacă ar fi fost invers n-aș mai utiliza-o zilnic. Regret însă mentalitatea cu care erau produse device-urile acum câțiva ani.  O mentalitate care a dat naștere unor device-uri cu o identitate proprie a căror motiv de înlocuire după 2 ani era, cel mai probabil, oportunitatea de a achiziționa un device nou cu preț redus la reînoirea contractului cu operatorul de telefonie.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×