Este Android un sistem de operare bun sau doar ieftin?

3.589 ori
<b>Este Android un sistem de operare bun sau doar ieftin?</b>Vedem zilnic pe internet știri despre diverse smartphone-uri cu procesoare quad-core, memoria de 2 GB RAM a devenit un standard iar ecranele au ajuns sa aiba rezoluții 1080p. Toate aceste specificații se învârt în pricipiu în jurul unui sistem de...

Vedem zilnic pe internet știri despre diverse smartphone-uri cu procesoare quad-core, memoria de 2 GB RAM a devenit un standard iar ecranele au ajuns sa aiba rezoluții 1080p. Toate aceste specificații se învârt în pricipiu în jurul unui sistem de operare care nu știe prea bine sa le valorifice, care manancă din ce în ce mai multe resurse și care nu știu dacă va deveni vreodată mai prietenos din acest punct de vedere. Este vorba de Android.
 
Dacă vom face o scurtă trecere prin istoricul relativ scurt al acestui sistem de operare, vom afla destul de multe lucruri.
 
Dezvoltarea sa inițială a avut loc în jurul anilor 2003-2005, urmând ca în 2005 Google să cumpere compania Android inc. care dezvoltase sistemul până în acel punct. în 2007 a fost sistemul expus publicului iar abia în 2008 apare primul device cu acest sistem de operare: HTC G1.
 
Câteva dintre specificațiile pe care le avea acel telefon: 192 MB RAM, procesor single-core Qualcomm tactat la 528 MHz, memorie interna 256 MB, ecran de 3.2 inch cu rezoluție 320x480.
 
Ca să facem o comparație cu prezentul o să pun aici câteva dintre specificațiile lui HTC One: 2 GB RAM, procesor quad-core tactat la 1.7 GHz de la Qualcomm, memorie interna 32/64 GB, ecran de 4.7 inch cu rezoluție 1080p.
 
Probabil nu o să vedeți unde este problema cu aceste specificații, vă spun însă eu: nu ar trebui să avem nevoie de ele!
 
S-a ajuns ca pe telefoane cu memorie RAM mai mică de 1 GB să fie probleme cu diverse aplicații care să nu ruleze bine, să existe enorm de multe blocaje și restartări din senin și în principiu să nu existe acea fluiditate pe care orice utilizator o așteaptă și care este foarte importantă de altfel.
 
Care sunt problemele majore?
 
Sistemul de operare Android este open-source. Acest lucru este ca o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte avem multă diversitate din punct de vedere hardware și software, pe de altă parte aplicațiile sunt imposibil de optimizat pentru toate arhitecturile existente.
 
Mai mult decât atât, developerii câștigă foarte greu bani de pe urma aplicațiile dezvoltate pentru acest ecosistem. Fără bani nu există o motivație foarte mare pentru a dezvolta aplicații mai complexe sau mai bine optimizate. Cel mai mult se practică aplicațiile gratis, cu reclame. Beneficiile materiale aduse de această metodă sunt infime aș putea spune.
 
O altă problemă constă în lipsa de interes a producătorilor pentru aceste probleme. Producătorii doar aruncă mai multă memorie RAM, procesoare mai puternice, baterii mai mari etc. și nu îi interesează prea mult aspecte precum eficiența și calitatea. Pe ei îi interesează profitul și cantitatea.
 
Ce se poate face?
 
în primul rând trebuie să se iasă din acest "cerc vicios". Developerii nu sunt motivați, fac aplicații neoptimizate, arhitecturile sunt cu zecile ceea ce duce la mai multă neoptimizare, producătorii adaugă memorii și putere de procesare și așa mai departe.

Ar trebui să se impună anumite standarde, să nu mai conteze atât de mult cantitatea ci să conteze calitatea.

Procesoarele dual-core și ecranele HD cu baterii de 2000 mAh ar putea fi suficiente dacă acest ecosistem ar fi optimizat.
 
Nu aș putea spune deocamdată că ecosistemul Android mă mulțumește. Nu pot spune că este un sistem de operare rău ci doar că este unul care are multe lipsuri pe care lumea nu le vede din păcate. Trebuie puțin să se termine această fugă continuă după hardware puternic și să se lucreze mai mult la software, se poate mult mai bine decât este acum.

Acest articol e parte a concursului, al carui regulament îl puteți citi aici.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×