Apple Watch Review: asul din mânecă nu înseamnă partidă câştigată mereu (Video)

3.336 ori
<b>Apple Watch Review: asul din mânecă nu înseamnă partidă câştigată mereu (Video)</b>Apple Watch este primul smartwatch al companiei din Cupertino, el fiind lansat &icirc;n magazine &icirc;n luna aprilie a acestui an. Ceasul a sosit &icirc;n teste la Mobilissimo.ro fix la mijlocul verii, ideal pentru a fi pus la treabă &icirc;n regim de...

Apple Watch este primul smartwatch al companiei din Cupertino, el fiind lansat în magazine în luna aprilie a acestui an. Ceasul a sosit în teste la Mobilissimo.ro fix la mijlocul verii, ideal pentru a fi pus la treabă în regim de fitness intens. Terminalul e primit în teste de la Quickmobile.ro, care îl vinde de la preţul de 1999 lei în sus.

Am testat acest smartwatch în tandem cu un iPhone 6 Plus. Există 3 versiuni de Apple Watch: Watch, Watch Sport şi Watch Edition, fiecare la rândul cu câte 2 versiuni: de 38 sau 42 mm. Noi am testat varianta Apple Watch Sport de 42 mm cu carcasa din aluminiu. La Quickmobile.ro acest model costă 2299 lei. Modelul Watch are preţ mai ridicat, carcasa din oţel inoxidabil şi ecran acoperit cu sticlă de safir.

Modelele Edition au carcasa din aur de 18 karate, galben sau roşe gold şi costă de la 10.000 de dolari în sus. Watch Sport vine în 10 variante de modele, în vreme ce Watch are 20 de variante, iar Edition are 8 modele diferite. Apple Watch Sport cel testat de noi măsoară 42 mm în lungime, 35.9 mm în lăţime şi 10.5 mm în grosime. El cântăreşte 30 de grame (corpul) şi vine cu un design unibody, cu margini rotunjite.

Recenzie Apple Watch

În față avem parte de protecţie prin sticla 2.5D Ion-X. Cureaua să este fabricată dintr-un material special (fluoro elastomer) şi sincer vorbind e cam gros acest material, făcând mâna să transpire mai mult decât de obicei, mai ales la fitness. Un avantaj la acest ceas e că el e foarte uşor şi compact şi aproape nu simţi că îl porţi. În zona frontală avem ecranul, în vreme ce în spate se afla difuzorul, microfonul şi senzorul de puls.

Smartwatch-ul se încarcă wireless, folosind un mecanism magnetic circular care se ataşează imediat în spatele ceasului şi vine şi cu un fir lung de 2 metri. Pentru a detaşa cureaua din 2 piese avem 2 mici butoane tot în spate. Sistemul de detaşare e ingenios, capătul curelei alunecând lateral din locaşul sau odată apăsat butonul dedicat.

Apple Watch incarcare wireless

În stânga lui Apple Watch nu se află nimic, în vreme ce în dreapta avem butonul Crown, pe care îl putem roti pentru a face zoom în sau scroll în liste, printre altele. Sub el se afla butonul On/Off, care oferă şi acces la Apple Pay şi la contactele favorite. Ambele butoane au feedback excelent. Ceasurile Apple vin cu două tipuri de curele, M/L sau S/M în funcţie de dimensiunea încheieturii.

Ceasul e destul de uşor de prins la încheietura, mai uşor decât la majoritatea modelelor Samsung aş spune. Aş spune că designul acestui produs începe să îţi placă mai mult pe măsură ce trece timpul. Un lucru e sigur: e vorba despre un design compact, premium şi elegant, dar în continuare consider că ceasul e mic, iar cureaua te face să transpiri.

Apple Watch

În ce priveşte hardware-ul, Apple Watch Sport de 42 mm vine cu un ecran de 1.54 inch, un AMOLED cu rezoluţie de 312 x 390 pixeli şi cu densitate de 326 PPI. Acest display e protejat de tehnologie Ion X Glass, adică o sticlă din aluminosilicat, rezistenta la impact şi zgârieturi. Corpul e rezistent la apă într-o măsură limitată, după standardele IPX7. E recomandat totuşi să nu fie scufundat în apă acest ceas.

Cureaua din fluoro elastomer vine în 5 culori, iar la interiorul lui Apple Watch se afla un procesor Apple S1 (SoC), 512 MB RAM şi un GPU PowerVR SGX543, 8 GB stocare (din care 2 GB dedicaţi muzicii şi 75 MB pentru fotografii). Pe partea de conectivitate avem NFC, Bluetooth 4.0 şi WiFi, iar la bordul acestui ceas se mai afla motoraşul taptic pentru acele vibraţii speciale, care imită un "poke" real din partea unui om.

Apple Watch Review: asul din mânecă nu înseamnă partidă câştigată mereu (Video)

Apple Watch mai vine şi cu accelerometru, giroscop, microfon, difuzor şi senzor de lumină ambientală. Bateria modelului de 38 mm este o unitate de 205 mAh, iar bateria modelului de 42 mm este una de 246 mAh. Apple afirmă că produsul său vă oferă 18 ore de funcţionare "mixtă". De remarcat că atunci când ceasul ajunge la mai puţin de 1% nivel al bateriei, va trece într-un mod Power Reserve.

Acesta afişează doar ora şi o poate face timp de 72 de ore. La testul meu, am atins fără probleme o zi de utilizare cu acest smartwatch. De remarcat şi că o oră de mers pe jos intens, cu toată conectivitatea activată şi sincronizări dese a scăzut 30%, până la 40% din bateria lui Apple Watch. În acele momente pulsul era măsurat continuu.

Spacificatii Apple Watch

Pentru a economisi serios din durata de funcţionare se pot modifica multe lucruri: schimbarea cu un watch face mai simplu, dezactivarea senzorului de puls constant pornit şi dezactivarea unor notificări. Astfel se poate ajunge şi la o zi şi jumătate sau chiar 2 de utilizare. În comparaţie, Samsung Gear Fit prindea 3 zile, Gear 2 Neo 2 zile şi Gear S 1.5 zile, deci nu stăm chiar rău.

Şi Apple Watch stă bine mai ales dacă îi luăm în calcul mărimea versus cea a rivalilor. Încărcătorul foloseşte tehnologie inductivă şi aminteşte de cablul Magsafe. Încărcarea este cam lungă, durând 3 ore, faţă de cele 2+ ore ale ceasurilor Samsung rivale. Modul Power Reserve poate fi activat oricând apăsând pe butonul fizic lateral.

Apple Watch, telecomanda pentru iPhone

Per total bateria e OK, dar încărcarea e cam lungă. În ce priveşte acustica, aflaţi din start că nu puteţi asculta muzica direct la difuzorul ceasului. Fie ascultaţi la o cască Bluetooth, fie doar folosiţi ceasul ca telecomanda pentru playback audio pe telefonul sincronizat. Puteţi aloca spaţiu pentru melodii prin setări de pe telefon şi sincroniza playlist-uri tot de acolo.

Dacă tot vorbim de calitatea difuzoarelor mi-am dat seama şi de ce a ales Apple să nu ofere playback direct la difuzoare: calitatea lor nu impresionează. Apelurile telefonice se aud OK, dar apare neclaritate la volum maxim. Per total difuzorul sună dezamăgitor, dar ceva îmi spune că nici pe Apple Watch 2.0 nu se va schimba acest aspect. La urma urmei e impractic să asculţi muzică de la încheietură...

Apple Watch fotografii iPhone

Trecând la ecran, avem de-a face cu un AMOLED luminos, clar şi cu culori vii. El are o diagonală de 1.54 inch, rezoluţie de 312 x 390 pixeli, plus densitate de 326 PPI. Unghiurile de vizualizare sunt excelente, iar culorile sunt şi ele foarte bune, după cum se vede în zona galerie, afişând fotografiile de pe iPhone. Contrastul e bun, nu avem nici o problemă în bătaia soarelui şi negrul este adânc.

Ecranul lui Apple Watch vazut prin microscop

Ecranul lui Apple Watch prin microscop

Luminozitatea e atât de mare încât şi dacă o ţineţi la 30% tot timpul o să vi se pară perfect Apple Watch. Deci, putem spune că ecranul e la egal cu orice rival, mai ales Samsung. Nu avem vreo cameră la bord, dar o putem controla de la distanţă pe cea de pe iPhone, dar doar cu funcţia shutter şi timer. Acest smartwatch e compatibil cu terminalele Apple de la iPhone 5 în sus.

Apple Watch se activează prin tap pe ecran sau prin răsucirea naturală a încheieturii. Homescreen-ul sau e clasicul Watch Face, care afişează oră, plus câteva informaţii, precum vreme sau calendar. Putem schimba watch face-ul, cu o selecţie de opţiuni ce includ şi animaţii ale planetei Pământ sau un fluture care bate din aripi, sau pur şi simplu ora afişată minimalist, pentru un consum redus.

Apple Watch

Putem şi personaliza diferite căsuţe de pe ecran, rotind butonul Crown pentru a include în acelea fie vremea, oră, dată, calendarul sau alte detalii interschimbabile. Şi culorile Watch Face-ului se pot schimba tot rotind butonul Crown pentru a face trecerea între opţiuni. Cu această ocazie am luat contact şi cu Force Touch. Ceasul e capabil să distingă între apăsarea banală pe ecran (tap) şi apăsarea cu forţa, acel force touch care activează meniuri în aplicaţii şi opţiuni de Watch Face pe homescreen.

Apropo de homescreen, cu un swipe în sus în acesta putem să accesăm Glances, care teoretic sunt widgeturi, ele afişând într-o variantă scurtată şi minimalista informaţii din aplicaţiile de pe ceas. Twitter are parte de propriul Glance, ca şi Apple Maps, senzorul de puls, ceasul, cotaţiile la bursă, vremea şi playerul muzical. Ideea este că în Glances să aflaţi rapid informaţii fără să mai intraţi în aplicaţia full.

Apple Watch - Senzorul de puls

Dacă apăsaţi pe acel Glance veţi fi duşi totuşi către aplicaţie. Cu un swipe în jos în homescreen vedem notificările, care sunt semnalate atât acustic, cât şi printr-un mic punct roşu în zona de sus a ecranului. Am testat în cadrul recenziei şi senzorul pentru puls, care nu e prea precis, tinzând să afişeze valori mai degrabă prea mari, decât prea mici.

E probabil afectat şi de transpiraţie şi păr, dar cu siguranţă de tatuaje, la cei care au tatuaje pe încheietură. Am avut ocazia să testez pulsul meu şi de la alte surse şi decalajul a fost şi 10 sau 20 de BPM, deci nu e precis acest senzor. Trecând la butonul Crown, el are roluri multiple. Veţi face scroll într-o listă rotindu-l, îl veţi apăsa pentru a ieşi dintr-o aplicaţie (funcţia Back), pentru a ajunge la zona de aplicaţii şi dacă îl apăsaţi de 2 ori veţi alterna între aplicaţii, din ce am văzut.

Apple Watch buton Crown

Terminalul rulează Watch OS 1.0.1, care se bazează pe o combinaţie între Watch Face şi un "nor" plutitor de aplicaţii, care vi se dezvăluie treptat printr-o mişcare de zoom în în vreme ce rotiţi butonul Crown. Dacă ţineţi butonul Crown apăsat puţin, veţi activa Şiri, cu care puteţi deschide aplicaţii, afla scoruri pentru meciuri şi pune întrebări de cultura generală, de exemplu.

De asemenea puteţi comanda lui Şiri să sune pe cineva sau să dictaţi un SMS, dar şi să setaţi remindere. Interacţiunea cu Şiri e mai lentă decât pe un iPhone şi uneori Şiri pur şi simplu nu se activează din motive necunoscute. Dacă apăsaţi pe butonul On/Off scurt veţi accesa zona Friends, un cadran cu contactele voastre favorite, dispuse în mod circular. De acolo puteţi să vă sunaţi prietenii, să le daţi mesaj, sau, dacă au Apple Watch să le trimiteţi pulsul vostru, un desen sau un poke.

Apple Watch Fitness

A venit şi rândul funcţiilor de fitness, de asemenea testate pe Apple Watch. O veste bună e că putem face fitness la interior, spre deosebire de terminalele Samsung, având şi opţiuni pentru bicicletă eliptică, de exemplu. Putem alerga, merge în pas alergător şi să folosim tot soiul de biciclete şi role, să patinăm, înotăm şi altele.

Fitness are o interfaţă simplă, afişând ţinta voastră de timp sau calorii, iar aplicaţia Activity e cea care intră puţin mai mult în detaliu. Ea monitorizează caloriile consumate zilnic, exerciţiile fizice şi vă recomanda să vă ridicaţi din când în când, pentru a evita sedentarismul. Fiecare dintre aceste mecanisme e reprezentat de un grafic circular colorat, care se umple când terminăm o sarcină.

Apple Watch

Există şi tabele cu toate aceste realizări şi chiar şi medalii şi achievement-uri, dacă vă depăşiţi propriile limite. Monitorizarea paşilor realizaţi e destul de realistă, spre deosebire de detectarea pulsului. Şi măsurarea caloriilor consumate e realistă, 30 de minute de eliptică însemnând 220 de calorii, ceea ce ar spune şi un instructor de fitness.

Pe iPhone găsim variantă mai amplă de aplicaţie Activity, în care avem şi kilometri, grafice pe zile, săptămâni şi luni, plus calorii şi multe altele. Health intra în detaliu legat de puls, chiar la minut şi menţionează şi câte etaje aţi urcat în timpul sesiunii de fitness. Cu toate acestea, simt că S Health de la Samsung tot oferă mai multe detalii despre sănătate şi fitness decât Activity şi Health, poate cu un mic avantaj pentru Apple pe partea de date preluate de la terminale de la terţe părţi (tensiometre, glucometre, etc).

Apple Watch Review

Lista de aplicaţii preinstalate pe Apple Watch include Weather, care un afişaj circular, dar şi o listă cu zilele următoare, Calendar, care poate prelua datele din Facebook şi are afişaj pe lună sau zi, sau Apple Maps, care va permite să găsiţi o rută spre o destinaţie de exemplu şi vă oferă pas cu pas ghidajul spre acea destinaţie. Avem şi alte aplicaţii la dispoziţie, precum Mail, Music, Phone, Alarm, World Clock, Timer, Count down, Messages, Remote, Gallery, Passbook, Stocks şi Twitter, pe această din urmă aplicaţie instalând-o noi.

În zona de Setări găsim funcţia Do Not Disturb, putem umbla la luminozitatea ecranului, mărimea textului şi să îl facem pe acesta Bold. Se poate regla şi tăria vibraţiilor şi creşte proeminenta lor pentru a anticipa alertele. Încă o dată Apple Watch oferă alerte diferite de cele standard, acestea fiind mai degrabă precum "împunsăturile" umane.

Prezenatre Apple Watch

Am testat şi jocuri pe smartwatch, precum Rune Blade, un RPG bazat pe text şi animaţii foarte simple, precum cele jucate la începutul anilor 90 pe PC. Practic apăsam pe sabie, aşteptăm, adunăm monede, actualizăm sabia, obţinem rune şi vrăji şi accesăm o hartă în care găsim noi quest-uri. Toate acestea apăsând pe ecran. Jocul Letter Zapp e titlul standard de ghicit cuvinte cu literele disponibile, dar amestecate şi având ca adversar timpul. Practic un soi de Words With Friends, dar fără... friends.

Trecem la iPhone unde găsim aplicaţia Apple Watch, din care putem seta totul legat de funcţionarea smartwatch ului. Ea are un meniu principal sub forma unei liste de setări, în care găsim orice am putea avea nevoie pentru acest device. Putem schimba layoutul aplicaţiilor în cadrul acelui "nor", selecta ce notificări să primim de la ce aplicaţii, înlătura sau adăugă Glances, seta Do Not Disturb şi opţiuni legate de sunet, display, plus sincroniza muzica şi fotografii.

Pret Apple Watch

De asemenea putem alege cât text din email să vedem că preview pe ceas şi fiecare aplicaţie de pe iPhone are opţiunea "Mirror iPhone" pentru ceas. Există în aplicaţia Apple Watch şi opţiunea Explore, care ne oferă detalii extra despre ceas, dar şi o zonă de magazin de aplicaţii, populată în special cu softuri de socializare, de fitness, legate de presa sau hărţi.

Spre exemplu Instagram, Shazam, Evernote, Tripadvisor şi Twitter au aplicaţii dedicate. Lista nu e foarte generoasă totuşi, incluzând doar câteva mii de titluri şi jocuri foarte puţine şi nu foarte atractive. Pentru plăti va trebui să apăsaţi de două ori în succesiune pe butonul fizic de sub cel crown. Apoi vor fi afişate cărţile de credit şi va trebui doar să ţineţi încheietura cu ceasul lângă un reader special în magazin şi gata plată. Mai avem până să ajungă şi la noi acest sistem...

Apple Watch

Trebuie să spun că întreaga experienţă software de pe Apple Watch da uşor senzaţia de confuzie şi de "peste mâna", de parcă Apple nu ştie exact ce vrea să facă cu Watch OS. În plus, fiecare aplicaţie deschisă pornesc cu un mini lag, deci mai e loc de îmbunătăţire aici.

Şi acum a venit şi marele moment al verdictului!

Iată aspectele Pro:

 • design elegant şi premium
 • mic şi uşor
 • funcţii fitness ample
 • baterie OK având în vedere dimensiunea
 • interfaţa revoluţionară
 • Siri şi Maps funcţionează peste aşteptări
 • controlul prin Crown şi touch şi Force touch e o idee bună

Şi cele Contra:

 • scump
 • difuzorul dezamăgeşte
 • aplicaţiile suferă de lag uneori
 • nu atât de rezistent la apă precum rivalii
 • depinde de iPhone prea mult
 • scanner de puls imprecis
 • interfaţa uşor confuză

Apple Watch primeşte de la noi nota 9 pentru design, un 8.3 pentru hardware şi un 7 pentru OS şi UI. Nota finală este de 8.1 din 10, iar produsul rămâne unul premium, când vine vorba de brand şi materiale, dar şi de preţ. Totuşi, în continuare consider că se putea merge pe un ecran puţin mai mare, iar OS-ul a fost complicat prea mult cu varietatea modalităţilor de control.

Smartwatch-ul e clar destinat fanilor Apple şi dacă ai deja MacBook, iMac, iPad şi iPhone, e păcat să nu ai şi Apple Watch, nu e aşa? Restul cumpărătorilor potenţiali au totuşi şi alternativa Android Wear. Mulţumim celor de la Quickmobile pentru produsul oferit în teste. [FORUM]

Prețul actualizat al lui Apple Watch, îl puteți afla de aici!

Apple Watch Review

Apple Watch Sport 42 mm
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×