În toamna anului trecut colegul meu Mihai testa cel mai ușor notebook de 16 inch de pe piață și anume LG Gram 16Z90P care cântărea doar 1.19 kg - cifră incredibilă ținând cont de diagonala adoptată de ecran. Venea cu procesoare Intel din generația 11th, dar acum apare varianta cea nouă, actualizată, cu CPU Intel Core 12th Gen. Numele său complet este LG Gram 16Z90Q-G și este cu adevărat un laptop la superlativ.
A păstrat greutatea care l-a făcut celebru pe modelul predecesor, dar acum se livrează cu un procesor adus la nivel de an 2022. Am avut laptop-ul la îndemână pentru mai bine de o săptămână, suficient timp pentru a-mi face o impresie completă, astfel că astăzi vine materialul tip prezentare din care afli tot ce s-a schimbat de la o generație la alta și cum arată acum cifrele la capitolul performanță.
Unboxing
Primul pas bifat a fost unboxing-ul și spre deosebire de cutia neagră și elegantă a variantei de anul trecut, cea care sosea cu procesor Intel Core Gen11, aici pe LG Gram 16Z90Q se schimbă situația, cu accent pe partea eco, de sustenabilitate. Laptop-ul vine astfel într-o cutie clasică de carton, iar imediat la interior nu dai direct de laptop ci de un calendar DIY din carton. Această includere a calendarului la pachet reprezintă o mulțumire pe care LG o îndreaptă către cumpărători, pentru că aceștia contribuie la un viitor mai verde. Urmând pașii din flyer vei crea un calendar cu mecanism special slide pentru a potrivi luna în care te afli. Nice touch!
Imediat după vei găsi laptop-ul protejat de o husă iar în dreapta este compartimentul ce găzduiește adaptorul și cablul de alimentare, care se conectează între ele și apoi la sursa de energie pentru alimentare. Și cofrajul de sub laptop pare realizat tot din carton reciclat, iar sub acesta apare garanția. Mă gândesc că în ambalajul retail vei găsi aici și manualul de utilizare, deși lucrurile sunt clare și nu mai ai nevoie de alte informații pentru a începe treaba.
Varianta pe care am primit-o eu este cea Negru Obsidian, cu finisaj mat și într-adevăr arată tare bine, dar grijă mare la amprente. Dacă ai degetele umede și manevrezi laptop-ul, vei vedea imediat urme la care trebuie să ștergi ceva pentru a scăpa de ele. Ideal ar fi să pui un skin, asta dacă vei găsi unul de această dimensiune. Asta e tot din pachet și următorul pas de pe listă este design-ul.
Design și construcție
La fel ca și predecesorul, LG Gram 16Z90Q este un laptop ultra-ușor care la cei 16 inch ai ecranului cântărește un incredibil 1.19 kg. Incredibil este și faptul că laptop-ul de față vine cu certificare militară MIL-STD-810, astfel că a trecut peste 7 probe de durabilitate realizate în laborator, trecând cu brio peste scenarii cu praf, șocuri sau temperaturi extreme.
Laptop-ul de față măsoară 354.5 mm x 242.1 mm x 16.8 mm și sosește pe nuanța Negru Obsidian. Ca materiale acest laptop include în componența sa magneziu și elemente din PC-ABS care îl ajută să atingă această valoare spectaculoasă, pe care nici când nu te-ai fi gândit că va fi asociată unui laptop de 16 inch.
LG Gram 16Z90Q adoptă un finisaj mat care va aduna ceva amprente dacă ești umed pe degete atunci când îl manevrezi, astfel că un skin te-ar putea salva dacă nu vrei să fii mereu cu microfibra pentru a șterge urmele. Baza are piciorușe de cauciuc pentru stabilitate și ceva de care sunt sigur că erai curios, este faptul că laptop-ul sau mai bine zis clapeta se poate deschide cu un singur deget.
Grijă și la manevrarea generală, pentru că partea cu ecranul în special, din cauza grosimii reduse poate flexa, astfel că trebuie avută atenție.
Display
Ecranul de față este unul generos de 16 inch, ceea ce înseamnă că aduce un boost pentru suprafața de lucru și asta într-un corp compact de doar 1.19 kg, cifră la care de regulă ai fi primit un ecran de 14 inch poate și asta să fi fost tot ultrabook. Display-ul este flancat de muchii foarte înguste, în special cele laterale, iar marginile de sus și jos au aceeași dimensiune, jos fiind logo-ul LG, iar sus camera web cu funcționalitate Windows Hello.
Panoul de față este un IPS Non Touch care livrează rezoluție WQXGA de 2560 x 1600 pixeli, luminozitate maximă de 350 nits și contrast tipic de 1200:1. LG oferă și un strat Anti-Reflex, astfel că nu vei fi deranjat de reflexiile ce bat în display. Bifăm și acoperirea de 99% pentru spectrul de culoare DCI-P3, iar așa cum am spus mai sus, laptop-ul nu are ecran tactil, deși ar fi fost interesantă această echipare.
Cum se vede display-ul? Fantastic de bine, culori vii, contrast generos și unghiuri largi de vizualizare. Îmi place protecția Anti-Glare pentru că în exterior luminozitatea nu este excelentă, dar cu ajutorul acestei dotări îți poți face treaba fără probleme. La interior vei fi tentat să dai luminozitatea mai jos pentru confort sporit la utilizarea prelungită. Apropo, ecranul afișează imagini în aspect 16:9, astfel că ajungi să derulezi mai puțin în pagini, având mai mult conținut prezent.
Ce lipsește de aici este certificarea TUV Rheinland pentru emisii reduse de lumină albastră, ceva ce am întâlnit pe ultimele laptop-uri testate. În setări există doar o opțiune pentru culori mai calde, acel Night Light prezent pe toate PC-urile cu Windows. Ca minusuri aș mai bifa și rata de refresh standard de 60Hz, fiind binevenită o rată de refresh mai generoasă, măcar 90Hz pentru așa un ecran arătos..
Hardware
Din punct de vedere hardware principala diferență față de modelul de anul trecut constă în schimbarea de procesor, cu o soluție Intel Evo de a 12-a generație pe această versiune identificată sub numele de serie 16Z90Q-G. La interiorul laptop-ului ticăie astfel un Intel Core i7-1260P, cu 12 nuclee, 4 de performanță și 8 de eficiență energetică. Cele de performanță au frecvență de 2.1 GHz și pot urca până la 4.7 GHz, iar cele de eficiență au 1.5 GHz și pot ajunge la 3.4 GHz.
Avem Cache L3 de 18MB, iar configurația pe care am primit-o eu are 16 GB RAM și 500 GB stocare SSD, cam puțin pentru trendurile actuale și necesitățile unui user business. Windows 11 rulează din fabrică și nu mai e cazul să intru în detalii, pentru că este un OS deja cunoscut, minimalist și cu un taskbar amplasat central jos ca pe Mac. De grafică se ocupă soluția Intel Iris Xe ceea ce înseamnă că nu e cazul de gaming avansat aici, dar cu ceva sacrificii la setări te poți juca titluri mai vechi.
LG Gram 16 are sloturi SSD duble M.2(2280) NVMe, ceea ce înseamnă că mai poți adăuga extra stocare pe lângă cei 512 GB deja disponibili. Laptop-ul oferă o cameră web mai specială, model Full HD cu infraroșu, microfon dublu și cu recunoaștere facială Windows Hello. Încă de la primul boot și la setup vei fi îndemnat să activezi această metodă de securizare, deși poate fi realizată și ulterior. Ca un detaliu aparte, mi s-a părut ciudat faptul că nu poți trece de setup fără să te loghezi în contul Microsoft.
Trecând peste, aici mai găsești și difuzoare stereo duale de 3W în total și cu acustică HD Audio, DTS X Ultra, difuzoare care își fac treaba de minune în apeluri video și la streaming audio/video, desigur fără bas sau ceva special. Nu există scanner de amprente aici, iar în materie de răcire, LG a folosit soluția Mega Cooling 4.0 care mi s-a părut foarte dar foarte silențioasă pe timpul utilizării laptop-ului, chiar și la încărcare mare.
Laptop-ul dispune și de platforma Intel Evo, special concepută pentru ultrabook-urile premium și care livrează o serie de avantaje precum performanță îmbunătățită, conectivitate de top și autonomie generoasă. Toate laptop-urile bazate pe platforma Evo pot rula până la 25 de aplicații simultan fără blocări sau alte probleme, rezultate semnalate de teste riguroase.
Am făcut și câteva benchmark-uri, din care puteți vedea cum se descurcă procesorul Intel i7-1260P de la interior alături de cei 16 GB RAM. Per total laptop-ul LG Gram 16 de față se descurcă impecabil la task-urile pentru care a fost creat, cele business desigur. Îl poți lua fără probleme la muncă sau la facultate pentru a edita, crea prezentări și ca în cazul meu, redacta articole și edita foto, fără ca laptop-ul să aibă vreun moment de lag sau stutter.
Tastatură și touchpad
Un capitol la care LG Gram 16 2022 nu s-a schimbat în raport cu versiunea din 2021 este tastatura, fiind păstrată aceeași de anul trecut. Este o tastatură chiclet cu travel scurt, o variantă full size care include și zona NumPad utilă mai ales în zona business.
Există și retroiluminare aici, iar legat de experiența de typing, m-am obișnuit foarte ușor cu tastele, deși în mod normal folosesc o tastatură de gaming mecanică la PC, astfel că trecerea de la aceasta la cea a laptop-ului a fost uriașă. Tastatura laptop-ului are taste bine spațiate și nu a durat mult să mă familiarizez.
Touchpad-ul în schimb, este unul de dimensiuni mari și este acoperit de sticlă, material care face diferența. De regulă nu sunt fanul touchpad-ului, pentru că interațiunea mi se pare greoaie, dar aici am fost plăcut surprins de cât de ușor pot naviga folosind touchpad-ul.
Autonomie
La interiorul acestui laptop ultra ușor și ultra subțire te-ai aștepta să fie o baterie modestă, dar LG Gram 2022 surprinde printr-o unitate de 80Wh care potrivit producătorului, este "capabilă" să livreze o autonomie de până la 20.5 ore de redare video, asta în condiții ideale care implică luminozitate de 150 nits, WiFi dezactivat, folosind player-ul video integrat și având o pereche de căști conectate.
Într-o zi de muncă cu de toate te poți aștepta la peste 8 ore autonomie, ceea ce este perfect pentru o zi la birou. Am folosit laptop-ul zile la rând pentru redactare de articole, editare text și foto, dar și streaming audio și video. Dacă ai luminozitatea setată pe la 70-80% precum am ținut-o eu și te rezumi la browsing web și la activități office atunci atingi cifrele mai sus menționate.
Vestea bună este că la pachet există un încărcător Power Delivery de 65W cu port USB-C, care ar alimentează rapid laptop-ul tău pentru a fi mereu în mișcare. Apropo, din zona de setări LG Power poți alege ca alimentarea să se oprească la 80% pentru a spori viața bateriei. De asemenea, poți selecta ca ecranul să se stingă atunci când camera nu îți detectează prezența.
Dacă alegi varianta cu grafică NVIDIA GeForce MX570, atunci vei primi baterie de 90Wh.
Conectivitate
În materie de conectivitate situația este mai mult decât roz aici, asta pentru că LG pune mai tot ce ai nevoie la dispoziție, de la port USB-C Thunderbolt 4, la port HDMI, ba chiar și cititor de carduri SD. Există 2x porturi USB-C 4 Gen3x2 cu funcționalitate PowerDelivery, DisplayPort și Thunderbolt 4. Avem și 2x porturi USB-A 3.2 Gen2x1, port jack 3.5 mm pentru căști.
Apare și un element blocare Slim Kensington, iar la nivel de rețea privim aici asupra unei platforme Intel Evo care ne livrează conexiuni rapide. Vorbim despre un model Intel Wi-Fi 6E AX2100 (2X2, BT Combo). Primim Bluetooth 5.1 și LAN 10/100 cu adaptor RJ45.
Concluzii
Partea finală este cea asociată concluziilor. După mai bine de o săptămână de utilizare a lui LG Gram 16Z90Q am strâns destule impresii încât să vin cu detalii despre ce livrează acest laptop și cui i se adresează. Din start, încă de la aflarea numelui său, îți cam dai seama despre ce este vorba aici și care sunt punctele forte - talia slim și greutatea impresionantă pentru un laptop de talia sa, de 16 inch. Este de-a dreptul ușor, mai ușor decât vechiul meu laptop de 15 inch și la jumătate din grosimea pe care o avea.
LG Gram 16Z90Q stârnește invidie prin greutatea de doar 1.19 kg printre rivalii de 16 inch de pe piață și este un laptop pentru muncă, școală și creativitate. Fiind atât de ușor îl poți lua cu tine oriunde fără a-ți îngreuna rucsacul, iar adaptorul este la rândul său suficient de compact pentru a fi luat fără probleme alături. Este un fotomodel prin greutate și talie, un laptop care se descurcă excelent la task-urile office și care promite o autonomie generoasă și la playback-ul video.
Puncte forte:
- Greutate redusă, portabilitate maximă
- Ecran de 16 inch, Anti-Reflex
- Hardware ideal pentru office
- Autonomie generoasă pentru formatul slim, încărcare rapidă
Puncte slabe:
- Magnet de amprente
- Ecran doar 60Hz
Mi-a plăcut mult ecranul mat și culorile afișate, dar luminozitatea putea fi ceva mai bună pentru scenariile de utilizare la exterior. Acea protecție anti-glare îți asigură totuși faptul că poți lucra și la o terasă fără a te muta de pe un scaun pe altul pentru a te feri de razele de soare. Are un hardware mai mult decât potrivit pentru segmentul vizat și există și o variantă cu placă video dedicată, pentru cei care vor mai mult de la capitolul grafică.
Actualizarea la noile procesoare Intel 12th Gen este principalul upgrade, iar tot pe lista de puncte forte mai pun design-ul arătos, dar care e un magnet de amprente. Văd că există și o variantă pe alb, pe care ți-aș recomanda-o mai degrabă decât această nuanță de negru pe care am primit-o eu la teste. Tot ca dezavantaj și mai ales pentru prețul plătit este rata de refresh de doar 60Hz, asta într-o lume în care telefoanele ajung la cote impresionante. Poate pe modelul 2023?
LG Gram 16Z90Q este un laptop business, elegant și echipat încât să îți ofere o zi de muncă smooth, cu hardware bine pus la punct și o greutate pe care nu o vei simți în geantă/rucsac. La performanța generală ajută și platforma Intel Evo despre care am vorbit mai sus.
Preț și disponibilitate
Dacă materialul de față te-a convins că LG 16Z90Q este laptop-ul ideal pentru tine, află că acesta poate fi și laptop-ul care te va trimite în vacanță. Astfel, în perioada 20 iulie - 31 august, dacă vei cumpăra acest model LG Gram 2022 fie în varianta de 16 inch pe care am testat-o aici, fie un model de 14, 15 sau 17 inch, ai șansa de a primi garantat un voucher de călătorie în valoare de până la 400 de euro care poate fi utilizat timp de un an. Oferta este adresată primilor 30 de cumpărători care achiziționează un laptop LG Gram 2022, iar imediat după achiziție trebuie să te înscri aici.
Iată și prețul lui LG Gram 16Z90Q:
- Laptop LG Gram 16Z90Q cu procesor Intel Core i7-1260P, 16" WQXGA (2560*1600), 16GB DDR5, 512GB SSD, Intel Iris Xe Graphics, Windows 11 Home Plus: 9699 lei