Nokia N1 Review: "iPad-ul nordic" se dovedeşte un pariu câştigător, pionier al tehnologiei USB Type-C (Video)

2.512 ori
<b>Nokia N1 Review: "iPad-ul nordic" se dovedeşte un pariu câştigător, pionier al tehnologiei USB Type-C (Video)</b>Cu puţină vreme &icirc;n urmă am avut &icirc;n teste tableta Nokia N1, prima tabletă cu Android de la producătorul finlandez şi ne referim aici la ramura Nokia rămasă neatinsă de v&acirc;nzarea lui Nokia Devices către Microsoft. Acesta este şi...

Cu puţină vreme în urmă am avut în teste tableta Nokia N1, prima tabletă cu Android de la producătorul finlandez şi ne referim aici la ramura Nokia rămasă neatinsă de vânzarea lui Nokia Devices către Microsoft. Acesta este şi primul terminal hardware lansat sub brand Nokia după vânzarea către Microsoft. Produsul era anunţat în noiembrie 2014, drept primul terminal cu port USB Type-C la bord şi el a ajuns în China în ianuarie şi în Europa în vară.

Produsul costă 1.299 lei la QuickMobile.ro şi tableta a fost un mare hit în China, vânzându-se toate stocurile de-a lungul a 4 sesiuni de "flash sale". În ce priveşte designul, tableta aduce în mod clar cu un iPad Mini, dar mai puţin decât aţi crede privind doar randări. Marginile sunt mai rotunjite pe Nokia N1 şi avem la dispoziţie o carcasă mată şi fără muchii lucioase, spre deosebire de iPad.

Nokia N1 din lateral

De asemenea, marginile ecranului sunt ceva mai groase pe Nokia N1. Terminalul măsoară 6.9 mm în grosime, fiind decât mai subţire decât iPad Mini 3, care măsura 7.5 mm, dar mai gros decât iPad Mini 4, care măsoară 6.1 mm. Tableta finlandeză cântăreşte 318 grame, fiind deci mai uşoară decât cele 331 grame ale lui iPad Mini 3. Avem de-a face aici cu un model mai compact decât iPad Mini 3, cam aceasta ar fi concluzia.

Nokia N1 din spate

Corpul adoptă un design unibody, e fabricat din aluminiu şi este foarte comod şi uşor, având o aderență destul de bună. Utilizarea cu o singură mână se face fără probleme, iar tableta este produsă în fabricile Foxconn. Designul este solid şi elegant, iar în zona frontală se află o cameră şi senzorii, în vreme ce în spate avem camera principală şi logo-ul Nokia.

Designul lui Nokia N1

În zona superioară se află butonul Power, microfonul şi jackul audio, în vreme ce în zona inferioară găsim două difuzoare, care flanchează portul USB Type-C. În stânga nu se află nimic, iar în dreapta găsim butoanele de volum, care au feedback bun la apăsare. Acesta este un design bine echilibrat şi cred eu mai comod decât cel al unui iPad, mai ales datorită muchiilor rotunjite.

Difuzoare Nokia N1

Hardware-ul include un ecran de 7.9 inch IPS LCD, cu rezoluţie de 2048 x 1536 pixeli, un procesor quad core Intel Atom Z3580, tactat la 2.3 GHz (64 bit), 2 GB RAM LPDDR3 de 800 MHz şi GPU PowerVR G6430 la 533 MHz. Avem la dispoziţie şi 32 GB stocare, o cameră de 8 MP în spate şi una frontală de 5 MP. Pe partea de conectivitate ni se pune la dispoziţie suportul WiFi 802.11 A/B/G/N/AC dual channel cu MIMO inclus, Bluetooth 4.0, USB Type-C (reversibil), iar la capitolul Altele avem două difuzoare de 0.5 W, microfon şi giroscop cu 6 axe, plus accelerometru.

Baterie Nokia N1 - Video Playback

Bateria este o unitate de 18.5 Whr/ 5300 mAh (Li-Po) şi 3.7 V, care asigură 8 ore şi 32 minute de playback video HD în buclă la testul nostru. Acesta a fost realizat cu WiFi pornit şi luminozitate la 50%. Rezultatul este bun, dar sub performanţele rivalilor. iPad Mini Retina spre exemplu atinge 10 ore şi 8 minute de playback video HD, în vreme ce Xiaomi Mi Pad ajunge la 10 ore.

Nokia N1, test baterie PCMark (utilizare continua)

Samsung Galaxy Tab S 8.4 oferă 13 ore şi 33 de minute de playback, spre exemplu, dar măcar Nokia N1 sta mai bine decât LG G Pad 8.3, care oferea 7 ore şi 40 de minute de playback. În testul PCMark, care simulează utilizarea continua am atins 7 ore de funcţionare. Suntem deci peste Xiaomi MI Pad, care atinge 6 ore şi 28 de minute, dar şi peste Samsung Galaxy Tab S 8.4, care atinge 4 ore şi 43 de minute.

Nokia N1, durata de incarcare a bateriei

Timpul de lucru este excelent aici, dar încărcarea durează cam mult: 3 ore şi 52 de minute. Depăşim chiar şi iPad Mini Retina, care se încarcă în 3 ore şi 40 de minute. Xiaomi Mi Pad are nevoie de 2 ore şi 30 de minute pentru încărcare, iar Samsung Galaxy Tab S 8.4 are nevoie de 3 ore. În zona de Setări avem opţiunile Battery Saver, care vor limita vibraţiile, traficul de date în fundal şi vor limita şi performanţă CPU-ului.

Difuzor Nokia N1

Putem regla şi nivelul bateriei la care se activează aceste funcţii. Per total bateria este destul de bună mai ales faţă de rivalii cu Android, dar încărcarea lungă e un dezavantaj. Trecând la acustica, ne întâmpină cele două difuzoare de 0.5 W, plus codec-uri audio de înaltă calitate şi tehnologie Wolfson. Pe hârtie ni se promit 90 dBA şi nici un pic de distorsionare. Playerul muzical oferit aici este Play Music, cu egalizatorul stock, cu 5 canale custom şi opţiuni legate de genurile muzicale.

Putere volum Nokia N1

Experienţa acustică ne aduce un volum ridicat, sunet clar, fără distorsionare, bas bun şi nu vom acoperi difuzoarele în landscape. La testul cu decibelmetrul am atins 89.8 dBA, ceea ce înseamnă că volumul e ridicat, mai ales că depăşim Xiaomi Mi Pad şi ai săi 84.2 dBA, sau Galaxy Tab S 8.4 şi ai săi 84.5 dBA, dar şi iPad Air 2 şi cei 86.3 dBA. Aceasta este una dintre cele mai "zgomotoase" tablete testate de noi, în cel mai bun sens cu putinţă.

Ecranul lui Nokia N1

Trecem la ecran, un IPS LCD cu iluminare LED şi protecţie Gorilla Glas 3. Acest display are o diagonală de 7.9 inch, aspect 4:3 şi rezoluţie de 2048 x 1536 pixeli, iar el este complet laminat şi foloseşte tehnologie zero gap. Playerul video este Photos, iar experienţa vizuală implică unghiuri largi de vizualizare, luminozitate crescută, culori reci şi un contrast de nivel mediu.

Luminozitate ecran Nokia N1

Comportamentul în bătaia soarelui nu e chiar excelent şi ecranul e puţin cam reflectiv. Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar la testul nostru cu luxmetrul am atins 355 de unităţi LUX, ceea ce înseamnă o luminozitate rezonabilă, dar nu mai mult de atât. iPad Mini Retina atinge mai mult, 412 LUX, în vreme ce Xiaomi Mi Pad e inferior, la 310 LUX,  iar Galaxy Tab S 8.4 oferă 432 LUX.

iPad Air 2 oferă 354 LUX, deci suntem aproape la egalitate cu el, ceea ce nu e rău. Per total ecranul arăta OK, dar culorile sunt reci. În zona de Setări putem regla luminozitatea (Light Adaptive/Content Adaptive), în funcţie de conţinutul afişat sau iluminarea din jur. Se poate regla şi mărimea fontului şi există şi funcţia Intel Smart Video, care asigură un playback video mai lin şi oferă şi opţiuni pentru culoare şi contrast.

Camera lui Nokia N1

Camera din spate este una de 8 MP, cu autofocus, iar cea frontală de 5 MP cu focus fix. Ambele filmează în rezoluţie Full HD, iar aplicaţia Camera e cea stock Lollipop. În stânga interfatei se afla opţiunile Photo Sphere, Panorama, Lens Blurr, Camera şi Video, în vreme ce din dreapta putem regla rezoluţia (8 MP în 4:3 sau 6 MP în 16:9). Tot aici se află şi expunerea manuală, iar camera oferă un zoom fluid, viteză bună de focalizare şi viteza de captură rezonabilă.

Mostra foto Nokia N1

Galeria foto realizată cu Nokia N1 implica cadre dintr-o zi toridă de august. Fotografiile sunt un pic spălăcite, iar nivelul de detalii e mai scăzut decât la camerele de 5 MP de pe iPad-uri de exemplu. Selfie-urile arata OK, cel puţin că textura, dar din nou imaginea e spălăcita. Revenind la camera principală, culorile arată realist, panorama e excelentă şi prim planurile sunt şi ele bune, mai ales acela cu robinetul metalic.

Şi florile din prim planuri arată bine, iar camera pare a se comportă mai bine la umbră decât la soare. Performanţa foto e clar sub Galaxy Tab S 8.4, iPad Mini sau Xiaomi Mi Pad. Captura video se realizează la rezoluţie Full HD, în format MP4, la 30 FPS şi cu bitrate de 15 Mbps. Primul clip pe care l-am realizat a fost cam neclar, ars şi a suferit din cauza vântului la capitolul acustică.

Al doilea clip este puţin mai bine iluminat, dar are probleme similare, iar clipul 3 suferă de pierdere a focalizării, dar are culori realiste. Cu toate acestea el da senzaţia de HD şi nu Full HD. Ultimul clip e acela cu trandafirul ars de soare, nu e clar şi există şi probleme cu focalizarea. Per total camera nu impresionează, chiar şi comparată cu orice model iPad Mini, iar fotografiile şi filmările arată bine doar dacă sunt realizate în condiţii de umbră.

Jocuri pe Nokia N1

Când vine vorba de editare foto, apelăm la opţiunile stock, iar trecând la performanţă, după 15 minute de jucat jocul Riptide GP2 am atins temperatura de 35.9 grade Celsius, deci Nokia N1 nu se supraîncălzeşte. Web browserul de la bord este Chrome, care e rapid şi fluid la scroll şi zoom, iar tastatura virtuală e cea stock Android şi la rândul său comodă.

Reţineţi şi că tableta nu vine cu funcţii de telefonie, GPS sau LTE. Trecând la benchmark-uri, am comparat acest model cu Xiaomi Mi Pad, Samsung Galaxy Tab S 8.4 şi iPad Mini Retina. Bătălia se da între un procesor quad core Intel Atom Z3580 cu 2 GB RAM, un quad core Tegra K1 cu 2 GB RAM, un octa core Exynos 5420 cu 3 GB RAM şi un dual core Apple A7 cu 1 GB RAM.

Iată rezultatele:

Nokia N1 benchmarks

Nokia N1 câştiga 4 din cele 11 dueluri, dar îl întrece pe Samsung Galaxy Tab S 8.4 în 10 din 11 teste, ceea ce nu e puţin lucru. Tableta nu suferă de lag şi rulează jocuri cu grafică 3D că Riptide GP2 fără vreun frame pierdut. Trecând la OS şi UI, avem parte aici de Android 5.0.2, cu Nokia Z Launcher aplicat peste. Puteţi face trecerea la launcherul stock Lollipop oricând doriţi.

Nokia N1, Z Launcher

Z Launcher are o paradigmă foarte simplă de control pe ideea "What you see îs what you get". Veţi desena litere pe ecran, iar fiecare literă va fi asociată unui grup de aplicaţii al căror nume începe cu acea literă. În plus simultan cu căutarea printre aplicaţii puteţi căuta şi pe web, tot desenând pe ecran. Launcherul va ţine la îndemână aplicaţiile pe care le folosiţi cel mai des, plasate pe homescreen.

Cu un swipe în stânga ajungeţi la o listă de aplicaţii organizate alfabetic, iar atunci când desenaţi puteţi face swipe pentru a şterge sau a adăuga un spaţiu pe măsură ce scrieţi un cuvânt, literă cu literă. Z Launcher învăţa din obiceiurile utilizatorului şi ştie ce aplicaţii să grupeze împreună după o perioadă, punându-le în acelaşi folder. Zona dropdown e pur Lollipop, cu Quick Settings, slider de luminozitate şi notificări. Putem crea şi un uşer nou de folosit pe tableta tot de aici.

Aplicatii preinstalate pe Nokia N1

Multitasking-ul e pe bază de Cards în carusel, iar un swipe în sus în zona butonului Home declanşează Google Now. Setările oferă opţiuni pentru Z Launcher, informaţii despre aplicaţiile cele mai folosite, calibrare a senzorilor şi funcţii de securitate. Lista de aplicaţii preinstalate nu include bloatware din fericire, ci doar aplicaţii stock. Aici se află calculatorul, calendarul, Chrome, Drive, Email, Gmail, Googe+, Maps, Hangouts, Keep, News + Weather, Photos, suita Play şi YouTube.

Nokia N1 Review

Consider această tabletă superioară lui Nexus 9, care a fost criticată atunci când a apărut, mai ales că avea şi unele bug-uri de funcţionare şi dezamăgea la acustica, ecran şi camera. Nokia N1 este un pachet bine echilibrat de funcţii şi o opţiune solidă de tableta cu Android. Iată şi verdictul legat de acest device şi aspectele Pro şi Contra.

Cele Pro sunt:

 • preţ accesibil
 • subţire şi uşoară
 • comodă şi elegantă
 • baterie OK în special la utilizarea continuă
 • volum ridicat
 • ecran destul de bun
 • fără lag sau bloatware
 • Z launcher e intuitiv şi simplu
 • performanţa bună

Şi cele Contra:

 • încărcare lungă
 • ecranul are culori reci
 • cameră sub alte tablete din aceeaşi gamă
 • fără varianta 3G/LTE/GPS

Nokia N1 primeşte de la noi o notă de 9.6 pentru design, un 9.2 pentru hardware şi un 9.7 pentru OS şi UI. Nota finală este de 9.5 din 10 şi aceasta este cea mai bună tabletă Android pe care o puteţi cumpăra fără să spargeţi puşculiţa exagerat. O puteţi folosi cu uşurinţă şi ore întregi, datorită designului compact şi e o opţiune mai solidă decât iPad Mini 2 şi 3 sau Xiaomi Mi Pad, poate minus camera şi parţial bateria. Totuşi, dacă vreţi neapărat Android nealterat, aceasta e opţiunea ideală.

Puteți găsi tableta pe rafturile QuickMobile.ro!

Nokia N1 Video Review

Nokia N1
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×