Review Amazon Kindle Fire - hardware modest, experiență fluidă și potențial mare (Video)

3.496 ori
<b>Review Amazon Kindle Fire - hardware modest, experiență fluidă și potențial mare (Video)</b>Pentru că v-am obișnuit cu premierele la Mobilissimo.ro, iată și primul review românesc al tabletei Amazon Kindle Fire, oferită în teste de către PC Commerce, firmă din Timișoara. Terminalul poate fi găsit la prețul de 1099 de lei și este...

Pentru că v-am obișnuit cu premierele la Mobilissimo.ro, iată și primul review românesc al tabletei Amazon Kindle Fire, oferită în teste de către PC Commerce, firmă din Timișoara. Terminalul poate fi găsit la prețul de 1099 de lei și este văzut la nivel internațional drept unul dintre principalii rivali pentru iPad. Ei bine, în rândurile următoare o să aflăm dacă este așa sau nu...

Pentru început Amazon Kindle Fire are un design care amintește foarte mult de tableta BlackBerry PlayBook. La urma urmei nu este o coincidentă, nici spatele cauciucat, nici formatul identic, nici diagonala de 7 inchi, deoarece ambele tablete au drept producător hardware pe Quanta Computer, firmă din Taiwan. Revenind la tableta Amazon, aceasta măsoară 12.4 mm în grosime, cântărește 414 grame și este foarte ușor de ținut într-o singură mână, atuu util atunci când citiți o carte digitală în format portrait.

Terminalul vine cu un display IPS de 7 inch, cu rezoluție de 1024 x 600 pixeli, plus un procesor TI OMAP 4 dual core de 1 GHz, 512 MB RAM și 8 GB de memorie internă. Bateria lui Kindle Fire îi asigură 8 ore de citit, sau până la 7.5 ore de playback video, asta evident fără WiFi activat. Cei care caută nod în papură produsului trebuie să afle că el nu încorporează o cameră, suport 3G, GPS și nici măcar butoane de volum. Acest ultim aspect m-a deranjat puțin, mai ales când mă aflam într-o aplicație și doream să modific volumul folosind controlul de pe ecran.

nu Încorporează o cameră, suport 3G, GPS și nici măcar butoane de volum

Tableta nu vine la pachet cu un cablu microUSB sau căști, astfel că va trebui să folosiți accesorii separate. Mai rețineți și faptul că nu puteți instala aplicații din start pe tableta, dar ea suporta totuși softuri third party. Modul prin care am reușit să aducem aplicații pe Kindle Fire este destul de simplu: am încărcat pe un site un file manager (.apk) (de vreme ce tableta nu poseda unul), l-am descărcat pe device și l-am accesat din secțiunea Downloads a browserului, pentru ca apoi să îl instalăm și să putem accesa și alte aplicații copiate via microUSB. Simplu, nu-i așa?

Instalare de aplicatii pe Amazon Kindle Fire

Astfel am instalat aplicații precum YouTube sau Angry Birds, de exemplu care nu veneau preinstalate pe tableta. Amazon Kindle Fire rulează Android 2.3 Gingerbread, dar OS-ul este complet acoperit de serviciile și software-ul Amazon, care oferă o experiență originală și axată pe vânzarea de conținut. La urma urmei, scopul celor de la Amazon este să își promoveze serviciile și produsele și sunt dispuși și să vândă tableta în pierdere (cu 200 de dolari în SUA), numai pentru a obține un public care are acces la serviciile sale și din mers.

în ce privește interfața, ea este compusă dintr-o zonă inferioară a ecranului, cea de aplicații preferate, un carusel principal cu ultimele cărți/reviste/site-uri/aplicații deschise (și care se mișcă foarte fluid), plus o serie de taburi care cuprind funcțiile principale ale tabletei. Deasupra avem o bară de căutare și o zonă de statusuri, care își face apariția când apăsați pe un icon în genul celui de baterie/semnal WiFi. Din această zonă modificați volumul, setările de conectivitate și accesați setările tabletei.

Interfata lui Amazon Kindle Fire

în ce privește zona de taburi, tableta pune la dispoziție următoarele secțiuni: Newsstand, Books, Music, Video, Docs, Apps și Web. Rețineți și că în România nu sunt disponibile downloadurile de muzică, filme sau aplicații din Amazon App Store. Din păcate, tableta nu beneficiază de Android Market, astfel că va trebui să ne mulțumim cu magazinul Amazon, asta când va ajunge și la noi. în tabul Newsstand putem cumpăra sau câți reviste și ziare, cu o selecție bogată de publicații internaționale de marcă. Puteți cumpăra abonamente la reviste sau doar o ediție și puteți păstra în cloud sau local publicațiile descărcate. Experiența de citire este user-friendly și puteți fie să vizualizați textul revistei ca în cazul unei cărți, fie sub forma paginilor clasice de revistă, în formatul acela aerisit, cu spațiere largă și fotografii mari.

De-a lungul experienței cu Amazon Kindle Fire am remarcat o zonă navigațională în partea de jos a ecranului, cu un buton back, unul Home și unul pentru setări și opțiuni adiționale. Când vine vorba de citirea unei cărți sau revistă, zona de setări ne oferă opțiuni variate de font, spațiere a rândului, culoarea fundalului, mărimea fontului sau încadrarea în pagina, pentru o experiență de citit cât mai bună. Trecând la zona Books, am cumpărat și descărcat biografia lui Steve Jobs, cea scrisă de către Walter Isaacson și a fost extrem de plăcut să citesc cele 600 de pagini în format digital.

Amazon kindle Fire

Avem la dispoziție și cuprinsul, oricând la îndemână prin două-trei tap-uri în zona inferioară a ecranului și putem sări la orice capitol dorim. în plus, dacă ținem apăsat pe un cuvânt în text, putem face selecție la o întreagă sintagma sau putem căuta cuvântul respectiv pe web, primind instant o definiție a sa, sau opțiunea de a căuta pe Wikipedia și Google. Din păcate nu avem și o opțiune Copy, care ar fi fost binevenită, dacă am fi dorit să dăm un citat pe Twitter sau Facebook.

în zona de Muzică, nu sunt prea multe de spus, Amazon punând la dispoziție propriul magazin cu piese audio și oferindu-vă și opțiunea să ascultați melodiile stocate local. Playback-ul audio este de calitate, cele două difuzoare stereo comportându-se excelent. în zona video putem vedea trailerele celor mai noi filme, iar o funcție utilă când vă uitați la un film este aceea de a da 10 secunde înapoi, dacă ați întors capul sau ați primit un telefon în vreme ce vă uitați. Playerul nativ al tabletei nu suporta fișiere .avi, doar .mp4 sau 3GP.

Video pe Kindle Fire

în zona de Docs putem citi documente și ne vom comporta cu ele cam în același mod ca și cu publicațiile și cărțile, în vreme ce zonă de Apps este interesantă, prin prisma magazinului de aplicații de la Amazon. Acesta este împărțit parcă în prea multe categorii, având loc o ușoară diluare a softurilor, dacă stai să te gândești bine. Oricum, trăind în România, mai avem de așteptat până la suport pentru Amazon App Store la noi...

Docs kindle Fire

în cele din urmă, la capitolul Web avem la dispoziție browserul Silk de la Amazon, care folosește un proxy server pentru cache și aparent acesta este motivul pentru care încarcă paginile rapid. Personal, nu mi s-a părut că am de-a face cu o viteză fantastică, dar paginile arătau bine pe ecranul de 7 inchi. Deschiderea taburilor se realizează ușor, scrollul este lin, iar pinch to zoom merge fără probleme. Există totuși un ușor feeling de lag, atât în experiența browserului, cât și a întregului device. în plus exista momente când un singur țap pe o aplicație nu este recunoscut și trebuie să apăsăm mai cu tărie sau de două ori... și nu îmi pot explica de ce.

avem la dispoziție browserul Silk de la Amazon, care folosește un proxy server pentru cache și aparent acesta este motivul pentru care Încarcă paginile rapid

Per total, această tabletă este una de calitate, dar cu multe lipsuri, pe care cei obișnuiți cu Android sau iOS le vor resimți. Spre exemplu, aplicația Facebook doar duce pe pagina mobila Facebook, deci experiența de socializare este știrbită. Nu avem nici cameră, nici 3G, ici GPS și nici butoane de volum, alte lipsuri pentru cei obișnuiți cu tabletele moderne. Totuși, dacă ne gândim la prețul de 1099 de lei și la experiența de citire digitală, vom vedea și atuurile acestui produs și faptul că la capitolul multimedia nu sta rău deloc.

Având în vedere ce alte device-uri putem cumpăra la acest preț și posibile viitoare reduceri, Amazon Kindle Fire rămâne în vizorul nostru și trebuie să vedem ce decizii va lua Amazon cu privire la Europa/România înainte de a decide în totalitate că acest produs este un eșec sau o victorie. în perspectiva globală, tableta este de calitate, dar micile lipsuri o băga în aceeași categorie cu Motorola Xoom și anume "s-ar fi putut mult mai bine"...

Review Amazon Kindle Fire:
 

Amazon Kindle Fire
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×