Allview Soul X5 Review (Multimedia, Cameră, Benchmark-uri)

3.018 ori
<b>Allview Soul X5 Review</b>Iată-ne cu un nou telefon Allview, care merge pe reţeta clasică deja de AI + breton, aduce şi o cameră duala şi un design arătos şi glossy. Este primul nostru contact cu procesorul Helio P22, de 12 nm şi prima oară când vedem o funcţie Face Emoji pe un..

Multimedia Allview Soul X5

Reglaje DTS, un singur difuzor, fără distorsionare

Allview Soul X5 merge pe ruta cunoscută a unui singur difuzor plasat în zona inferioară, fără complicaţii stereo. Are propria aplicaţie Music, cu reglaje DTS care depind de ataşarea de căşti. E vorba despre funcţii că DTS Focus, DTS Trubass, DTS Space, DTS Definition sau DTS Center. Avem şi efecte, cu reglaje în funcţie de genuri muzicale. Difuzorul nu e uşor de acoperit cu mâna când ţinem telefonul în landscape, din fericire.

Experienţa mea de ascultare a fost pozitivă: volum ridicat, sunet clar, bas OK, o uşoară vibraţie a spatelui şi fără distorsionări. Percuţiile mi se pare că se aud bine în mod deosebit. Căştile oferite la pachet sunt cele clasice şi tipice Allview, comode în urechi, cu volum mediu şi izolare rezonabilă a zgomotului. Primim şi radio FM, iar la testul cu decibelmetrul am ajuns la 82.9 dBA în faţă şi spate cu sample-ul nostru acustic clasic.

Test - Putere volum frontal (jos)

 • 1.BlackBerry Passport95,2 (dBA)
 • 2.LeEco Le Max 295 (dBA)
 • +
 • 191.Allview Soul X582,9 (dBA)
 • 192.ASUS Zenfone 2 Laser ZE550KL82,8 (dBA)
 • 193.Xiaomi Mi Mix 2S82,8 (dBA)
 • 194.iHunt S60 Discovery82,8 (dBA)
 • 195.Huawei P30 Lite82,8 (dBA)
 • 196.Nokia 182,7 (dBA)
 • 197.OnePlus 382,6 (dBA)
 • 198.Huawei P9 Lite82,5 (dBA)
 • 199.Acer Liquid Jade Primo82,5 (dBA)

Test - Putere volum spate

 • 1.LeEco Le Max 295 (dBA)
 • 2.Motorola Moto G7 Plus94,5 (dBA)
 • +
 • 198.Allview Soul X582,9 (dBA)
 • 199.Xiaomi Mi Mix 2S82,8 (dBA)
 • 200.Huawei P30 Lite82,8 (dBA)
 • 201.Evolio Onyx82,7 (dBA)
 • 202.Huawei Honor 6 Plus82,7 (dBA)
 • 203.Allview P8 Energy82,6 (dBA)
 • 204.OnePlus 382,6 (dBA)
 • 205.Allview E3 Sign82,5 (dBA)
 • 206.ASUS ZenFone Zoom ZX551ML82,5 (dBA)

Test - Putere volum multimedia

 • 1.ASUS ROG Phone107,5 (dBA)
 • 2.Nokia 8.1107,2 (dBA)
 • +
 • 43.Allview Soul X5100 (dBA)
 • 44.Samsung Galaxy Note 899,8 (dBA)
 • 45.Apple iPhone 8 Plus99,8 (dBA)
 • 46.Samsung Galaxy A5099,8 (dBA)
 • 47.Motorola One Vision99,8 (dBA)
 • 48.Samsung Galaxy A8 (2018)99,6 (dBA)
 • 49.Huawei Honor 1099,6 (dBA)
 • 50.Motorola Moto G7 Power99,6 (dBA)
 • 51.Xiaomi Redmi Note 4X99,5 (dBA)

Nu e o valoare care să impresioneze, dar e destul cât să bată un Huawei P10 Plus sau iPhone 6S. Rămâne sub LG G5 şi iPhone 7 totuşi. În Riptide GP Renegade am stat mult mai bine, cu 100 dBA, scor peste Galaxy Note 8, Huawei P20 Pro şi OnePlus 6, dar sub Nokia 8 şi Moto E4, care au luat în stăpânire topul Mobilissimo.ro şi nu îl vor ceda prea curând.

Castile lui Allview Soul X5

Cameră Allview Soul X5

Are nevoie de extra stabilizare, în rest satisfăcător

Allview Soul X5 Pro a avut una dintre cele mai surprinzătoare camere din zona midrange, atunci când a fost testat de noi cu mai bine de o lună în urmă. Ca atare, având în vedere că Soul X5 aduce camere cu rezoluţii similare şi are şi parte de AI mulţumită procesorului MediaTek Helio P22, auspiciile sunt bune.

În spate găsim o cameră de 16 megapixeli + 5 megapixeli, cu focalizare automată pentru primul senzor şi fixă pentru al doilea. Deschiderea este F/2.0. Pentru selfie avem o cameră de 16 megapixeli cu deschidere F/2.0 şi propriul bliţ LED. Evident ni se oferă şi Bokeh pentru ambele seturi de camere, dar şi nouă funcţie FunEmoji, cu care ne putem transforma faţa într-un soi de mască AR cu chip de pisică, girafa, şoarece sau robot. Ne putem anima chipul astfel şi să îl trimitem prietenilor că fotografie sau înregistrare.

Camerele ştiu autofocalizare, PDAF şi recunosc şi scene pe bază de AI. Interfaţa este cea specifică Allview şi am remarcat un zoom fâşneţ aici, dar şi o viteză rezonabilă de fotografiere. Printre funcţiile camerei se număra Bokeh, Slow Motion, Live Photo şi Selfie în Grup. Există şi un mod Pro, cu care facem reglaje la nivel de expunere, ISTO, shutter şi focalizare. Evident exista şi posibilitatea de a realiza capturai Panorama, HDR, Face Beauty şi avem şi Efecte.

Trecem la ce ne interesează mai mult şi anume galeria foto. Aici descoperim că avem un zoom deloc rău şi că arsurile soarelui puternic sunt minore. Detaliile arată OK în mai toate cadrele şi zoomul devine uneori chiar surprinzător. Nu stau lucrurile bine doar departe, ci şi aproape, pentru că am prins câteva prim planuri/macro-uri excelente. Totuşi cam una din 10 fotografii o să iasă supraexpusă sau uşor neclară. Cheia e să aveţi răbdare şi să focalizaţi cum trebuie.

Când am făcut capturi landscape am remarcat că unele detalii nu erau chiar optime, iar Panorama a fost micuţă, la 5072 x 1440 pixeli. Selfie-urile nu au impresionat deosebit pentru o cameră cu rezoluţie de 16 megapixeli. În special fundalul ars a făcut o figură neplăcută. Îmi place cum arată părul totuşi şi textura feței, care apropo e cam albă şi fantomatică. Aş fi dorit extra claritate poate pentru chipul meu, dar am apreciat felul în care sunt prinse umbrele pe faţă.

Sunt momente când scoatem capturi demne de iPhone 8 cu acest telefon şi în general culorile au fost vedetele, ele ne deviind de la ce vede ochiul uman. Atenţie mare cu expunerea totuşi şi modul în care o reglaţi pe ecran. Repet, unele selfie-uri arată bine, dar când auzi 16 MP ai dori mai mult. Rămânem cu nişte culori OK, zoom OK, claritate bună şi aş pune acest telefon pe picior de egalitate cu un Motorola Moto G6 Plus, poate un Xperia XA1 cu mai puţine arsuri de imagine şi culori mai bune.

Nu suntem departe nici de Samsung Galaxy A6 (2018), doar că selfie-urile arată mai bine la telefonul Allview. Bokeh-ul a fost rezonabil, nici prea-prea nici foarte foarte, fără nervi că la modelele Nokia, când niciodată nu eşti destul de aproape sau departe să se declanşeze, dar totuşi departe de ce oferă modelele Huawei care au experienţă mai lungă cu acest tip de captură. Un mic pont pentru selfie-uri: Bokeh-ul o să scoată fotografii cu vreo 30% mai bune.

La captura low light am avut pare de un bliţ care albăstreşte lucrurile, dar în general claritatea a fost OK. Operăm la nivel de deschidere F/2.0 deci clar lucrurile sunt mai întunecate decât suntem obişnuiţi de la alte telefoane pe care le-am tot folosit în ultima vreme. Culorile nu arată rău, iar nuanţa gălbuie specifică luminilor stradale din Timişoara a fost în grafic, fără să devieze înspre portocaliu, roşu sau albastru.

Halourile luminilor stradale şi surselor de lumină sunt acceptabile, parcă puţin prea mari. Am văzut mai rău de atât şi zic că suntem la nivel de Motorola Moto G6 aici. Dacă vreţi şi o comparaţie mai clară, Allview Soul X5 sta mai bine la captura nocturnă decât un Samsung Galaxy A6 (2018), Nokia 6.1 sau Huawei Mate 10 Liţe.

Apare ceva "pufoşenie"/"scămoşare" a imaginii la detaliile fine de la distanţă, dar zoomul şi culorile rămân vedete. Pentru 1.099 lei e chiar bine.

Trecând la captura video, aici operăm cu fişiere MP4, în Full HD şi la 29 sau 30 FPS. Avem bitrate de 17 Mbps şi am remarcat din prima că stabilizarea electronică nu e optimă. Lucrurile cam tremură, dar avem şi o veste bună: microfonul îşi face treaba bine. A prins cum trebuie ambianța din parc, din intersecţii, de lângă monumente. Iarăşi zic că au calibrat bine culorile şi schimbarea de expunere când trecem de la umbră la lumină şi invers primeşte thumbs up.

Din păcate nu la fel se întâmplă şi la detalii, care sunt slabe la depărtare şi iarăşi slabe la zoom. Cum începi să dai zoom, vine taica Grain şi apar "puricii". Dynamic range-ul în  schimb nu a păcătuit în vreun fel. Am veşti bune şi pentru vloggeri aspiranţi, pentru că filmarea cu camera selfie nu e rea. Evitaţi totuşi zonele prea însorite, pentru că nu le face faţă. Ce e drept am văzut mai rău de atât, iar pentru mid level filmează OK acest smartphone.

Mi s-a părut o idee mai tremurat/prea puţin stabilizat faţă de ce oferă Allview de obicei, pe partea de stabilizare electronică evident. Sunt şi ceva porţiuni supraexpuse, iar camera se descurcă rezonabil cu subiecţii în mişcare. Aici operăm mai degrabă la nivel de Xiaomi Mi A1, Xiaomi Redmi 5 Plus şi aş zice că suntem sub Xperia XA1 spre exemplu. Poate depăşim un Huawei Mate 10 Lite şi eventual să ne batem la egal cu Moto G6 Play.

Ăsta pe timp de zi evident. În condiţii de filmare low light se ivesc halouri mari pentru sursele de lumină şi scade frame rate-ul la doar 20 de FPS. Asta nu e de bun augur, pentru că orice mişcare prinsă de noi în cadru devine sacadată. Filmăm la 17 Mbps măcar şi simt că nuanţele prinse aici sunt cam mov. Stabilizare electronică nu prea avem, gălbuiul e prezent şi zic că operăm la nivel de Motorola Moto G6 Play.

Depăşim un Huawei Y mai ieftin şi poate să fim pe palier cu Xiaomi Redmi-uri. Culmea e că nu avem o claritate rea în general, nici culori sau luminozitate. Zic că ne putem bate cu două modele Moto G6 dacă avem acest Allview în buzunar, depăşim Huawei Y-urile şi putem opera la nivel de Xiaomi Mi A1 şi Huawei P20 Lite chiar în cele mai bune momente.

Benchmark-uri Allview Soul X5

Performanţă OK, nu am resimţit lag şi rulează PUBG

Allview Soul X5 aduce o prezenţă nouă la Mobilissimo.ro şi anume procesorul MediaTek Helio P22, cu care nu am mai luat contact până acum. Este un CPU octa-core la 2 GHz, care vine cu tehnologie Neuropilot şi AI. Primim şi GPU PowerVR GE8320 şi 4 GB RAM, plus 32 GB stocare şi slot microSD.

Nu am constatat vreo urmă de lag sau funcţionare lentă, nici vreun freeze sau stutter pe parcursul utilizării. Telefonul are o funcţionare fluidă, indiferent câte aplicaţii am deschis şi rulează şi Riptide GP Renegade, PUBG şi Asphalt 9 fără pic de lag. Am făcut şi câteva benchmark-uri şi în AnTuTu 6 am fost peste Xiaomi Redmi 5 Plus şi Motorola Moto M, dar sub Huawei Mate 10 Lite, Xperia XA1 şi Huawei P10 Lite.

Sony Xperia XA1Huawei P9 lite (2017)Motorola Moto G6Samsung Galaxy A6 (2018)Huawei Y7 Prime (2018)Allview Soul X53DMark Ice Storm Extreme9624783177155456585580113DMark Ice Storm Extreme - Graphics8813715770144726544872323DMark Ice Storm Extreme - Physics141921168511870118827926128563DMark Ice Storm Unlimited1352711372126158524×105633DMark Ice Storm Unlimited - Graphics1292710892123367758×102493DMark Ice Storm Unlimited - Physics16148134471369813025×118293DMark Sling Shot Extreme ES 3.1××4352623094283DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Graphics××3582112543683DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Physics××174717121270994AnTuTu v6598185647947955426604149354296AnTuTu v6 - 3D917895394764250136123766AnTuTu v6 - CPU190391875917660169831462719575AnTuTu v6 - RAM456449075151589547995033AnTuTu v6 - UX270372327420380172811845525922AnTuTu v7××69686628935955778232AnTuTu v7 - CPU××33674326372742936409AnTuTu v7 - GPU××120588216904111961AnTuTu v7 - MEM××6763557358446980AnTuTu v7 - UX××17191164671724322882Basemark ES 3.1 - Instancing××××86×Basemark OS II1248123710439709991154Basemark OS II - Memory10001616602105110801298Basemark OS II - Web799670817733670758Basemark Web59,4166,878,3580,5869,5880,33GFX Bench 4.0 - ALU 2733,4304,4288,3332,1489,9568,3GFX Bench 4.0 - Car Chase ES 3.1485,2181,2189,8237,2314,7278,1GFX Bench 4.0 - Driver Overhead 2139151,3357,7207,1254,8412,5GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.01229525,8541,7623,2890,21004GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.1953,6311,4354,4197,5647,3638,2GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.1.1210,2154,7204102149,7221GFX Bench 4.0 - Render Quality331033082510330725102505GFX Bench 4.0 - T-Rex190410591115103515061435GFX Bench 4.0 - Tessellation ES 3.1779,9366,7268,2403,9290,4188,5GFX Bench 4.0 - Texturing10301247177957511531733GeekBench 4 - Compute278627142721259421222887GeekBench 4 - Multi-Core373533373803369028513610GeekBench 4 - Single-Core887807735728675830JetStream××22,2819,6118,2823,65Linpack - Multi-Thread315,27 (MFLOPS)285,88 (MFLOPS)283 (MFLOPS)287,34 (MFLOPS)433,59 (MFLOPS)440,38 (MFLOPS)Linpack - Single Thread194,96 (MFLOPS)136,31 (MFLOPS)115,47 (MFLOPS)108,31 (MFLOPS)158,48 (MFLOPS)217,19 (MFLOPS)NenaMark 259,6 (FPS)×60 (FPS)60 (FPS)60,1 (FPS)60,7 (FPS)PCMark Work 2.0477744454521394339894871PCMark Work 2.0 - Data manipulation372433753351332830693476PCMark Work 2.0 - Photo editing665763217372543476277879PCMark Work 2.0 - Video editing412845645281354434694846PCMark Work 2.0 - Web browsing513745874780501045755626PCMark Work 2.0 - Writing473038843029296627183673RealPi Benchmark××18,84 (s)18,05 (s)18,76 (s)16,33 (s)SunSpider992,7 (ms)997,5 (ms)1560,3 (ms)1685,6 (ms)2140,2 (ms)1605 (ms)Vellamo - Browser297331232385252121302640Vellamo - Metal137510531334120411461418Vellamo - Multicore231025711791194717762233TOTALURI20472118

În AnTuTu 7 am depăşit Motorola Moto G6, pe Samsung Galaxy A6 (2018), dar am rămas sub Huawei P20 Lite, Moto X4 şi Xperia XA2. În sub testul GeekBench 4 Multi Core Allview Soul X5 e mai bun decât Huawei P9 Lite (2017) şi Huawei P10 Lite şi chiar Xperia X Performance. Rămâne totuşi sub Xperia XA1, Motorola Moto Z şi Huawei P20 Lite. Aflaţi şi că în Slingshot a depăşit Motorola Moto G6 Play, Huawei P9 Lite (2017), dar a rămas sub Xiaomi Redmi 4 şi ZenFone 3 sau Xperia XA1.

În principiu ne încadrăm între Huawei P9 Lite (2017) şi Xperia XA1 că performanţa. Nu stăm rău la temperatura, atingând 34.5 grade Celsius în benchmark-uri că GFXBench şi 40.6 grade în Riptide GP Renegade, care e la limita supraîncălzirii, dar fără încingere exagerată.

Test Temperatură în Benchmarks

 • 1.Xiaomi Redmi Note 4X28 (°C)
 • 2.Motorola Moto Z2 Play28,8 (°C)
 • +
 • 72.Allview Soul X534,5 (°C)
 • 73.Motorola Moto G634,5 (°C)
 • 74.Bluboo S334,5 (°C)
 • 75.Nokia 534,5 (°C)
 • 76.Allview X4 Soul Style34,5 (°C)
 • 77.Allview E3 Jump34,5 (°C)
 • 78.Huawei Nova Plus34,5 (°C)
 • 79.iHunt Freedom34,5 (°C)
 • 80.Xiaomi Mi 634,6 (°C)

Test Temperatură în jocuri

 • 1.OnePlus 6T30,8 (°C)
 • 2.Samsung Galaxy S731,1 (°C)
 • +
 • 238.Allview Soul X540,6 (°C)
 • 239.Sony Xperia X Compact40,6 (°C)
 • 240.Karbonn Sparkle-V40,6 (°C)
 • 241.Allview X1 Xtreme40,6 (°C)
 • 242.Huawei P9 Lite40,7 (°C)
 • 243.Allview Soul X5 Mini40,8 (°C)
 • 244.Allview V2 Viper40,8 (°C)
 • 245.Google Pixel XL40,9 (°C)
 • 246.Allview E3 Living40,9 (°C)
 • 1234
Allview Soul X58,4710
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×