ASUS ZenFone 2 Laser Review: nu atât cameraphone cât battery phone, un maestru la prim planuri şi filmare (Video)

2.870 ori
<b>ASUS ZenFone 2 Laser Review: nu atât cameraphone cât battery phone, un maestru la prim planuri şi filmare (Video)</b>ASUS ZenFone 2 Laser este un cameraphone midrange, lansat &icirc;n septembrie şi testat de noi &icirc;n versiunea cu ecran de 5.5 inch, ZE550KL. Există şi o variantă de 6 inch pe piaţa internaţională, dar şi o versiune cu ecran de 5 inch numită...

ASUS ZenFone 2 Laser este un cameraphone midrange, lansat în septembrie şi testat de noi în versiunea cu ecran de 5.5 inch, ZE550KL. Există şi o variantă de 6 inch pe piaţa internaţională, dar şi o versiune cu ecran de 5 inch numită ZE500KL. De remarcat şi că am testat deja ASUS ZenFone 2 şi nu am fost prea impresionaţi de cameră sa.

ZenFone 2 Laser ZE550KLcostă 999 lei la Quickmobile, iar varianta de 5 inch are preţul de 799 lei. Acesta nu e un smartphone oarecare, ci e câştigătorul premiului IF Design pe anul 2015. El vine pe negru, alb, argintiu, auriu şi roşu şi măsoară 10.8 mm în grosime. Greutatea este de 170 de grame, fix cât avea şi ZenFone 2 la cântar. De remarcat că handsetul e cu 15 grame mai greu decât LG G4 şi mai gros decât acel model, ce măsoară 9.8 mm în talie.

ASUS ZenFone 2 Laser, partea spate

În plus, Laser e mai gros decât HTC One M9, ce măsoară 9.6 mm în profil. Măcar acest model e mai uşor decât un HTC Desire 826, care cântăreşte 183 de grame şi are tot diagonală de 5.5 inch. Spatele lui Laser are o textură ce aduce puţin cu cauciucul, iar terminalul are o formă curbată şi se pătează şi murdăreşte cu grăsime imediat în zona din spate. La marginea muchiilor sale, acest device ajunge să măsoare doar 3.9 mm în grosime.

Aderența este bună, iar rama lui Laser e solidă, în vreme ce formatul său şi feelingul la utilizare m-a dus cu gândul la HTC Windows Phone 8X puţin. Reţineţi şi că acest smartphone e destul de lung, deci nu e uşor de folosit cu o singură mână. În zona frontală se afla LED-ul de status, difuzorul pentru convorbiri, camera frontală, senzorii şi 3 butoane capacitive, plus acel model concentric specific ASUS sub ecran.

Capacul spate al telefonului ASUS ZenFone 2 Laser este destul de greu de inlaturat.

În spate regăsim o cameră principală, cu blitz dual LED, mecanism de focalizare laser, difuzorul şi butoanele de volum. Acestea sunt comod de apăsat, iar capacul spate al lui ZenFone 2 Laser e destul de greu de înlăturat, cel puţin primele daţi. Sub el se află slotul microSD şi micro SIM suprapuse, plus încă un slot SIM, dar şi bateria înlăturabila.

ASUS ZenFone 2 Laser privit din lateral

În zona superioară avem acces la butonul Power, care nu e chiar comod de utilizat, dar şi la jack audio şi microfon, în vreme ce jos avem un port microUSB şi un al doilea microfon. În cele din urmă pe lateralul acestui smartphone nu regăsim elemente de design însemnate. ASUS ZenFone 2 Laser are un design sobru şi foarte comod, dar spatele carcasei se poate murdări prea uşor şi capacul e greu de înlăturat.

Trecem acum la capitolul hardware, unde acest model ne oferă un display IPS LCD de 5.5 inch, cu rezoluţie 720p şi protecţie Gorilla Glass 4, plus un procesor octa core Snapdragon 615, GPU Adreno 405, 2 GB RAM LPDDR3, 16 GB stocare, 5 GB stocare în cloud prin WebStorage şi slot microSD cu suport pentru până la 128 GB extra. În spatele telefonului există o cameră de 13 MP, iar în faţă o cameră de 5 MP.

Specificatii ASUS ZenFone 2 Laser

În privinţa conectivităţii beneficiem de LTE cu viteza de download de până la 150 Mbps, WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS şi microUSB 2.0. Ambele slot-uri SIM oferă suport 4G LTE, dar doar câteva unul pe rând îl poate folosi. Senzorii sunt următorii: G Sensor, busola digitală, giroscop, senzor de proximitate, de luminozitate şi hall sensor.

Test baterie ASUS ZenFone 2 Laser - Video playback

Bateria lui ZenFone 2 Laser este o unitate Li-Po de 3000 mAh, aceeaşi de pe ZenFone 2, dar se poate totuşi ca un device cu ecran de 5.5 inch să aibă şi o baterie mai mare, cum e cazul lui Honor 6 Plus, care are baterie de 3600 mAh, dar e şi mai subţire. În schimb, bateria lui ZenFone 2 Laser e excelentă, astfel ca la testul de playback video HD cu WiFi pornit şi luminozitate la 50% am atins 11 ore şi 11 minute de playback, ceea ce e excelent.

ASUS ZenFone 2 Laser, test baterie utilizare continua (PCMark)

Suntem peste Huawei Honor 6 Plus (9 ore şi 12 minute), Galaxy S6 Edge+ (11 ore şi 9 minute), Galaxy S5 (11 ore şi 4 minute) şi Xperia Z3 (11 ore). Suntem totuşi şi sub iPhone 6 (11 ore şi 30 de minute), Galaxy Note 5 (11 ore şi 39 de minute) şi iPhone 6 Plus (12 ore). În PCMark am atins iarăşi un rezultat bun, de 8 ore şi 16 minute la simularea de utilizare continuă. Depăşim Samsung Galaxy Note 5 (8 ore şi 6 minute), Galaxy S6 Edge+ (7 ore şi 52 de minute) şi Huawei Mate S (6 ore şi 26 de minute).

ASUS ZenFone 2 Laser, timp necesar incarcarii bateriei

ZenFone 2 Laser rămâne sub Allview P6 Energy (11 ore şi 24 de minute) şi Allview P8 Energy (16 ore şi 20 de minute) în acest test. Încărcarea se realizează într-un timp destul de îndelungat, de 3 ore şi 24 de minute, dar merită pe deplin aceasta durată. Stăm totuşi mai bine decât Xperia Z3, care se încarcă în 3 ore şi 30 de minute sau Xperia E4, ce are nevoie de 3 ore şi 46 de minute.

Evident, sunt şi modele ce se încarcă mai rapid pornind de la iPhone 6 Plus (3 ore şi 16 minute) şi ajungând la Xperia M5 (3 ore şi 4 minute) sau Galaxy S6 (1 oră şi 10 minute). Subliniez şi că ZenFone 2 Laser întrece ZenFone 2 cu 4 ore la timpul de playback şi 3 ore la cel PCMark. În zona Settings avem parte de Power Management, cu funcţii de tip Power Saver şi moduri precum Performance, Balanced, Smart Saving şi Ultra Saving.

Smart Saving reduce luminozitatea, dezactivează notificările push şi extinde utilizarea în perioada de standby. Ultra Saving oferă durata maximă de funcţionare, deconectând reţeaua atunci când handsetul e în standby şi tăind şi alte funcţii consumatoare de baterie. Puteţi alege şi ora şi procentul la care să extindeţi durata de funcţionare şi aplicaţiile care au dreptul de a porni automat.

ASUS ZenFone 2 Laser pe partea audio

Să vedem acum cum se descurcă acest model ASUS în zona acustică. Avem la dispoziţie aici tehnologie SonicMaster, cu un difuzor mai mic decât pare a indica grila sa. Incinta acustică este cu 25% mai mare decât la modele precedente, iar construcţia implică 5 magneţi şi o bobină specială metalică pentru o mai bună redare a vocii. Avem la dispoziţie un player cu interfaţa tipică Zen UI şi funcţii precum Sleep Timer, culoarea temei şi un egalizator.

Acesta din urmă permite reglarea volumului, basului, treble-ului şi chiar amplificarea dialogului. Există şi 5 canale acustice de frecvenţe reglabile, iar trecând la experienţa acustică în sine, volumul e destul de ridicat, difuzorul nu e acoperit pe o suprafaţă plată mulţumită curburii carcasei, iar sunetul este clar, cald şi basul e bun.

Castile lui ASUS ZenFone 2 Laser

Percuţia se aude puţin spart la volum maxim. Căştile oferite la pachet au un fir lung, predispus la încurcare, o telecomandă mică şi stau foarte bine în ureche, având terminaţia în pantă. Izolarea zgomotului de fond e de calitate, iar volumul e ridicat, poate chiar prea ridicat pentru urechile de rând. Basul e excelent şi e posibil ca acestea să fie cele mai zgomotoase căşti testate în 2015.

Putere volum ASUS ZenFone 2 Laser

Aplicaţia radio FM are o interfaţă plăcută şi scanează rapid în căutare de posturi. Audio Wizard e aplicaţia dedicată pentru personalizare a acusticii, cu moduri că Movie, Music, Gaming, Vocal şi Smart. La testul cu decibelmetrul am atins 82.8 dBA în faţă şi 85 dBA în spate, ceea ce e destul de bine. ZenFone 2 atinge în faţă 87.6 dBA, iar în spate 89.1, deci e superior.

Putere volum ASUS ZenFone 2 Laser

Suntem totuşi peste Huawei Honor 6 Plus (82.7 dBA), LG G Flex 2 (82.9 dBA) sau iPhone 3 Plus (83.8 dBA), dar sub jucători mari ca OnePlus One (90.5 dBA). Acustica rămâne una de calitate, în special la căşti.

Şi acum să luăm în colimator ecranul! ASUS ZenFone 2 Laser oferă un display IPS LCD de 5.5 inch, cu rezoluţie de 1280 x 720 pixeli, protecţie Gorilla Glass 4 şi o raţie de ecran versus corp de 72%. Ne sunt promise şi unghiuri de vizualizare de 178 de grade, gama NTSC de 72%, laminate completă şi tehnologia TruVivid, care în loc de 4 straturi ale ecranului foloseşte două.

Luminozitatea maxima a ecranului telefomului ASUS ZenFone 2 Laser, este de 274 LUX

În cele din urmă acest display poate fi folosit şi iarna, cu mănuşi pe mâini. Galeria are rol de player video, iar experienţa vizualizare e definită astfel: culori vii, luminozitate de nivel mediu, unghiuri largi de vizualizare, contrast nu prea bun şi comportament slab în bătaia soarelui. Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar la testul cu luxmetrul am atins 274 unităţi LUX, ceea ce e dezamăgitor, chiar şi la un preţ mic.

Luminozitate ecran ASUS ZenFone 2 Laser

Suntem sub ASUS ZenFone 2 (323 LUX), Huawei P8 (346 LUX), LG AKA (350 LUX) sau HTC One M9 (362 LUX). Totuşi depăşim LG G Flex 2 (266 LUX) şi Xperia E4 (217 LUX). În zona de Setări putem regla luminozitatea, opţiuni legate de font, temperatura culorii, activa Blue Light Filter pentru protecţia ochilor utilizatorilor şi face şi reglaje de nuanţa şi saturare. Per total un ecran dezamăgitor, un aspect văzut tot mai des la produsele ASUS în ultimele luni.

Camera lui ASUS ZenFone 2 Laser

Iată-ne ajunşi şi la cameră, care ar trebui să fie un selling point clar pentru acest telefon. Avem de-a face în spate cu o cameră de 13 megapixeli, cu deschidere F/2.0, senzor Toshiba şi blitz dual tone, dar şi cu focalizare laser, care are rolul de a îmbunătăţi stabilizarea, a reduce blurarea. Ni se promite focalizare în doar 0.2 secunde prin acest mecanism. ASUS foloseşte tehnologie PixelMaster aici şi permite realizarea de cadre Super Resolution, care combina 4 fotografii într-o imagine de 52 megapixeli.

Camera frontală de 5 MP are o deschidere F/2.0 şi lentile wide angle de 85 de grade. Aplicaţia Camera nu porneşte prea rapid, iar interfaţa camerei e tipică Zen UI, cu foarte multe opţiuni şi setări. În stânga ecranului se afla opţiunile pentru blitz şi setările principale, precum cele legate de balans de alb, ISO (până la 800), expunere, optimizare (auto, off sau manual) şi rezoluţie (13 MP în 4:3 sau 10 MP în 16:9). Există şi funcţia Anti Shake aici, putem alege calitate Standard sau Fine a imaginii şi putem realiza captura cu timer, în rafală sau prin atingerea ecranului.

Setari camera ASUS ZenFone 2 Laser

Focalizarea e de 3 tipuri: Smart AF, Continuous AF şi Infinity, iar la secţiunea Metering avem opţiunile: Center şi Average. Pe partea de video putem regla balansul de alb, expunerea şi rezoluţia (Full HD sau HD), iar în secţiunea Preferences avem Performanță sau Calitate. Stabilizarea poate fi setată On sau Off şi duce rezoluţia la HD doar.

În dreapta regăsim modurile de captură, printre care şi Auto şi Manual, acesta din urmă cu numeroase reglaje. Amintim dintre ele de expunere, balans de alb, ISO, shutter (de la 1/2 secunde la 1/1000 secunde), focalizare, histograma şi boloboc, dar şi saturare, contrast, claritate, reducere a zgomotului, backlight sau îmbunătăţire a detaliilor.

Camera lui ASUS ZenFone 2 Laser

Alte moduri de captură sunt HDR, Beautify, care măreşte ochii, adăugă blush şi luminează pielea, dar şi Super Resolution (captură de 52 MP prin interpolare) şi Low Light.  Şi lista nu se opreşte aici, ci continuă cu Night, Depth of Field, Effect, Selfie, G F, Panorama, Miniature, Time REwind, Smart Remove, All Smiles, Slow Motion şi Time Lapse.

Experienţa de utilizare a camerei implica un zoom fluid, focalizare rapidă şi dacă ţinem apăsat pe ecran putem fixa autofocalizarea şi auto expunerea. Avem la dispoziţie şi un slider pentru expunere şi realizarea capturii nu e foarte rapidă. Modul Auto e în schimb excelent la detectarea situaţiei de captură, fie că e Night, HDR sau altele.  Camera frontală e capabilă de selfie panoramic.

Mostra foto ASUS ZenFone 2 Laser

În zona Gallery avem peste 100 de fotografii, realizate într-un final de septembrie cu nori mulţi, apoi într-o altă zi şi în alt oraş pe o vreme însorită. Din start vă spun că ZenFone 2 Laser e clar peste ASUS ZenFone 2, care a dezamăgit la capitolul captura foto. Pornim la drum cu două cadre supraexpuse, apoi cu pietre şi ziduri cu texturi realiste şi remarcăm că la captura landscape, copacii sunt cam neclari.

Mostra foto ASUS ZenFone 2 Laser

Prim planurile cu acele fructe verzi sunt fantastice, iar acest model poate concura la prim planuri cu orice flagship fără probleme. Aici intră în scenă şi Depth of Field pentru macro-uri şi mai reuşite. Fotografiile realizate de noi au culori realiste, focalizarea a fost bună, iar texturile sunt apreciate mai ales la captură de tip "gourmet" (mâncare la restaurant) sau pentru un blogger fashion.

Mostra foto ASUS ZenFone 2 Laser

La zoom in calitatea imaginii rămâne rezonabilă şi apreciem şi expunerea şi balansul de alb. Nuanţele de verde au arătat în special bine la această cameră. Trecem apoi la capturile realizate în Bucureşti, într-o zi cu soare. HDR scapă eficient de supra expunere, iar captura Super Resolution oferă un cadru foarte bine detaliat. Depth of Field ne face să vedem că pe o floare era şi un mic gândac, care nu se vedea cu ochiul liber.

Selfie facut cu ASUS ZenFone 2 Laser

Selfie-ul a fost cam gălbui ce e drept, iar fata arată cam real la textură. Aş spune că această cameră e peste cea a lui HTC Desire 820 de exemplu, peste ZenFone 2 şi undeva între Huawei Honor 6 şi Honor 6 Plus. Lucruri de apreciat aici sunt focalizarea excelentă, claritatea bună, dar la fotografii landscape, acest model cam suferă. Pe timp de noapte culorile sunt destul de bune, dar fără blitz imaginile sunt gălbui.

Mostra foto low light ASUS ZenFone 2 Laser

Avem şi halo-uri mari la sursele de iluminare şi un blitz excelent. Atunci când am încercat funcţiile Low Light şi Night am rămas cam dezamăgiţi de rezultate, imaginile fiind destul de blurate. Doar capturile cu blitz au arătat mai bine. Trecem la captura video, realizată în format MP4, la rezoluţie Full HD şi 27 FPS. Bitrate-ul a fost uriaş, de 20 Mbps, o veste bună.

Primul clip a avut acustica OK, culori realiste şi a fost cam tremurat, plus a cam pierdut detalii la distanţă. Clipul 2 e din nou tremurat, are focalizare bună şi detalii OK. Al treilea clip, în Bucureşti de această dată a făcut chiar impresie bună, cu focalizare excelentă, păstrare a calităţii la zoom şi o schimbare bună a expunerii. Apoi avem un clip slow motion la rândul său arătos şi pe timp de noapte am apreciat că se păstrează acelaşi bitrate ridicat.

Aici avem 3 clipuri, primul blurat gălbui, al doilea cu detalii şi culori OK şi al treilea cu blitzul aprins şi claritate şi culori bune. La filmare ZenFone 2 Laser e peste ZenFone 2, HTC Desire 820, Huawei Honor 6 şi e mare păcat de lipsa de stabilizare, în rest ne declarăm mulţumiţi. Editarea se face cu opţiuni legate de fetele subiecţilor (ochi mari, blush etc), dar există şi opţiuni pentru colaje şi Mini Movie, care face un fel de rezumat al unei serii de capturi, plus filtre, rame şi o mulţime de alte opţiuni.

ASUS ZenFone 2 Laser

Pe partea de telefonie, avem acces la funcţia Speed Dial, Block List, înregistrare a apelurilor şi semnalul e OK, ca şi calitatea convorbirilor. E drept că volumul ar putea fi mai ridicat. Browserul web e rapid şi are o zonă de afişare a căutărilor trending. Tastatura virtuală e comodă, iar aici avem la dispoziţie şi un rând numeric, teme şi input vocal.

Să trecem la benchmark-uri, unde am comparat ZenFone 2 Laser cu ZenFone 2, HTC Desire 820 şi Huawei Honor 6. Se dă o bătălie între un Snapdragon 615 şi 2 GB RAM versus Intel Atom Z3580 şi 4 GB RAM, versus Snapdragon 615 şi 2 GB RAM versus Kirin 920 şi 3 GB RAM. Iată rezultatele:

ASUS ZenFone 2 Laser Benchmarks

Am câştigat în total zero din 11 teste, pentru că ZenFone 2 rămâne prea puternic, dar în faţa lui Desire 820 acest model e mai bun în 4 teste. Şi în faţa lui Honor 6 se impune în 3 din 11 teste. Rezultatele nu sunt foarte impresionante, dar măcar telefonul nu suferă de lag şi rulează Riptide GP2 fără probleme. Am atins temperatura de 37.6 grade Celsius jucând Riptide GP2 15 minute, deci stăm OK la acest capitol şi nu există supraîncălzire.

ASUS ZenFone 2 Laser nu se supraincalzeste

Pe partea de OS şi UI, ZenFone 2 Laser rulează Android 5.0.2 cu Zen UI aplicat peste. Jocul a primit o tonă de update-uri chiar şi în scurtul timp cât l-am testat. El are mult bloatware la bord, o perioadă de bootare foarte lungă în care îşi optimizează aplicaţiile şi o interfaţă colorată. Handsetul nu are lag şi are un UI cu influenţe de Material Design.

Dacă ţinem apăsat pe homescreen accesăm zona Manage Home, în care putem administra aplicaţii, widgeturi, setări şi preferinţe legate de layout şi app drawer, iconuri şi bara de status (transparenţa sau nu). Putem edita homescreen-uri, alege wallpaper-uri, pachete de iconuri, tranziţii, securiza aplicaţii şi schimba teme şi fonturi.

ASUS ZenFone 2 Laser Quick Settings

Zona Recents se accesează sub formă de carusel şi avem şi funcţia Screen Pinning aici. În porţiunea Dropdown se afla notificările, slider-ul pentru luminozitate şi Quick Settings sub formă de bule mari. Setările importante de amintit sunt cele legate de Zen Motion (gesturi precum dublu ţap sau desenarea de litere pentru a accesa aplicaţii), utilizarea cu o singură mână şi altele.

Aplicatii preinstalate pe ASUS ZenFone 2 Laser

Există şi Do Not Disturb, funcţii legate de ASUS Cover, ASUS Custom Settings şi Easy Mode. Lista de aplicaţii preinstalate include foarte mult bloatware şi aminteşte de vechiul TouchWiz, minus lag. Aplicaţiile sunt plasate automat în foldere, destul de precis pentru jocuri sau softuri de comunicare. Iată cum arată listă:

 • Clean Master
 • Dr Safety
 • Amazon Kindle
 • EZ
 • EZ Table
 • KKBox
 • Free Games
 • Tripadvisor
 • Dr Eye Trial
 • Contacts
 • Email
 • Messaging
 • Puffin
 • Omlet Chat
 • Suita Google
 • Photo Collage
 • Photos
 • Calculator
 • Calendar
 • Do It Later
 • Flashlight
 • Share Link
 • What's Next
 • WebStorage
 • Aplicaţii de shopping
 • ASUS Support
 • Auto Start Manager
 • Backup
 • File Manager
 • Mirror
 • PC Link
 • Quick MEmo
 • Remote Link
 • Setup Wizard
 • Sound Rec
 • Splendid
 • Super Note
 • System Update
 • Data Transfer
 • Play Store
 • Voice Search
 • ASUS Mobile Manager
 • Kids Mode
 • Live Water
 • Mini Movie
 • MY ASUS
 • Themes
 • Weather
 • ZenCircle
 • Zen Talk
 • Zinio
 • Street view
 • Play Games
 • Laser Ruler

Do It Later şi What's Next au rolul de a vă organiza activităţile viitoare sau a programa pentru puţin mai târziu citirea unui mail sau vizionarea unei pagini web, în vreme ce SuperNote e destul de avansat la luat notiţe şi mâzgălit încât să îi fie rival lui Samsung S Note. Şi acum hai să trecem la verdict.

Iată aspectele Pro:

 • preţul sub 1000 de lei
 • aderență bună
 • bateria excelentă
 • căşti de calitate
 • acustică bună
 • prim planuri şi focalizare bune
 • filmare la bitrate ridicat
 • performanţă OK

Şi cele Contra:

 • exagerat de mult bloatware
 • bootare lentă
 • spatele e magnet de murdărie
 • capac greu de înlăturat
 • luminozitate scăzută
 • fotografii landscape slabe
 • stabilizare video slabă
 • selfie nu prea bun
 • benchmark-uri slabe

ASUS ZenFone 2 Laser ZE550KL Review

Îi acordăm acestui model nota de 8 din 10 pentru design, un 8.7 pentru hardware, un 8 pentru OS şi UI şi un 10 pentru preţ. Nota finală este de 8.67 din 10, iar acest model promovat drept cameraphone sfârşeşte ca un battery phone şi un model ideal pentru prim planuri şi filmare. E peste ZenFone 2 la capitolul foto şi video, dar există şi ZenFone Zoom dacă vreţi şi mai mult. Ecranul slab şi bloatware-ul cam trag în spate acest midranger altminteri foarte bun.

Puteți afla prețul actualzat al telefonului mai jos:

ASUS ZenFone 2 Laser Video Review

ASUS Zenfone 2 Laser ZE550KL
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×