ASUS ZenFone 6 Review (română) (Introducere, Design, Display)

3.918 ori
<b>ASUS ZenFone 6 Review (română)</b>Nu am fost niciodată un mare fan al mecanismelor pop up sau rotative pentru camera selfie. Nu mi se par viabile, ci mai degrabă fragile şi încurcă-lume. Eu încă aştept camera selfie ascunsă direct sub ecran, dar mai avem până acolo. Până atunci ASUS..

Introducere

Nu am fost niciodată un mare fan al mecanismelor pop up sau rotative pentru camera selfie. Nu mi se par viabile, ci mai degrabă fragile şi încurcă-lume. Eu încă aştept camera selfie ascunsă direct sub ecran, dar mai avem până acolo. Până atunci ASUS pare a fi descifrat ecuaţia unei camere rotative de calitate, odată cu lansarea lui ZenFone 6. Cel mai nou flagship al companiei aduce o baterie uriaşă, cel mai puternic procesor Snapdragon şi o cameră duală, care se poate roti la 180 de grade folosind un motoraş.

A debutat în Valencia la mijlocul lunii mai şi am fost acolo atât pentru a vedea telefonul prezentat de şeful ASUS, cât şi pentru a face o super galerie foto cu terminalul în superbul oraş spaniol. Între timp terminalul a ajuns şi în magazinele de la noi şi costă 2499 lei

L-am trecut prin faţa unor obiective arhitecturale de excepţie din Evul Mediu, dar şi în faţa unor clădiri SF, cu o arhitectură ce pare desprinsă din viitor. Puţine telefoane au mai călătorit aşa şi mă gândesc la iPhone XR la Paris şi Huawei Mate 20 Pro în Portsmouth.

Hai să aflăm cum vede un telefon din Taiwan secole de istorie spaniolă.

Design ASUS ZenFone 6

Multă muncă şi inovaţie, într-un pachet destul de masiv

ASUS ZenFone 6 este un telefon care la primul contact se arată ca o "bestie lucioasă din sticlă şi metal". E ca un automobil de fiţe mai masiv, un Cadillac şi îi iertăm masivitatea pentru că are cea mai generoasă baterie de flagship din 2019. Sincer vorbind nici nu mai pare aşa masiv când vezi că la 190 de grame e mai uşor cu 16 grame decât OnePlus 7 Pro. Altă diagonală totuşi...

Video-review ASUS Zenfone 6, secțiunea design

Măsoară 9.2 mm în talie, ceea ce e multicel, dar iarăşi, bateria scuză tot. Are sticlă lucioasă în spate şi fata şi o ramă metalică solidă între ele. Greutatea e bine echilibrată, ceea ce mai scade din senzaţia de telefon XL. Gorilla Glass oferă protecţie în spate şi faţa, iar aderenta este OK şi nu am simţit vreo tendinţă de alunecare. Spatele e magnet de amprente şi grăsime, iar o husă e obligatorie (avem una la pachet).

Mecanismul camerei rotative merită poate cele mai multe laude la capitolul măiestrie de design. Asta mai ales când ştii cu ce se mănâncă. Am reţinut din prezentarea oficială de la Valencia date precum: mecanism din Liquidmetal, 13 rotiţe şi mecanisme rotative, inspiraţie de la industria ochelarilor de vedere şi componente care se flexează fix ca rama de la ochelari.

ZenFone 6 vine pe nuanţele Negru Midnight şi Argintiu Twilight, aceasta din urmă fiind clar mai arătoasă şi inspirată de industria auto (sticla pare metal lucios). Lipsa de breton sau decupaj e un plus, dar ar trebuit să ducă şi la muchii mai subţiri ale ecranului. Bărbia e chiar măricică, dar îi da personalitate telefonului, la fel ca şi mecanismul rotativ cu motoraş stepper şi Liquidmetal.

Curbura spatelui pe margini îi permite acestui telefon să stea comod în palmă, iar butoanele au feedback bun. E unul din acele cazuri când un telefon nu arata cel mai sexy, dar compensează prin măiestria construcţiei.

Display ASUS ZenFone 6

Imersiv şi viu colorat, dar nu la nivel de OLED

ASUS rămâne fidelă panourilor IPS LCD şi pe cel mai nou flagship al său, ZenFone 6. Nu ajunge la mărimi gigantice ca OnePlus 7 Pro, ci adopta o diagonală rezonabilă de 6.4 inch. Rezoluţia este de 2340 x 1080 pixeli şi aspectul de 19.5:9. Mulţumită faptului că nu avem cameră selfie propriu zisă, am scăpat şi de bretoane şi decupaje.

Video-review ASUS Zenfone 6, secțiunea display

Astfel ecranul este imersiv şi are muchii înguste, deşi jos a rămas o urmă de bărbie. Ecranul are colţuri rotunjite şi nu pot să nu mă întreb de ce nu a optat ASUS pentru un OLED. Probabil pentru a ţine costurile jos. Există o diferenţă clară de calitate a imaginii faţă de un OLED, dar putem trăi cu asta. Avem parte de protecţie Gorilla Glass 6, iar la experienţa de vizionare video am avut parte de o luminozitate destul de ridicată, culori vii şi o calibrate coloristică bună.

Contrastul a fost OK în bătaia soarelui din Valencia, dar şi Bucureşti şi Timişoara şi avem unghiuri decente de vizualizare. Am făcut şi testul cu microscopul, dezvăluind aranjament de pixeli RGB Stripes. Testul cu luxmetrul ne-a arătat o valoare de 431 LUX, ceea ce nu e rău, dar e sub câţiva rivali de marcă, inclusiv OnePlus 7 Pro. Porţiunea de sus e cu 40 de LUX mai slab luminoasă apropo.

Test Luminozitate ecran

 • 1.Apple iPhone XS Max788 (LUX)
 • 2.Apple iPhone X764 (LUX)
 • +
 • 151.ASUS ZenFone 6431 (LUX)
 • 152.Sony Xperia M5430 (LUX)
 • 153.Huawei Honor 4X430 (LUX)
 • 154.ASUS ZenFone Max Pro (M1)428 (LUX)
 • 155.Motorola Moto G5S Plus427 (LUX)
 • 156.Xiaomi Redmi 5 Plus426 (LUX)
 • 157.Samsung Galaxy S10+426 (LUX)
 • 158.Sony Xperia E4g424 (LUX)
 • 159.Allview C6 Quad 4G423 (LUX)

Cu această valoare am depăşit Samsung Galaxy S10+ cu vreo 5 LUX, dar şi Honor View 20. Există totuşi alte 130 de telefoane mai luminoase, iar Phone XS Max e cu vreo 350 de LUX mai luminos chiar. În setări putem regla nuanţele de culoare, cu moduri că Wide sau Standard. Avem şi reglaje de font, luminozitate, inclusiv adaptiva. Un ecran doar OK, dar imersiv.

 • 1234
ASUS ZenFone 69,2510
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×