ASUS ZenFone 6 Review (română) (Multimedia, Cameră, Benchmark-uri)

3.901 ori
<b>ASUS ZenFone 6 Review (română)</b>Nu am fost niciodată un mare fan al mecanismelor pop up sau rotative pentru camera selfie. Nu mi se par viabile, ci mai degrabă fragile şi încurcă-lume. Eu încă aştept camera selfie ascunsă direct sub ecran, dar mai avem până acolo. Până atunci ASUS..

Multimedia ASUS ZenFone 6

Incinta acustică generoasă, bas de calitate

În ziua de azi a devenit aproape o blasfemie să mai lansezi telefoane flagship fără difuzoare stereo. Samsung s-a aliniat, HTC o făcea de mult, până şi Motorola a început să facă asta pe midrangere. ASUS ZenFone 6 are difuzoare stereo, unul sus pentru convorbiri şi unul jos, lângă portul USB.

Video-review ASUS Zenfone 6, secțiunea acustică

Acestea sunt difuzoare stereo dinamice, iar cel de jos are un sistem cu 5 magneţi şi amplificatoare inteligente dual NXP. Acestea au rolul de a scădea distorsionarea sunetului la volum maxim. Avem şi suport Hi-Res audio la 192 kHz/24 bit la output, suport DTS pentru randare 3D a acusticii şi suport 7.1 channel surround. AudioWizard se ocupă în continuare cu profilurile acustice pentru filme, muzică, jocuri şi altele de gen.

Avem şi radio FM şi două microfoane interne cu ASUS Noise Reduction technology. Toate acestea nu înseamnă nimic dacă nu eşti mulţumit de experienţă. Am avut un volum ridicat, stereofonie bine percepută la jocuri şi muzică, bas puternic, livrat de difuzorul de jos şi înalte livrate de cel de sus. Difuzorul de jos nu e acoperit când ţinem telefonul în landscape deci iar o veste bună. Experienta stereo parca nu e la cota lui Galaxy S10+ si Pixel 3 XL încă. 

Căștile lui ASUS Zenfone 6

Orice gen muzical s-a auzit satisfăcător pe ZenFone 6 şi fără a face corpul să vibreze excesiv. Căştile au design cam generic, sunt din plastic, dar sunt comode în ureche, prin acea înclinare a vârfului şi dopul moale. Nu avem vreo tehnologie specială, că Harman sau AKG, dar se aud OK căştile, fără pretenţii totuşi. Am făcut şi teste cu decibelmetrul, ajungând la 84.9 dBA la testul cu sample-ul acustic în zona de jos şi 81.6 dBA în zona de sus.

Test - Putere volum frontal (sus)

 • 1.Samsung Galaxy A3 (2017)89 (dBA)
 • 2.Motorola Moto G5 Plus88,6 (dBA)
 • +
 • 29.ASUS ZenFone 681,6 (dBA)
 • 30.Motorola Moto Z Play81,5 (dBA)
 • 31.HTC U12+80,8 (dBA)
 • 32.Sony Xperia XZ380,8 (dBA)
 • 33.HTC U Ultra80,6 (dBA)
 • 34.Apple iPhone 880,5 (dBA)
 • 35.Sony Xperia XZ180,4 (dBA)
 • 36.Sony Xperia XZ1 Compact80,4 (dBA)
 • 37.Samsung Galaxy Note 9 (Exynos 9810)80,4 (dBA)

Test - Putere volum frontal (jos)

 • 1.BlackBerry Passport95,2 (dBA)
 • 2.LeEco Le Max 295 (dBA)
 • +
 • 125.ASUS ZenFone 684,9 (dBA)
 • 126.ASUS ZenFone Selfie ZD551KL84,8 (dBA)
 • 127.Allview X4 Soul Style84,8 (dBA)
 • 128.Sony Xperia XZ Premium84,8 (dBA)
 • 129.Samsung Galaxy A20e84,8 (dBA)
 • 130.Samsung Galaxy S784,7 (dBA)
 • 131.Samsung Galaxy A3 (2016)84,7 (dBA)
 • 132.Xiaomi Redmi 484,7 (dBA)
 • 133.UMi Touch84,6 (dBA)

Cu valoarea de jos depăşim cu puţin Samsung Galaxy A50, Galaxy S10+ şi pe Huawei Mate 20 Pro, dar suntem sub Huawei P30 Pro cu multişor şi sub Galaxy S10e. La testul multimedia am ajuns la 99.1 dBA, valoare satisfăcătoare, indiferent de pretenţii. Galaxy S10+ e cu 7 decibeli sub ZenFone 6, dar Huawei P30 Pro sare la 102.3 dBA şi e mai bun.

Test - Putere volum multimedia

 • 1.ASUS ROG Phone107,5 (dBA)
 • 2.Nokia 8.1107,2 (dBA)
 • +
 • 57.ASUS ZenFone 699,1 (dBA)
 • 58.Huawei Mate 10 Pro99 (dBA)
 • 59.Nokia 599 (dBA)
 • 60.Xiaomi Redmi 5 Plus99 (dBA)
 • 61.Xiaomi Mi A2 Lite98,8 (dBA)
 • 62.Huawei P20 Pro98,7 (dBA)
 • 63.Allview X4 Soul Infinity Plus98,6 (dBA)
 • 64.Motorola Moto G7 Plus98,6 (dBA)
 • 65.iHunt Alien X98,6 (dBA)

Cameră ASUS ZenFone 6

A trecut testul turistului amator, inclusiv la video

Iată-ne ajunşi la punctul central al acestei recenzii, camera lui ASUS ZenFone 6. Ştiţi clişeul cu "aş putea scrie romane despre asta"? Ei bine am cam scris deja măcar o nuvelă, între textul despre captura din Valencia şi detaliile din video review, plus acest material. Hai să centralizăm totuşi impresiile şi detaliile de optică. ASUS a venit aici cu o soluţie care nu e chiar nouă. Oppo cocheta cu ea de vreo 5-6 ani, de pe Oppo N1.

Video-review ASUS ZenFone 6, secțiunea camera

Camerele rotative de până acum nu prea au convins, iar cea ASUS pare prima care şi-a făcut temele. Are mecanisme din Liquidmetal şi o rotiţă care face să se învârtă mecanismul camerei la 180 de grade. Nu avem camera selfie, iar camera duala din spate serveşte şi rolul de mecanism de captură pentru selfie. Puteţi regla la ce unghi vreţi voi cameră, apăsând şi trăgând de shortcut-ul Front Camera din interfaţa camerei. Dacă veţi scăpa telefonul din mână, motoraşul intra în “overdrive” şi închide cameră imediat. 

Interfață grafică cameră ASUS Zenfone 6

Cât despre hardware în sine, avem parte de un senzor familiar aici, Sony IMX586, de 48 de megapixeli. Îl mai vedem şi pe OnePlus 7 Pro şi pe Honor 20 Pro. Prin tehnologie Quad Bayer, avem parte de fotografii de 12 megapixeli, combinând câte 4 pixeli ai senzorului de 48 de megapixeli. Astfel rezultă pixeli mari, de 1.6 microni. Camera are deschidere F/1.79, PDAF, telemetru laser şi bliţ dual LED.

Camera lui ASUS ZenFone 6

Pe lângă camera principală de 48 MP avem şi una de 13 MP ultra wide, cu unghi de captură de 125 de grade. Avem şi mecanism de corecţie a distorsionării în timp real, un mod Super Night, captura RAW şi detecţie a scenelor pe bază de AI cu 16 moduri. Pe lângă HDR+ avem şi HDR+ Enhanced în opţiuni. Evident e şi Bokeh în ecuaţie, filmare 4K la 60 FPS şi stabilizare electronică pe 3 axe.

Este şi slow motion la 480 FPS 720p şi Motion Tracking în Full HD la 60 FPS. Mă simt că într-un deja vu vorbind acum despre galeria foto. Grosul este realizat în Valencia, imediat după lansarea telefonului. Am început prin fotografierea monumentelor şi structurilor din zona Comunidad Valenciana. Aici a impresionat zoom-ul la acel muzeu de ceramică, cu statuia de pe frontispiciu. Chiar dacă lucrăm cu maxim zoom 4X, rezultatele fac impresie bună. Am apreciat şi cum arată cerul şi dynamic range-ul în general.

Apoi am făcut o incursiune la cea piaţa Mercado Central, una dintre cele mai vechi din Europa (1839 era inaugurata). Pe lângă cadrele de la exteriorul pieţei, foarte reuşite, le avem şi pe cele de la interior, spectaculoase şi pline de culori vii. Mă refer la culorile fructelor şi legumelor, ale jamon-ului şi brânzeturilor. Cum a perceput ochiul meu bunătăţile, aşa au apărut şi la nivel digital.

Avem şi un Bokeh foarte reuşit cu un ciorchine de struguri, memorabil din toată această galerie. Revenim afară la biserica Santos Juanes, unde iarăşi cromatica mulţumeşte. E şi o ocazie bună să alternăm între captura foto standard şi cea ultra wide, către prinde extra detalii laterale, ideală  deci pentru turişti şi fără a curba imaginea. Am pus la treabă şi HDR-ul, care a iluminat bine cadrul.

Camera ultra wide se descurcă bine şi la interior, creând un efect de spaţiu extins. Pozele făcute în Llotja de la Seda au impresionat, în aceste condiţii. Aici veneau neguţătorii acum multe secole şi unii chiar erau întemniţaţi. Obiectivul turistic a intrat în portofoliul UNESCO, iar tavanul sau şi decoraţiunile, vitraliile mă duceau cu gândul la Game of Thrones. Filmările sale din Spania au fost totuşi în Sevilla, nu Valencia, din ce ştiu.

Portocal

În curtea acestui mic castel se afla şi o serie de portocali, bine surprinşi de cameră, asta deşi am prins un soare orbitor în acel context. Am trecut şi pe la Torre del Micalet, un turn cu clopote care anunţau invaziile vizigoţilor. Poate cel mai bine şi corect iluminată secţiune a fost fântâna din faţa turnului. Aici am făcut şi eu câteva poze şi mi-a plăcut cum a ieşit fața mea, hainele şi chiar apă, până la nivel de picătură.

Am găsit lângă fântâna şi o grădină plină de flori, unde am observat o uşoară tendinţa de supraexpunere şi un roşu prea viu, dar şi un roz ireal la trandafirii şi garoafele de acolo. Sunt şi câteva mostre cu flori în care arată mai natural şi culorile au trecut deja examenul la legumele din piaţă. Panoramă a ieşit bine, ajutată şi de faptul că nu trebuie să mă mai rotesc eu, ci se roteşte camera singură. Detaliile sunt clare, chiar şi subiecţii în mişcare reuşesc să nu strice cadrul şi nu avem nici curbura.

Revin la Bokeh, unde aş spune că rezultatele sunt excelente, iar blurr-ul e suficient pentru a potenta ce iese în faţă. Mă gândesc atât la acei struguri, cât şi la statuia lui Dobby din Harry Potter, conturat peste clădirile din spate. Am lăsat la final selfie, unde camera evident se descurcă bine, fiind folosită tot cea principală, dar rotita la 180 de grade.

Avem parte de autofocalizare, adâncime de fundal perfectă şi o captură ultra wide dacă vreţi să intraţi şi voi lângă monument. M-am fotografiat în faţă la Torres de Serranos, una dintre cele 12 porţi din oraş, prin care treceau negustorii cu secole bune în urmă. Focalizarea a fost şi pe mine şi pe monument cumva, în echilibru perfect. Chiar şi cu soarele în fata selfie-urile au ieşit bine.

Mi-a plăcut felul în care este individualizat fiecare fir de păr din scalp şi din barbă, dar şi textura buzelor şi hainelor (ştiu, urmăresc prea multe detalii). Am reuşit chiar să facem selfie-uri cu mai mulţi subiecţi în cadru, toţi clari şi redaţi uman, fără să fie prea albi, galbeni, icter, roz sau alte nebunii. Şi Bokeh selfie e de calitate.

Trecând la captura low light, aici nu mai stăm chiar perfect. Capturile sunt cam întunecate, iar camera da senzaţia de veriga lipsă dintre high midrange şi flagship. Se vede diferenţa dintre camera principală şi cea ultra wide totuşi. Camera principală e capabilă, dar nici cea ultra wide nu e chiar rea. Culmea e că zoom-ul rămâne bun şi noaptea, nu doar ziua, chiar şi la 4X.

Structurile clădirilor arata binişor, chiar şi când lumina lipseşte. Uitaţi-vă şi la piatra cubică de pe jos, care străluceşte convingător. Halourile luminilor stradale creează un soi efect fantomă, dar e un lucru bun că nu au fost "umflate". De curiozitate am încercat şi Night Mode/Super Night, care iluminează şi scoate la lumina peisajele cu 2-3 grade de expunere.

Nu e cazul să ne aşteptăm la un Night Sight de Pixel sau opţiunea lui Huawei P30 Pro. Suntem mai aproape de Galaxy S10 şi Night Mode sau OnePlus, sau nici chiar acolo. Nu mi se pare că e un caz de "face din noapte zi". Poate să ne comparăm cu Motorola One Vision.

Farmacia Catena

Testul suprem low light este Farmacia Catena din Timişoara, care confirmă bănuiala de captură între high midrange şi flagship. LED-urile siglei sunt clar redate, dar am văzut şi mai bine de atât. Evoluţia faţă de ZenFone 4 e titanica şi faţă de ZenFone 5 e foarte mare, totuşi. Nu mi se pare totuşi un challenger pe seama lui Huawei P30 Pro, OnePlus 7 Pro sau Samsung Galaxy S10+.

Fotografiile sunt totuşi bune de consum şi de făcut amintiri, dar nu foarte mult şi cele ultra wide.

Şi am ajuns şi la video, unde am început cu o filmare din mers. Chiar dacă nu avem stabilizare optică, cea electronică a făcut o treabă excelentă, mai ales că făceam slalom printre oameni. Nu s-a deformat imaginea şi nu a tremurat captura deloc. Clădirile au o textură la fel de bună ca la fotografii, iar microfonul a prins toate vorbele celor din jur, claxoane, vânt şi ambianţa.

Pentru că am ochiul format observ totuşi că la vârfurile copacilor sunt ceva "vibraţii", deci nu e o filmare perfectă. Am avut o schimbare eficientă de expunere la panoramare şi cumva şi cerul a fost bine surprins. Am văzut Nokia 9 Pureview făcându-se de râs cu cerul şi de-a lungul anilor şi Xperia-uri şi iPhone-uri au avut probleme aici. Până şi Galaxy S10+ a picat în păcat când filma Full HD la 60 FPS pe mult soare şi cerul ieşea prea alb sau turcoaz. Huawei P30 Pro la fel.

Am apreciat claritatea la filmarea din Mercado Central, panoramarea fluidă şi a fost un demo acolo excelent în care camera face panoramare din motoraş, nu din braţele mele. Filmarea selfie este şi ea mulţumitoare, fața fiind în sfârşit destul de detaliată pentru a fi expresiv şi a mulţumi publicul de vloggeri. Luciul pielii, claritatea şi textură sunt perfecte.

Zoom-ul la video este şi el de calitate, că la fotografie şi avem şi o fotografie de la fântâna din fata Torre del Micalet, unde era o mare de turişti, un soare super puternic şi totul este perfect reprezentat digital. Mi se pare totuşi că ZenFone 6 prinde mai puţină lumină în zonele întunecate decât alte flagship-uri. E şi un clip bonus 4K la 60 FPS prin geamul autocarul în care vedeţi cele mai SF monumente din Valencia, sub influenţa arhitectului şi artistului Calatrava.

Există chiar o structură în formă de ochi uman, care se deschide la concerte şi evenimente, noaptea. O să fac o afirmaţie curajoasă: ASUS ZenFone 6 filmează mai bine decât Huawei P30 Pro în mod vizibil, este clar peste Nokia 9 Pureview şi se ia la trântă cu seria Samsung Galaxy S10 şi iPhone-urile de anul trecut. Cât despre filmarea low light, ea este tradiţional punctul slab al ORICĂRUI telefon.

ZenFone 6 filmează cam roşiatic noaptea şi vine şi cu un uşor flicker la captura din mers. Accentul se pune pe "uşor" şi nu mai avem dungile de la ZenFone 4. Zoom-ul păstrează detaliile, claritatea e OK, culorile nu sunt deformate prea mult, dar nu cred că prindem top 5 la flagship-uri la filmarea de noapte. Tocmai m-am uitat şi peste modul în care filmează OnePlus 7 Pro şi zic că fie ZenFone 6 este egal cu el, fie e peşte, în ideea că arde mai puţin imaginea.

Un telefon memorabil dacă sunteţi turist!

Benchmark-uri ASUS ZenFone 6

Nu se încinge deloc, foloseşte din plin resursele hardware

ASUS ZenFone 6 are cel mai nou procesor Qualcomm la interior, un Snapdragon 855, dar nu a plusat din cale afară la RAM. Vine cu 6 sau 8 GB, deşi există şi o ediţie specială cu 12 GB RAM, cam greu de găsit totuşi. Ca atare nu putem să nu ne întrebam dacă există vreun sacrificiu la performanţă, iar pentru asta avem benchmark-uri.

Video-review ASUS Zenfone 6, secțiunea benchmarks

Înainte de toate trebuie spus că terminalul nu suferă de lag şi a avut o funcţionare fluidă, între Zen UI cel proaspăt şi faptul că avem totuşi cel mai bun CPU Qualcomm. Am rulat orice joc am vrut pe el, de la PUBG Mobile la Darkness Rises, Creative Destruction şi Free Fire. Nu s-a încins şi nu a avut nici un sughiţ. Trecem totuşi la benchmark-uri, unde ne întâmpină un AnTuTu 7 , în care telefonul se află pe locul 2 all time, depăşit doar de iPhone XS Max.

ASUS ROG PhoneSamsung Galaxy S10+ASUS ZenFone 6Huawei P30 ProOnePlus 7 Pro3DMark Sling Shot Extreme ES 3.1466344685652347654413DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Graphics520652526366355760513DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Physics34152934405932194021AnTuTu v7294526332388360779281757364875AnTuTu v7 - CPU92761101071119290103404120387AnTuTu v7 - GPU126656149384156672103840156048AnTuTu v7 - MEM1190412317141201283713609AnTuTu v7 - UX6320569616706976167674831Basemark OS II46644465534144384861Basemark OS II - Graphics79538436941067128838Basemark OS II - Memory48664331707158375357Basemark OS II - System85207737890976708863Basemark OS II - Web14351406137312911330Basemark Web327,9421,61435,43402,55486,27GFX Bench 4.0 - ALU 217881792179518131791GFX Bench 4.0 - Car Chase ES 3.119592336215616071198GFX Bench 4.0 - Driver Overhead 217771139179145381791GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.027433640370936613170GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.129923217354031002075GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.1.121552099253319052400GFX Bench 4.0 - Render Quality25103265251032652510GFX Bench 4.0 - T-Rex×3340334831843343GFX Bench 4.0 - Tessellation ES 3.117881780179317021686GFX Bench 4.0 - Texturing144651010619912900719103GeekBench 4 - Compute1416810181736666137415GeekBench 4 - Multi-Core93201038610832967910849GeekBench 4 - Single-Core24974522353032833452PCMark Work 2.0×7997891177938464PCMark Work 2.0 - Data manipulation×6858672770506245PCMark Work 2.0 - Photo editing×11050176141148017022PCMark Work 2.0 - Video editing×5576597558195747PCMark Work 2.0 - Web browsing×8659736074178355PCMark Work 2.0 - Writing×89391078082288508RealPi Benchmark2,58 (s)1,66 (s)1,67 (s)1,82 (s)1,66 (s)SunSpider417,4 (ms)474,2 (ms)330,4 (ms)411,2 (ms)369,7 (ms)Vellamo - Browser9407874410667875311335Vellamo - Metal39415402549249725392Vellamo - Multicore53516088564067855560TOTALURI252146

E peste Galaxy S10, Huawei Mate 20 Pro, OnePlus 7 Pro chiar şi ASUS ROG Phone. În GeekBench 4 Multi Core suntem pe locul 4, depăşind Samsung Galaxy S10 din nou, iPhone X şi Huawei P30 Pro. Suntem depăşiţi de iPhone XS Max şi iPhone XR totuşi. Pe partea de grafică/GPU, îi dăm cuvântul lui 3DMark Slingshot Extreme ES 3.1, care ne indică un scor impresionant, cu peste 1000 de puncte peste Galaxy S10+.

Test Temperatură în Benchmarks

 • 1.Xiaomi Redmi Note 4X28 (°C)
 • 2.Motorola Moto Z2 Play28,8 (°C)
 • +
 • 192.Huawei Mate 20 Pro42,9 (°C)
 • 193.Razer Phone 243,5 (°C)
 • 194.Samsung Galaxy Note 10+43,7 (°C)
 • 195.Huawei Mate 10 Pro43,7 (°C)
 • 196.ASUS ZenFone 643,9 (°C)
 • 197.ASUS ZenFone 5z (ZS620KL)44 (°C)
 • 198.Nokia 9 Pureview45,2 (°C)
 • 199.OnePlus 7 Pro47,2 (°C)
 • 200.Huawei Honor 1050,3 (°C)

Test Temperatură în jocuri

 • 1.OnePlus 6T30,8 (°C)
 • 2.Samsung Galaxy S731,1 (°C)
 • 3.ASUS ZenFone 631,5 (°C)
 • 4.iHunt Titan P11000 Pro31,7 (°C)
 • 5.Vivo NEX Dual Display Edition32,1 (°C)
 • 6.Samsung Galaxy A5 (2017)32,3 (°C)
 • 7.Samsung Galaxy S10+32,4 (°C)
 • 8.iHunt Alien X32,5 (°C)
 • 9.Huawei P30 Pro32,5 (°C)
 • 10.Xiaomi Mi Mix 332,7 (°C)
 • 11.Xiaomi Redmi Note 732,8 (°C)
 • +

Depăşim fostul campion, OnePlus 6T, ASUS ROG Phone şi orice alt model, pentru că ZenFone 6 e pe locul întâi în această ierarhie. Nici la celelalte teste nu pică mai jos de 4 şi culege şi multe locuri întâi. Şi asta fără să activăm acea opţiune specială pe bază de AI/Turbo, care ridică scorurile şi mai mult. La testul de temperatură am ajuns la 43.9 grade Celsius în GFXBench, semn că a "turat" ceva motoarele pentru a ajunge la aşa scoruri mari.

La jocuri avem doar 31.5 grade Celsius, deci răcire excelentă. Avem şi o hartă termică realizată cu telefonul CAT S61 şi în care vedem că doar partea spate centrală şi spre stânga e un pic mai caldă, dar nimic excesiv. Gamerii au si Game Genie pentru a face captura de gameplay si streaming pe YouTube si Twitch, cu extra optiuni fata de ZenFone 5. 
 

 • 1234
ASUS ZenFone 69,2510
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×