Valencia prin ochii lui ASUS ZenFone 6: sute de ani de istorie, jamon, structuri SF şi cetăţui

2.557 ori
<b>Valencia prin ochii lui ASUS ZenFone 6: sute de ani de istorie, jamon, structuri SF şi cetăţui </b>Aşa cum probabil ştiţi deja, am fost la Valencia în ultima săptămână pentru a asista la debutul lui ASUS ZenFone 6. Terminalul a fost lansat pe 16 mai într-o clădire SF futuristă şi uimind pe toată lumea cu camera sa rotativă

Aşa cum probabil ştiţi deja, am fost la Valencia în ultima săptămână pentru a asista la debutul lui ASUS ZenFone 6. Terminalul a fost lansat pe 16 mai într-o clădire SF futuristă şi uimind pe toată lumea cu camera sa rotativă. Nu neapărat că ar fi o noutate, dar implementarea ASUS e diferită de ce a încercat Samsung cu Galaxy A80 sau Oppo cu ceva ani în urmă pe N1 (2013). Dar acest articol nu se vrea a fi neapărat unul tehnic, ci mai degrabă unul de feeling, în care povestim despre Valencia prin poze şi video, realizate cu telefonul.

Nerăbdarea m-a făcut să încep cu câteva cadre din autobuzul turistic, realizate prin geamul cel verde. Irelevante ştiu, dar au urmat şi câteva selfie-uri cu o textură OK a feţei şi o grămadă de detalii, aşa cum mă şi aşteptăm. Am pornit apoi să luăm la pas Valencia, începând cu clădirile istorice din centru. Textura pereţilor cotropiti de vreme arată excelent, ca un soi de pergament pe care stă scrisă istoria oraşului.

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

Pentru că eram curios de camera ultra wide, am alternat cadrele şi nu am constatat vreo deformare de culori sau curbare de imagine. Ce e drept asta nu se mai întâmplă la camerele wide de câţiva ani (după LG G5). Am prins un frontispiciu de clădire, cu sculpturi foarte complexe. Eram în zona Comunidad Valenciana, iar această clădire este un muzeu de ceramică.

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

Frontispiciul mi s-a părut o ocazie bună să încerc zoom-ul telefonului, care merge până la 4X şi păstrează perfect detaliile şi la maxim. Şi asta fără zoom optic sau vreo funcţie specială. Sincer am fost aşa mulţumit că atunci când m-a întrebat cineva pe Facebook cât zoom am folosit, am zis din greşeală "8X". Uitaţi-vă numal la mătăniile din mâna statuii şi vă veţi da seama că e ceva special.

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

Am revenit la selfie-uri, înconjurat de jurnalişti şi bloggeri (Iulian Machi de la Connect, Dan Dragomir, Laurenţiu Matache de la Antena 3) şi mi-a plăcut cum a ieşit părul meu în contrast cu norii şi clădirile din spate. Avem şi un pui de Bokeh, cu băieţii în spatele meu ieşind suficient de blurați să nu atragă atenţia de la mine, dar şi destul de clari să îţi dai seama cine e cine.

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

L-am prins şi pe Radu Dumitru (nwradu) într-un cadru ceva mai wide. Am continuat pe străduţele Valenciei, bucuros că aici nu trec motoretele ca nebunele ca în Roma (unde am pozat cu Zenfone 4 la lansare) şi că nu mai avem piatra cubică din Italia, care îţi rupe picioarele de turist neofit. Una dintre cele mai reuşite fotografii am realizat-o la o intersecţie, în zona Passage de Ripalda, Am prins un oraş aparent ocupat cu oameni în mișcare, o iluzie, pentru că Valencia e destul de goală, niciodată ocupată şi mereu zen.

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

Vedem oameni care traversează, autobuze şi o clădire care ar fi la fel de bine acasă şi în New York. Şi varianta ultra wide a arătat bine, poate doar cu cerul având culorile deformate puţin la distanţă. HDR-ul a scos la lumină şi mai multe cadrul, fără a albi prea mult imaginea. Am ajuns apoi la primul checkpoint, poate şi cel la care am stat cel mai mult, Mercado Central. Aceasta este o piaţă publică realizată în stil Valencian Art Nouveau. A debutat în 1839, când era doar o piaţă în aer liber. În 1910 începea totuşi noua versiune acoperită. Piaţa Centrală din Valencia e una dintre cele mai mari din Europa, acoperind peste 8000 de metri pătraţi.

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

Vă puteţi imagina un soi de mega Obor valencian, cu un design de gară vestică. Din afară am prins un cer cam turcoaz, iar la intrare m-am jucat cu Bokeh la acel bulb metalic, cu rezultate excelente. A început apoi periplul prin piaţă, între jamon, turrones, legume şi fructe proaspete. Am surprins o cupolă arătoasă, care aducea lumina spre acea structură, însoţită totuşi de multe neoane albe pentru a vedea mai bine produsele.

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

Se vindeau şi cireşe uriaşe, la preţuri mai bune decât în România, banane şi struguri roz-mov care au devenit vedetă prin cel mai bun Bokeh făcut de mine în ultimele săptămâni. Ştiu că sunt zone ale imaginii care par prea albe, dar dacă vă uitaţi sunt fix cele de sub neoane. Am făcut şi nişte selfie-uri de grup şi am văzut că HDR-ul cam arde acei Jamones Martina, preferând varianta standard de poză, mai întunecată, dar cu textură mai bună.

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

În general HDR Enhanced/ HDR++ e puţin overkill la luminozitate şi contrast şi e mai degrabă bun în zone chiar întunecate. Am încercat şi Panorama, familiarizându-mă cu faptul că nu mai trebuie să mă învârt eu cu telefonul, ci se învârte motorașul camerei pentru mine. Prilej ca toţi oamenii din jurul meu să fie cu gura căscată puţin, nemaivăzând aşa cameră rotativă.

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

Panorama are 13440 x 1984 pixeli şi a pastrat binişor claritatea, chiar dacă oamenii tot mişunau prin jur. Spuneam că avem şi struguri cu Bokeh, pe diferite gradaţii de blur şi aş spune că la acest capitol ASUS se bate de la egal cu Huawei. A se remarca faptul că nu avem acele filtre şi efecte "de studio" de pe iPhone, Huawei-uri şi alte modele, populare în ziua de azi. Poate vin cu un update.

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

Am avut apoi şi ceva prim plan cu un usturoi foarte "crocant" şi am fotografiat căpşuni, pepeni, jamboane, brânzeturi şi alte bunătăţi. Am făcut şi o captură Portrait în mod "camera din spate" colegului de breasla Dan Dragomir, perfect decupat din peisaj, fără vreo zonă ratată de AI. Apoi am părăsit piaţa trecând pe lângă o statuie a lui Dobby din Harry Potter, care strângea mai multă lume în jurul său decât palatul cu turn cu ceas şi statui de lângă.

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

E vorba de fapt despre Biserica Santos Juanes. Aceasta este o biserică catolică, care îşi trage seva din secolul 13. A fost construită pe locul unei foste moschei, în stil gothic. Spania a fost mulți ani ocupată de mauri/otomani, de aici și influențele orientale multiple. Din cauza unor incendii a trebuit să fie reconstruită în anii 1400 şi 1500. În 1700 a trecut la stilul baroc. Faţada păstrează un "oculus" cu o fereastră cu model de trandafir.

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

Aici m-am jucat cu camera wide şi cu HDR-ul, care scoate tot la lumină, poate prea mult. Şi aici am testat zoom-ul, cu rezultate excelente, dar pe Dobby parcă nu l-am mai decupat aşa bine la Bokeh. Ce e drept am avut un Bokeh foarte reuşit, urmat de unul în care blurul îl încăleca pe urecheat, deci rezultate mixte. Am ajuns apoi la Llotja de la Seda, în faţa căreia se afla o catedrală în stil Notre Dame, doar că mai mică şi cu porţi metalice uriaşe şi bine zăvorâte, cu influenţe medievale clare. E vorba despre Iglesia del Sagrado Corason de Jesus de la Compania.

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

Aceasta biserică a făcut parte dintr-un set de clădiri realizate de iezuiţi. Părinţii au înfiinţat Societatea lui Iisus şi au construit biserica între anii 1595 şi 1631. În 1767 iezuiţii erau daţi afară din Spania la ordinul regelui Carlos al III-lea, iar locul a fost confiscat de stat. În 1868 a avut loc o revoluţie, iar biserica a fost demolată, apoi în 1885 s-a ridicat un templu pe locul său, conform planurilor lui Joaquin Maria Belda Ibanez. Au fost păstrate totuşi elemente de bază, piloni şi o parte din faţadă.

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

Locul meu preferat pe parcursul turului a fost Llotja de la Seda, un soi de cetăţuie, care face parte din patrimoniul cultural UNESCO. Este o clădire civilă gothică şi principala atracţie turistică a oraşului. Din ce am înţeles şi scene din Game of Thrones au fost filmate aici. In Llotja se aflau acum sute de ani tribunalul, locuri unde comercianţi încheiau contracte şi chiar o mică închisoare pentru comercianţi rău platinici.

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

O sală specială era rezervată pentru comerţul de mătase. Coloanele şi candelabrele sunt păstrate în mare la fel de la 1500. Coloanele rasucite ca nişte grisine sunt ceva deosebit, cum nu am mai văzut în arhitectura vestică. ZenFone 6 s-a descurcat bine la interior, prinzând nuanţe OK şi toate detaliile arhitecturale.

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

Am avut şi o zonă cu vitralii şi un tavan demn de Lannisterii din Game of Thrones. Am remarcat o uşoară estompare a luminilor sau o neclaritate când le ai în fundal. În curtea cetăţii se aflau portocali, pentru o doză în plus de verdeaţă între atâtea creneluri, pietre şi ziduri. 

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

Am ajuns şi la Estrecha, cea mai îngustă clădire de pe Terra apoi, unde telefonul s-a confruntat probabil cu cea mai dificilă situaţie pentru un smartphone: jumătate din cadru era în lumină şi jumătate în umbră. Ambele au fost bine redate.

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

A fost pozat şi un mim stradal, cu o textură de cupru şi spre final ne-am oprit în oaza de verdeaţă din faţa lui Torre del Micalet. Acesta este principalul turn cu clopote din oraş, care anunţa ora, dar şi invaziile vizigoţilor. Construcţia sa a început în 1381 şi în secolul 15 i s-a alăturat o catedrală, cu o navă principală extinsă. Din păcate nu puteam intra înăuntru.

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

Am profitat de ocazie pentru a mă răcori la fântâna din faţa sa totuşi, cu o textură fantastică a apei prinsă de telefon, spumă şi picături perfect redate, plus ceva selfie-uri şi Portrait-uri jucăuşe în fața fântânii. În oaza de verdeaţă am văzut trandafiri şi portocali, dar în soarele de 30+ grade au ieşit macro-uri cam arse şi roşul a devenit roz. Claritatea a fost totuşi perfectă şi senzaţia de adâncime la Bokeh convinge.

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

Traseul turistic s-a încheiat la Torres de Serranos, cunoscuta şi ca Poarta Serrans. Aceasta construcţie este una dintre cele 12 porti din oraş, prin care treceau comercianţii ca un soi de puncte de verificare. A fost construită în stil gothic valencian în secolul 14. Era punctul de intrare pe drumul regal, care ducea spre Saragossa.

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

La ora actuala Torres de Serranos este printre cele mai bine păstrate monumente din Valencia şi peste el tronează steagul Spaniei. Avea funcţie defensivă în prima fază, iar între 1586 şi 1887 era închisoare pentru nobili. Nu am fost foarte impresionat de structura sa simplă, cu arcuri uriase și goale, aşa că am preferat să fac câteva selfie-uri în faţa sa, care chiar şi cu soarele în faţă au arătat la nivel de flagship de 2019.

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

Am fost cam ars de soare pe final şi cred că prefer poarta din lateral...

Nu vreau să mă axez prea mult pe filmare şi vreau doar să ştiţi că avem o cameră care stabilizează bine şi sunt mulţumit şi de microfon. Latura SF a Valenciei se dezvăluie în acest clip 4K la 60 FPS de mai jos, filmat prin geamul autobuzului turistic. Pe lângă istoria medievală bogată, Valencia are şi o istorie recentă puternică. Are clădiri SF, una în formă de ochi uman, care se deschide noaptea şi alte câteva în forma unor creaturi marine.

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

În cea cu arcuri uriaşe şi palmieri a avut loc evenimentul ASUS. Ochiul uriaş se află pe rămăşiţele raului Turia, deviat după o inundaţie în anul 1957. Ocupă 13.000 de metri pătraţi şi centrul din aluminiu se deschide prezentând un cinematograf IMAX, un planetarium şi laserium.

Muzeul de Ştiinţă Principe Felipe este în formă de schelet de balenă şi include 20.000 de metri pătraţi de sticlă (aici a fost evenimentul ASUS) şi mai include 58.000 de metri pătraţi de beton şi 14.000 tone de oţel. Include expoziţii spaţiale, de super eroi Marvel şi "Pădurea de Cromozomi".

ASUS ZenFone 6 - Mostre foto Valencia

Mai avem şi Palatul de Arte Reina Sofia, Opera şi Centrul de Arte. Opera are un acoperiş în formă de pană metalică şi lifturi panoramice. De aici traversand podul alb în formă de harpă se află Oceanografic, cel mai mare acvariu din Europa, în forma unui nufăr gigantic. Aceasta este creaţia lui Felix Candela, un arhitect foarte apreciat în Spania. Are un restaurant subacvatic şi o intrare circulară, plus pereţi de sticlă de 26 de metri înălţime.

O bună parte din aceste opere SF se leagă de numele lui Calatrava, arhitectul care a creat intrarea L'Umbracle, o structură deschisă deasupra unei parcări, cu 55 de structuri plutitoare şi 55 fixe. Toată această zonă se numeşte "Oraşul Artelor şi Ştiinţelor".

Toate acestea fiind spuse, am găsit în ASUS ZenFone 6 un telefon de încredere pentru o excursie în viitor şi trecut şi demn de luat în calcul pentru vacanţa de vară din 2019, poate şi cea de iarnă. Iar Valencia e o destinație de bifat în Spania și una nu chiar scumpă.

Pe ASUS ZenFone 6 îl găsiți în oferta eMAG.ro cu prețuri ce pornesc de la 2.499 lei

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×