HTC este la a patra mare încercare de regândire şi redirecţionare a strategiei sale în zona mobile, odată cu seria HTC U. După modelele One M, apoi One A9 şi HTC 10, acum intrăm în era "HTC U". Aceasta a debutat în ianuarie odată cu modelele HTC U Ultra şi HTC U Play, iar pe U Ultra îl analizăm cu atenţie în cele ce urmează. Un phablet de mari dimensiuni, care se remarcă prin carcasa sidefată şi ecranul secundar, terminalul e un răspuns la trendurile actuale în zona mobile.
Telefonul poate fi achiziţionat de la Orange România, la suma de 749 euro la liber sau 399 euro cu abonament Orange ME 42. La momentul scrierii acestor rânduri există şi o ofertă la Orange, care aduce telefonul la pachet cu o boxă JBL Go cadou, plus un card de 64 GB (în limita stocului). Disponibil pe negru, alb sau albastru, acest smartphone ne oferă un preview a ceea ce va propune HTC în anul 2017.
Să vedem în ce măsură noua abordare de design şi funcţionalitatea Sense proaspătă ne îmbie.
Sticla sidefată e polarizantă pentru gusturile publicului, masivitatea e clară
HTC U Ultra m-a fascinat la primul contact, în ideea că nu vezi în fiecare zi un telefon care îşi schimbă nuanţa de culoare în funcţie de cum pică lumina pe el. Meritul aparţine sticlei sidefate de pe spate, care pare să aibă altă nuanţă în lumina diferită.
E drept că această abordare poate părea kitsch pentru unii şi artă pentru alţii. Ce ştim sigur e că avem un ecran de 5.7 în faţă şi deasupra sa încă un ecran de 2 inch, deci clar e un terminal masiv. E şi foarte glossy, folosind sticlă în faţă şi spate şi o ramă de metal între ele. Abordarea de design e cunoscută ca "Liquid Surface", pentru aceasta sticlă special aplicată şi uşor curbată.
Remarcăm şi că telefonul e foarte alunecos, deci deseori dacă îl lăsaţi pe pat sau o ţesătură poate aluneca şi cădea pe jos singur, deci mare grijă. Are şi o protuberanță mare a camerei, dar e bine construit, în ciuda a ce arată bendtest-urile. Cât despre dimensiuni, măsoară 7.99 mm în grosime şi cântăreşte 170 de grame, cifre nu foarte impresionante per total.
Spre exemplu e cu 18 grame mai uşor decât iPhone 7 Plus, şi doar cu 0.7 mm mai gros. În schimb e foarte, dar foarte lung, la 162.41 mm. Ca să vă faceţi o idee Motorola Nexus 6 are 159.3 mm lungime, iar Xiaomi Mi MIX cu ai săi 6.4 inch în diagonală măsoară 158.8 mm în lungime. Are butoane comode HTC U Ultra, dar fiind aşa masiv, utilizarea cu o singură mână sare din schemă.
Fiind şi alunecos trebuie să aveţi mare grijă cum îl mânuiţi. Confortul e mixt, construcţia bună, iar estetica e o chestiune de gusturi, chiar dacă nouă ni se pare depășit.
Două ecrane încearcă să fie cât unul de calitate
HTC U Ultra nu propune o abordare nemaivăzută, pentru că am mai văzut două ecrane pe phablet-uri moderne, cum e cazul lui LG V10 şi LG V20. Primim un display de 5.7 inch cu rezoluţie de 2560 x 1440 pixeli, un Super LCD 5 cu protecţie Gorilla Glass 5 şi cu panou uşor curbat. Muchiile sunt grosuţe pentru standardele actuale.

Deasupra acestui ecran se află un panou secundar de 2.05 inch, cu rezoluţie de 160 x 1040 pixeli. Acest al doilea ecran afişează playerul muzical, date meteo, remindere, calendar, shortcut-uri pentru aplicaţii şi contacte, accesibile cu o singură apăsare. Se alternează între ele cu un swipe. Pentru că nu avem player video, a trebuit să folosim Google Photos pentru a viziona clipuri video.

Experienţa de vizualizare ne-a oferit o luminozitate destul de OK, unghiuri largi de vizualizare şi culori vii. Contrastul nu e grozav, mai ales în bătaia soarelui, unde nu vedem mare lucru, din păcate. Pixelii au aranjament RGB Stripes, iar la testul cu luxmetrul am atins 325 LUX, care nu sună deloc impresionant, mai ales dacă luăm în calcul segmentul de produs şi preţul practicat.
Test Luminozitate ecran
- 1.realme GT 7 Pro2400 (LUX)
- 2.Google Pixel 9 Pro XL1906 (LUX)
- +
- 589.HTC U Ultra325 (LUX)
- 590.ASUS Zenfone 2 ZE551ML323 (LUX)
- 591.Honor Magic 4 Lite322 (LUX)
- 592.Allview Soul X10322 (LUX)
- 593.Allview X2 Xtreme320 (LUX)
- 594.Allview X2 Twin316 (LUX)
- 595.Microsoft Lumia 640 XL LTE315 (LUX)
- 596.Nokia Lumia 1520315 (LUX)
- 597.Allview P9 Energy315 (LUX)
Depăşim cu această valoare Allview P9 Energy şi LeTV 1S, dar ne încadrăm sub 135 de alte telefoane testate la Mobilissimo.ro, printre care şi HTC One M9 şi LG AKA. În zona de Setări găsim opţiuni că mod de utilizare cu mănuşi, mărime a fontului, mărime a elementelor de pe ecran, nivel de luminozitate şi Night Mode. Acesta aduce şi un slider pentru temperatura culorii.

Există şi Screen Saver şi setări legate de gesturile speciale Motion Launch. Ecranul secundar are două seturi de reglaje pentru informaţii afişate când ecranul principal e pornit şi pentru când acesta e oprit. În cele din urmă ecranul secundar da senzaţia de gimmick şi personal nu îi găsesc o utilizare care să îmi schimbe viaţa, dar posibil ca alţi utilizatori să îl aprecieze mai mult.
E ideea aceea că poţi vedea câteva informaţii pe ecranul cel mic, fără să îl porneşti pe cel mare. Consider totuşi că panoul principal putea fi mai luminos.