OS, UI & Apps Huawei P30 Pro
Nimic nou... decât un cititor de amprente capabil
Huawei P30 Pro la prima vedere e greu de distins de Huawei Mate 20 Pro şi Huawei P20 Pro, dacă te iei strict după interfaţă. Vine cu Android 9.0 Pie şi cu EMUI 9.1 aplicat peste. Aduce un nou File System, EROFS, care ar permite o pornire mai rapidă a aplicaţiilor (cu 10%) şi ar tăia 20% din spaţiul ocupat de aplicaţii native.
Video-review Huawei P30 Pro, secțiunea OS, UI, APPS
Interfaţa este minimalistă, dar ceva mai colorată decât la rivali, care au trecut la o abordare mai mată şi mai puţin glossy. Totul pare desprins din Overwatch sau Fortnite, ca iconografie. Gamerii primesc GPU Turbo 2.0 (gurile rele zic că 3.0 chiar) şi un nou Password Vault. Avem şi noua modalitate de partajare Huawei Share, actualizată acum şi permiţându-ţi să trimiţi fişiere mai uşor spre PC via wireless şi să scoţi la imprimantă notiţe mai rapid.
Huawei are şi propria versiune de aplicaţie pentru adicţia digitală, doar că nu e Digital Wellbeing, ci Digital Balance. Ne arată cât timp petrecem în aplicaţii, putem pune şi timer şi control parental pentru cel mic. Avem chiar şi o opţiune alb/negru care apare atunci când ai depăşit limita. Cât despre securitate, avem un cititor de amprente capabil, în sfârşit, chiar dacă e integrat în ecran.
E clar mai rapid decât ce avem pe Huawei Mate 20 Pro, Galaxy S10+ şi OnePlus 6T. Apare şi deblocarea facială, dar e doar prin intermediul camerei selfie, nu şi a unor senzori infraroşu, deci nu e sigură. Android Pie nu vine cu meniul cel nou de multitasking aici, ci cu o zonă de cards scrollabile orizontal. Pentru split screen avem două bare discrete sus, deasupra acelor Cards.
Capturi de ecran cu interfața grafică a lui Huawei P30 Pro
Apare noul meniu de volum lateral, iar butoanele de navigare de jos se pot înlocui cu gesturi swipe în stil iPhone X. După ani şi ani Huawei insistă cu FingerSense, acele gesturi pe bază de "ciocănire" a ecranului cu încheietura degetului, cu tot mai multe variante şi forme, pentru decupaje, screenshot, declanşare de aplicaţii.
Nu există app drawer aici, în varianta default, dar îl putem activa din setări. Primim captură video a ecranului, iar Phone Manager s-a convertit în Optimiser. Această aplicaţie curață memoria, stocarea, are şi antivirus Avast la pachet, are grijă cu numerele care te spamează şi traficul de date. Huawei oferă şi un asistent turistic prin HiVision şi îţi permite să ascunzi bretonul din setări, cu un fundal negru afișat în stâga și dreapta decupajului camerei selfie..
Emițător infraroșu pentru aplicația „Smart Remote”
EMUI aduce şi lockscreen de tip Magazine, cu fundaluri arătoase şi alt wallpaper de fiecare dată. Avem şi Lift to Wake, Smart Rotation şi o aplicaţie Smart Remote pentru a controla televizoare cu emiţătorul infraroşu. Există şi o aplicaţie Health, care va ajuta să număraţi paşii, caloriile şi cât aţi dormit. În continuare avem o sumedenie de aplicaţii preinstalate, deci se poate spune că avem bloatware.
Trebuie spus şi că butonul Power apăsat lung activează Google Assistant, deci nu e nevoie de un buton extra ca la Bixby. E nevoie clar de un update de interfaţă grafică, pentru că EMUI e la fel de câţiva ani deja şi trebuie ceva mai fresh, regândit pentru display-urile de mari dimensiuni.
Plusuri și minusuri Huawei P30 Pro
Părți pozitive
- - design arătos
- - nuanţe inedite
- - ecran excelent calibrat şi luminos
- - performanţă OK
- - baterie excelentă
- - poate încărca wireless alte telefoane
- - difuzor OK
- - zoom fantastic
- - captură foto memorabilă în low light
- - conectivitate foarte rapidă
- - cititor rapid de amprente integrat în ecran
Părți negative
- - fără difuzoare stereo
- - carduri speciale de memorie nano
- - doar bun, nu foarte bun ziua la fotografii
- - fără filmare 4K la 60 FPS
- - zoom sacadat la fimare
- - doar focalizare fixă la selfie și fără filmare 4K
- - amplasarea camerei prea aproape de margine
- - EMUI e la fel de câţiva ani, se simte bătrân
- - rezoluţie doar Full HD+
Concluzii Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro este un telefon curajos. Îşi asumă riscuri şi adăugă ingrediente inedite la reţete familiare. Dacă Huawei P20 Pro a revoluţionat designul şi conceptul de zoom cu telefonul, Mate 20 Pro a adus foarte multe inovaţii şi premiere. P30 Pro le face mainstream şi îndrăzneşte să ne promită zoom până la craterele de pe Lună, dar şi noi nuanţe de culoare care îl fac memorabil şi unic, foarte copiabil de rivali aş zice. Zoom-ul său este fantastic, captura low light foto e fantastică şi handsetul face din noapte zi. Performanţa este excelentă şi ecranul şi acustica sunt bune, dar nu cele mai bune.
E cel mai bun Huawei de până acum, dar nu îl pot recomanda 100% în fața încă excelentului Huawei Mate 20 Pro. Faţă de P20 Pro îl recomand imediat şi este şi un rival cât se poate de bun pentru Galaxy S10+. Îl văd la completă egalitate cu S10+ şi acolo unde P30 Pro pierde la interfață, acustică şi filmare, compensează prin zoom, foto low light și un cititor de amprente mai rapid.
Cred că alegerea se va face până la urmă în funcţie de preferințe... Un lucru pot garanta: nici un cumpărător de Huawei P30 Pro nu îl va returna pentru că e nemulţumit.
Video Review Huawei P30 Pro
Note Huawei P30 Pro
- Design9,7/10
- Display8,9/10
- Hardware9,3/10
- Baterie9,4/10
- Connectivitate9,6/10
- Multimedia8,5/10
- Cameră9,2/10
- Benchmark-uri8,9/10
- Temperatură10/10
- OS, UI & Apps7,5/10
- Preț9,2/10
- Total9,11/10