Nokia 9 Pureview Review Detaliat (Introducere, Design, Display)

2.437 ori
<b>Nokia 9 Pureview Review Detaliat</b>Nokia Pureview! Unul dintre primele camera-phone-uri pursânge (Nokia 808 Pureview) pe care le-am testat... şi urmaşul sau Lumia 1020. Cu ambele am amintiri. Cu primul dădeam zoom fantastic de pe Tâmpa în Braşov într-un 2012 torid, în care a avut loc..

Introducere

Nokia Pureview! Unul dintre primele camera-phone-uri pursânge (Nokia 808 Pureview) pe care le-am testat... şi urmaşul său Lumia 1020. Cu ambele am amintiri. Cu primul dădeam zoom fantastic de pe Tâmpa în Braşov într-un 2012 torid, în care a avut loc mega concertul Ursus Revolution Braşov 2012. Symbian mă cam încurca, ce e drept, dar cadrele erau uimitoare pe atunci. Cu Nokia Lumia 1020 am făcut super fotografii în Parcul Herăstrău şi pe el am jucat un Halo de Windows Phone  la o nuntă la care mă plictiseam. Amintiri, amintiri...

Nokia de atunci şi Nokia de acum sunt total diferite, dar vestea bună e că brandul Pureview a revenit. Acum este aplicat unui smartphone cu Android Pie curat, cu 5 camere în spate (6 cu cea ToF) şi e un conglomerat de contribuţii. S-au înhămat aici HMD Global + Foxconn, Light (creatorul telefonului cu 16 camere în spate) şi nemţii de la Zeiss.

Rezultatul face un compromis, prin procesorul last gen Snapdragon 845, dar trage şi preţul mai jos, la 2.799 lei la PC Garage. Revenirea lui Pureview şi conceptul de 5 camere în spate a incitat multă lume, inclusiv pe mine. De 2-3 ani se lucrează la acest telefon... iar în cele ce urmează aflaţi cum şi de ce ne-a dezamăgit.

Design Nokia 9 Pureview

Plăcut privirii, dar cu muchii groase şi prea familiar

Nokia 9 Pureview este un telefon care se află în pregătiri cel puţin de pe vremea lui Nokia 8 şi asta se simte. Zona frontală nu e chiar foarte diferită de cea a lui Nokia 8 de altfel, având muchii destul de groase şi un pic şi din ADN-ul Lumia.

Privit din profil şi din spate, acesta este un smartphone cât se poate de elegant, din sticlă şi metal. E totuşi super alunecos, poate cel mai alunecos telefon testat de mine în 2019. Spatele este magnet de amprente şi grăsime, dar mai puţin decât mă aşteptam. Remarc absenţa oricărei protuberanţe în zona camerei, ceea ce este impresionant, la câtă tehnologie se află acolo, cu tot cu cei 6 senzori.

Îmi place nuanţa Deep Blue, care aminteşte de o maşină de lux cumva sau de albastrul mării. Rama metalică este din aluminiu seria 6000, iar ca protecţie avem Gorilla Glass 5 la posturi aici. Butoanele sunt cât se poate de comode, iar terminalul măsoară 8.4 mm în talie şi cântăreşte 172 de grame. Mă deranjează cât de groase sunt muchia de jos şi de sus în faţă, pentru anul 2019.

Apreciez totuşi simetria camerelor din spate, ca ochii unui păianjen şi este de amintit şi certificarea IP67 pentru rezistenţa la apă şi praf. Utilizarea cu o singură mână nu e chiar cea mai comodă, prin prisma lăţimii acestui device. Per total urât din faţă, sexy din spate şi cam alunecos...

Display Nokia 9 Pureview

HDR10, Quad HD+ şi numai veşti bune

Cine citeşte până la finalul recenziei o să îşi dea seama că avem multe nemulţumiri legate de acest telefon. Ecranul nu e totuşi una dintre ele, ba chiar l-aş numi un selling point mai mare decât... camera.

Video review Nokia 9 Pureview, secțiunea display

Avem de-a face cu un P-OLED de 5.99 inch şi în ziua de azi nu mai avem de ce să ne temem de P-OLED-uri, pentru că sunt de calitate şi nu mai au probleme cu muchii albastre, gri sau verzi. Rezoluţia este Quad HD+, dar muchiile sunt groase, ceea ce poate afecta imersivitatea. Telefonul oferă un aspect 18:9, suport HDR10, iar rezoluţia propriu zisa este de 2880 x 1440 pixeli.

La experienţa de vizualizare am avut contact cu nişte culori foarte vii, o imagine vibrantă şi luminozitate foarte ridicată. Îmi plac şi unghiurile de vizualizare largi, contrastul de calitate chiar şi în bătaia soarelui şi negrul adânc. La microscop am descoperit pixeli cu aranjament Pentile Matrix, iar la testul cu luxmetrul am găsit valoarea de 639 LUX, una dintre cele mai mari în 2019, dacă nu chiar cea mai mare.

Test Luminozitate ecran

 • 1.Apple iPhone XS Max788 (LUX)
 • 2.Apple iPhone X764 (LUX)
 • +
 • 6.Nokia 9 Pureview639 (LUX)
 • 7.Huawei P20 Pro629 (LUX)
 • 8.Xiaomi Redmi K20 Pro Premium629 (LUX)
 • 9.OnePlus 3626 (LUX)
 • 10.Apple iPhone 11 Pro Max620 (LUX)
 • 11.Apple iPhone 6s618 (LUX)
 • 12.Sony Xperia XZ611 (LUX)
 • 13.Sony Xperia XA1 Ultra611 (LUX)
 • 14.Sony Xperia XZ1 Compact611 (LUX)

E peste Huawei P30 Pro şi Samsung Galaxy S10+ cu destul de mult. Rămâne totuşi sub iPhone X şi iPhone XS Max. Setările ne permit să umblăm la luminozitate, avem şi funcţie Night Light, Adaptive Brightness şi există şi funcţia Pure Display, din care alegem reglajele Dynamic, Vivid, Cinema şi Basic. Mai umblăm şi la font şi mărimea afişajului şi avem şi funcţie Glance.

Poate cel mai bun ecran din 2019 testat până acum.

 • 1234
Nokia 9 Pureview8,7610
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×