Nokia 9 Pureview Review Detaliat (Multimedia, Cameră, Benchmark-uri)

2.107 ori
<b>Nokia 9 Pureview Review Detaliat</b>Nokia Pureview! Unul dintre primele camera-phone-uri pursânge (Nokia 808 Pureview) pe care le-am testat... şi urmaşul sau Lumia 1020. Cu ambele am amintiri. Cu primul dădeam zoom fantastic de pe Tâmpa în Braşov într-un 2012 torid, în care a avut loc..

Multimedia Nokia 9 Pureview

Un difuzor, fără prea mult bas, cu volum OK

Mereu ne-am întrebat de ce Nokia a pus difuzoare stereo pe telefoane midrange, dar nu şi pe flagship-uri ca Nokia 8. Cu toate acestea, la vremea sa Nokia 8 bătea recorduri de volum şi a rămas chiar şi acum undeva sus în top 5, dacă nu chiar pe podium. Nokia 9 Pureview vine timid la acest test acustic, unde se prezintă doar cu un singur difuzor în zona inferioară.

Video-review Nokia 9 Pureview, secțiunea Acustică & Multimedia

Nu e uşor de acoperit la gaming sau vizionare video în landscape, iar volumul mi s-a părut destul de ridicat si claritatea OK. Carcasa terminalului vibrează destul de mult la volum maxim, dar nu prea avem bas şi parcă lipsesc şi din note. Nu e o experienţă memorabilă, cu siguranţă. Căştile oferite la pachet sunt similare cu cele pe care le-am tot văzut cu telefoane Nokia high-end în ultimul an: comode, design premium şi volum ridicat.

Căști Nokia 9 Pureview

Am făcut şi testul cu decibelmetrul şi am ajuns la un bunicel 85.6 dBA în faţă şi spate la testul cu sample-ul acustic, depăşind Samsung Galaxy S10+ şi pe Xperia XZ3. Am rămas sub Samsung Galaxy S8 şi HTC U12+, dar şi sub Galaxy A9 (2018). În Riptide GP Renegade am ajuns la 96.1 dBA, neimpresionant la cât de multe telefoane am văzut sărind peste 100 dBA în ultimii ani.

Test - Putere volum frontal (jos)

 • 1.BlackBerry Passport95,2 (dBA)
 • 2.LeEco Le Max 295 (dBA)
 • +
 • 104.Nokia 9 Pureview85,6 (dBA)
 • 105.Samsung Galaxy S6 Edge+85,5 (dBA)
 • 106.ZTE Nubia N185,5 (dBA)
 • 107.Huawei P20 Pro85,5 (dBA)
 • 108.Samsung Galaxy A4085,5 (dBA)
 • 109.HTC Desire 81685,4 (dBA)
 • 110.Allview X3 Soul Lite85,4 (dBA)
 • 111.Huawei Nova85,4 (dBA)
 • 112.ASUS ZenFone 3 Deluxe (ZS570KL)85,4 (dBA)

Test - Putere volum multimedia

 • 1.ASUS ROG Phone107,5
 • 2.Nokia 8.1107,2
 • +
 • 95.Nokia 9 Pureview96,1
 • 96.Xiaomi Redmi 496
 • 97.iHunt S60 Discovery95,8
 • 98.Samsung Galaxy Note 10+95,7
 • 99.Samsung Galaxy A7095,6
 • 100.UHANS Max 295,5
 • 101.Allview X4 Soul Lite95,3
 • 102.Google Pixel 2 XL95,3
 • 103.Xiaomi Redmi Note 8 Pro95,3

Am depăşit totuşi Xperia XZ3 şi Galaxy S10e, dar am rămas sub OnePlus 6T, iPhone XR şi Nokia 8. Egalizatorul este unul stock, cu reglaje de Bass Boost, Surround Sound şi 5 canale custom. Concluzia? Rămâneţi pe căşti mai bine.

Cameră Nokia 9 Pureview

Nimic din ce ne aşteptam nu s-a adeverit

Nokia 808 Pureview, telefonul cu Symbian va rămâne mereu legendar şi Lumia 1020 i-a călcat pe urme cu brio. Din păcate tripleta nu s-a întregit decât în 2019, când a apărut Nokia 9 Pureview, înviind brandul aproape uitat Pureview. De această dată venea la pachet cu Android şi posibilitate de editare RAW cu soluţii Adobe.

Video-review Nokia 9 Pureview, secțiunea camera

Cheia e totuşi optică, o combinaţie între tehnologie Light şi Zeiss. Avem 5 camere în spate de câte 12 megapixeli fiecare, iar 3 camere sunt monocrome şi au deschidere F/1.8, în vreme ce 2 sunt color şi au aceeaşi deschidere F/1.8. E o realizare faptul că HMD a reuşit să integreze aceste 5 camere fără o protuberantă în spatele telefonului.

Pe lângă cei 5 senzori, avem şi un al şaselea, unul 3D Time of Flight, care ne ajută cu date despre adâncimea imaginii. Nokia 9 Pureview filmează în 4K la 30 FPS, are şi bliţ LED dual tone şi o lungime focală de 28 mm. Cele 5 camere realizează fotografiile simultan şi le combină într-un rezultat final. În fată avem o cameră de 20 MP, cu tehnologie Tetracell Pixel Binning, combinând mai mulţi pixeli în unul singur, cu extra detalii.

Interfață grafică camera Nokia 9 Pureview

Interfaţa camerei este minimalistă şi alb-negru, cu fundal negru pe care avem opţiunile semnalate cu scris alb şi moduri că Picture în Picture, Dual, Depth, Time Lapse, Slow Motion, plus un mod Pro, cu reglaje de balans de alb, ISO, expunere şi shutter. Există şi captura monocroma (alb negru) şi evident Panorama şi Bokeh. Uriaşa problema e că trecerea între opţiuni se face extrem de lent şi realizarea fotografiilor e şi ea destul de lentă.

Ideea de lucra cu 5 camere simultan pare a nu fi fost strălucită până la urmă. Să trecem şi la galeria foto totuşi, începând cu pozele realizate ziua. Am început cu fotografii realizate la Timişoara, în care am apreciat textura unor flori colorate. Apoi au început să vină şi veştile proaste. Am dat zoom pe un vaporaş pe Bega, doar pentru a fi dezamăgiţi. Cred că şi Galaxy Note 8 are zoom mai bun, de fapt nu cred, sunt sigur.

Captură Bokeh este OK, dar nu extraordinară şi pot numi cel puţin 5 telefoane, dacă nu chiar 10 care fac o captură mai reuşită de acest tip. Culorile nu sunt calibrate rău, dar cerul e puţin cam prea alb sau turcoaz, deformat faţă de ce văd ochii umani. Nu îmi place nici cum arată coroana copacilor la distanţă, la nivel de colorit şi detalii.

Nokia 9 Pureview a strălucit practic doar la acele cadre cu castelul de jucărie din parc, unde toate detaliile, culorile, luminozitatea, dynamic range sunt bune. Parcă partea a doua a galeriei e cam întunecată totuşi pentru o captură realizată ziua cu un flagship. Întreaga galerie mi-a dat o senzaţie de "emo", de lipsa de viaţă parcă, de lipsa unui gloss, a unei poveşti emanate din capturi.

Selfie-urile au fost bunicele, la nivel de textura facială, pori, claritate şi culori, doar că fundalul nu e flatant deloc, fiind cam ars. Detaliile au arătat OK. Captură monocroma e sub ce producea Huawei P20 Pro anul trecut, ba chiar şi sub Huawei P10 şi Mate 10 Pro aş zice. Panorama e modestă, la 7120 x 1776 pixeli, ca dimensiuni cel puţin.

Avem şi câteva fotografii cu cireşi, care apar cam în ceaţă, neclari, neimpresionanți. Spre final am ajuns la un târg culinar şi un soi de bâlci, unde lucrurile au început să arate mai bine. Mă refer la dynamic range şi textura, culori, claritate. Am avut şi nişte clopoţei de vânt care au ieşit excelent şi de culori nu mai pot să zic prea multe lucruri rele.

Cerul a rămas mai mereu supraexpus totuşi. Aş vrea să subliniez şi că acele podoabe şi decoraţiuni de Paşte din Timişoara sunt de vreo 2-3 ori mai viu colorate în viaţa reală, la percepţia ochiului uman, faţă de cum le prinde acest telefon. Poate dacă ai răbdare să faci poze pe mod manual, să editezi RAW şi cu Adobe Lightroom vei fi mulţumit, dar să fim serioşi, cine are timp de aşa ceva în ziua de azi?

Pentru că am testat Nokia 8.1 în aceeaşi perioadă cu Nokia 9 Pureview, vă spun sincer că mi-au plăcut mai mult fotografiile sale, mai ales la culori, prim planuri şi calibrarea expunerii. Nokia 9 Pureview e sub toate flagship-urile din 2019 şi o bună parte din cele din 2018. Din păcate nu pare genul de situaţie pe care să o rezolve o actualizare software... şi cred că ţine de optică.

Trecând la captura low light, aici am fost şi mai dezamăgiţi. De ce? Pentru că am avut multe cadre blurate, iar bliţul a albit prea mult imaginea. Halourile stâlpilor de iluminare intra în categoria "aşa şi aşa". Galbenul aferent iluminării nocturne este bine calibrat şi nu alunecă în roz, portocaliu sau ciudatul albastru. E departe de separările de galben/lumina albă/albastră pe care le reuşea Pixel 3 XL.

Zoom-ul rămâne slab, iar detaliile sunt acceptabile. Şi cantitatea de lumină prinsă de cameră e rezonabilă, dar zic că un Galaxy S9+ prinde cadre mult mai luminoase. Au scăpat şi ceva capturi mai neclare sau gri, din păcate intolerabile pentru un flagship. Marea problemă a lui Nokia 9 Pureview e că e incapabil să producă fotografii memorabile. Se simte că un telefon high midrange.

Memorabil înseamnă pentru mine zoom-ul şi detaliile lui Nokia 808 Pureview de pe Tâmpa, la Braşov, zoom-ul lui Nokia 7 Plus pe acel ceas de biserică, captura Lunii cu Huawei P30 Pro, capturile ultra wide ale lui Galaxy S10+ şi P30 Pro. Asta înseamnă cu adevărat memorabil.

Pe partea de captură video, am început cu testul de stabilizare şi filmare din mers. Rezultatul a fost cam tremurat, dar nu am avut flicker al imaginii măcar. Mi s-a părut că microfonul prinde bine ambianţă şi ceea ce vorbesc oamenii. Dacă vă uitaţi cu atenţie la cer şi copaci o să vedeţi o bună parte din imagine supraexpusă.

Cerul a ieşit alb şi avem şi motion blur la panoramare. Un aspect bizar e ca la toate filmările făcute de noi captura începe cu o pocnitură sănătoasă la nivel acustic. Zoom-ul a dezamăgit şi detaliile se pierd imediat după 2X, dar captura 4K arata OK. Chiar şi atunci când totul ne încântă: claritate, culori, detalii, expunere, dynamic range, rămâne problema cerului care nu vrea să se calibreze corect nici măcar în 4K. Îmi place cum arată textura apei în schimb şi cum arată acel Kűrtös Kalács rotitor, mai ales că textură.

E o filmare solidă până la urmă, dar acesta e atributul maxim pe care i-l pot da. E între high midrange şi flagship, dar cu unele probleme. Măcar nu face flicker la refocalizare şi are culori acceptabile spre bune, mai ales în 4K. În condiţii nocturne lucrurile devin o glumă proastă. Se pare că suferim de un fel de "blestem" aş zice, pentru că până şi cele mai lăudate telefoane din ultima vreme, Pixel 3 XL, Huawei P30 Pro şi Galaxy S10+ au filmat prost noaptea.

La Nokia 9 Pureview nu e prost, e o glumă proastă. Avem flicker, dungi, tremurat, ştiu 10 telefoane midrange mai bune, inclusiv Nokia 8.1. Galbenul arătat ciudat, halourile sunt mari şi nu aş vrea să filmez astfel noaptea niciodată. Îmi aminteşte de acel moment când m-au şocat dungile făcute de ASUS ZenFone 4 la filmare nocturnă. E de lucru mult de tot... şi cred că nu strică şi un update software.

Benchmark-uri Nokia 9 Pureview

Peste gaming phone-uri, duce orice joc

Chiar dacă Nokia 9 Pureview are un procesor last gen, Qualcomm Snapdragon 845, performează încă bine, chiar şi după standardele lui 2019. Nu de alta, dar întrece şi câteva flagship-uri lansate în acest an. Vine cu 6 GB RAM şi 128 GB stocare, dar nu are slot microSD. Rulează orice joc, de la Asphalt 9 la Darkness Rises, Elder Scrolls Blades şi PUBG Mobile.

Video-review Nokia 9 Pureview, secțiunea Bnechmarks

Evident nu suferă de lag, asta dacă nu luăm în calcul lag-ul din interfaţa camerei. Am făcut şi teste de performanţă, iar în AnTuTu 7 am depăşit chiar Huawei P30 Pro şi Razer Phone 2. Am rămas sub Samsung Galaxy S10+ şi OnePlus 6T. În GeekBench 4 Multi Core am depăşit Pixel 3 XL, Xperia XZ3 şi OnePlus 6, dar am fost sub Galaxy S10e, iPhone XR şi PocoPhone F1.

Samsung Galaxy S9+Huawei P20 ProOnePlus 6TASUS ROG PhoneNokia 9 Pureview3DMark Sling Shot Extreme ES 3.1328428754707466346203DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Graphics362428805209520650863DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Physics24722859351934153499AnTuTu v7245859208812293216294526290252AnTuTu v7 - CPU8850271338915319276189974AnTuTu v7 - GPU9286177826127246126656127447AnTuTu v7 - MEM83541385210445119049224AnTuTu v7 - UX5614245796639946320563607Basemark OS II32563327437146644240Basemark OS II - Graphics64803820793779537973Basemark OS II - Memory25254211406148663762Basemark OS II - System62145917808885207880Basemark OS II - Web11051287140014351368Basemark Web206,42218,54303,4327,9362,8GFX Bench 4.0 - ALU 216701796179517881788GFX Bench 4.0 - Car Chase ES 3.115311265184219591131GFX Bench 4.0 - Driver Overhead 2688,7425,6177417771790GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.035431938364327432647GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.126881178330029921853GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.1.11623630,7213621552105GFX Bench 4.0 - Render Quality3270×251025102510GFX Bench 4.0 - T-Rex334527513346×3339GFX Bench 4.0 - Tessellation ES 3.117801602179517881703GFX Bench 4.0 - Texturing54506801152291446515347GeekBench 4 - Compute61788252131441416813166GeekBench 4 - Multi-Core89186737905993208910GeekBench 4 - Single-Core37051907241424972391JetStream56,1357,2187,3494,9×PCMark Work 2.0521268598822×8372PCMark Work 2.0 - Data manipulation530155536159×5921PCMark Work 2.0 - Photo editing58301133418568×16674PCMark Work 2.0 - Video editing499054215612×5849PCMark Work 2.0 - Web browsing551274907592×7076PCMark Work 2.0 - Writing4523594310965×10065RealPi Benchmark4,75 (s)3,99 (s)2,8 (s)2,58 (s)1,91 (s)SunSpider1071,9 (ms)556,6 (ms)450,8 (ms)417,4 (ms)456,4 (ms)Vellamo - Browser62446510887294079027Vellamo - Metal45632746388439414404Vellamo - Multicore52075021540453515086TOTALURI3214137

În AnTutu 6 am fost pe locul 12, iar în Slingshot pe locul 5, deci la jocuri performanta e garantată. Depăşim Samsung Galaxy S10+, Huawei Mate 20 Pro şi stăm sub ASUS ROG Phone şi OnePlus 6T, dar suntem în companie selecta. E un telefon de top 10-15, destul de future proof şi cine îl ia pentru jocuri va fi mulţumit, chiar dacă nu acesta e scopul său.

Test Temperatură în Benchmarks

 • 1.Xiaomi Redmi Note 4X28 (°C)
 • 2.Motorola Moto Z2 Play28,8 (°C)
 • +
 • 188.Huawei Mate 20 Pro42,9 (°C)
 • 189.Razer Phone 243,5 (°C)
 • 190.Samsung Galaxy Note 10+43,7 (°C)
 • 191.Huawei Mate 10 Pro43,7 (°C)
 • 192.ASUS ZenFone 643,9 (°C)
 • 193.ASUS ZenFone 5z (ZS620KL)44 (°C)
 • 194.Nokia 9 Pureview45,2 (°C)
 • 195.OnePlus 7 Pro47,2 (°C)
 • 196.Huawei Honor 1050,3 (°C)

Test Temperatură în jocuri

 • 1.OnePlus 6T30,8 (°C)
 • 2.Samsung Galaxy S731,1 (°C)
 • +
 • 40.Nokia 9 Pureview34,2 (°C)
 • 41.Samsung Galaxy J5 (2017)34,2 (°C)
 • 42.ASUS ZenFone 4 (ZE554KL)34,2 (°C)
 • 43.Motorola Moto G534,2 (°C)
 • 44.Allview E3 Jump34,2 (°C)
 • 45.OnePlus 334,2 (°C)
 • 46.Samsung Galaxy J5 (2016)34,2 (°C)
 • 47.Samsung Galaxy Note 9 (Exynos 9810)34,3 (°C)
 • 48.Motorola Moto G6 Play34,3 (°C)

La testele de temperatură am urcat la 45.2 grade Celsius în GFXBench, ceea ce înseamnă supraîncălzire, dar pare mai degrabă un push al producătorului pentru rezultat bun. La jocuri că Riptide GP Renegade am ajuns la 34.2 grade Celsius, deci nu avem supraîncălzire până la urmă. Am făcut şi o hartă termică folosind camera FLIR de pe CAT S61, telefon robust. Punctul cel mai cald este cel din centrul telefonului şi cam atât.

 • 1234
Nokia 9 Pureview8,7610
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×