POCO şi-a declarat independența faţă de Xiaomi pe final de 2020 şi odată cu această mutare a lansat şi un telefon nou: POCO M3. El este o ciudăţenie: un telefon cu design inedit, cu dotări midrange tipice şi pe care l-am poreclit în recenzia video "să îl cumpăr lui tata?". Asta în condiţiile în care cel puţin 3 persoane m-au întrebat dacă merită cumpărat tatălui lor. Acest telefon de buget costă în jur de 650 lei şi se remarcă prin bateria uriaşă de 6.000 mAh şi faptul că aduce MIUI 12 la îndemâna tuturor.
Se remarcă de asemenea prin designul modulului cameră din spate, care pe varianta galbenă de telefon invocă un pic din spiritul lui Lumia 1020. Bifează şi emiţătorul infraroşu ca înlocuitor de telecomandă, ba chiar are şi difuzoare stereo. Pe de altă parte are o cameră triplă în spate cu doi senzori de 2 MP şi unul de 48 MP, care o să vedeţi că... nu prea rup norii.
Ce e compromis şi ce e hit pe acest POCO aflaţi în recenzie. Şi mai ales dacă... "merită pentru tata".
POCO M3 arata insolit, inedit faţă de orice alt telefon de sub 1000 lei, cel puţin privit din spate. Pe galben aduce cu un Lumia 1020, doar că fără camera rotunjită, iar pe negru se remarcă prin imitaţia de piele de pe spate. E de fapt un plastic mai aderent şi texturat 3D.
Video-review Poco M3, secțiunea Design
Ca senzaţie, la atingere aduce cu coperţile caietelor şi cărţilor din şcoală sau cu bordul unei maşini. Modulul de cameră se remarcă în mod special, ieşind în evidenţă prin prelungirea chenarului sau încondeiata cu un mare logo POCO. Acel logo se remarcă de la distanţă şi contribuie la identitatea şi personalitatea acestui smartphone. Clar nu avem de-a face cu un telefon Xiaomi rebranduit aici. Arată bine de la distanţă, este aderent şi comod de utilizat. A se remarca şi sticlă care acoperă zona camerei.
Butoanele răspund bine la apăsări, iar spatele nu atrage amprente şi grăsime. Construcţia e solidă, dar zona frontală e destul de generică, cu acel breton picătură depăşit în formă de "V". Aici avem şi protecţie Gorilla Glass 3, pe un panou plat de 6.53 inch.
Terminalul are o talie de 9.6 mm, cântăreşte 198 de grame şi nu l-am simţit greu în mână. Lateral avem butoanele de volum şi cel Power, care e plat şi integrează cititorul de amprente. Ăsta pe dreapta, iar pe stânga se afla slot-ul triplu nano SIM + nano SIM + microSD.
POCO M3 vine cu un ecran IPS LCD de 6.53 inch, cu un screen to body raţio acceptabil de 83.4%. Are rezoluţie de 2340 x 1080 pixeli şi aspect 19.5:9. Protecţia ecranului contra zgârieturilor e asigurată de Gorilla Glass 3. Are şi ceva bărbie şi un breton în "v" sus, destul de mic. Are şi protecţie de ecran aplicată din fabrică.
Video-review Poco M3, secțiunea Display
Din păcate, ecranul nu este foarte luminos, dar dacă vedeţi filme şi vă jucaţi la interior, nu ar trebui să fie probleme. Vara, la soare totuşi, fără umbră ne vom chinui serios să înţelegem ce scrie pe ecran. Culorile sunt cam spălăcite, negrul e gri, iar unghiurile de vizualizare sunt cel mult acceptabile.
Test Luminozitate ecran
1.realme GT 7 Pro2400 (LUX)
2.Google Pixel 9 Pro XL1906 (LUX)
+
623.POCO M3261 (LUX)
624.Motorola Moto G60s258 (LUX)
625.Motorola Moto G73 5G257 (LUX)
626.realme C21255 (LUX)
627.Allview A5 Smiley254 (LUX)
628.Huawei Honor 10252 (LUX)
629.Motorola Moto G200251 (LUX)
630.Lenovo Phab Plus248 (LUX)
631.LG G Flex246 (LUX)
Compromis pentru a ţine preţul jos aş spune. Pixelii au aranjament RGB Stripes, iar la testul cu luxmetrul am ajuns la 261 LUX, o valoare care plasează telefonul la coada clasamentului nostru, pe locul 379. Doar 8 alte telefoane au luminozitate mai slabă din sutele testate de noi.
Măcar avem extra setări pentru acest panou, la nivel de Contrast: Automatic, Standard şi Increased. În modul Automatic poţi alege şi saturarea culorii (mai caldă, mai rece sau default). Un ecran care e tolerabil doar dacă petreci mult timp la interior sau îţi place să ieşi mai pe la