După ce am testat un Realme 8, am trecut la Realme 8 Pro, unul dintre cele mai accesibile telefoane cu camera de 108 megapixeli. Este şi debutul unui astfel de senzor pe un telefon branduit Realme. Acest smartphone costă 1399 lei, a debutat în România pe 8 aprilie şi a fost oferit la precomanda cu un ceas Realme Watch 1. Avem de-a face aici cu un telefon care pariază pe o cameră cu senzor cu pedigree, de la Samsung, dar şi pe câteva funcţii pe care nu prea le găsim pe smartphone-uri în ziua de azi: captura Starry Night foto şi video, dar şi Tilt Shift şi zoom lossless 3X scos digital din crop.
Primim şi un ecran Super AMOLED de 6.4 inch, acelaşi de pe Realme 8, dar şi o baterie cu încărcare rapidă la 50W. Avem şi 8 GB RAM, 128 GB stocare şi Realme UI 2.0 aplicat peste Android 11. Abordarea de design e diferită faţă de versiunea non Pro, fiind ceva mai elegantă, cu o textură de "hârtie creponată", cu aparența unui sclipici combinat cu design "frosted" aplicat pe un panou din plastic. A testa acest telefon a sfârşit prin a fi o experienţă spirituală, deoarece am capturat bolta cerească şi am făcut un soi de "excursie", luând la rând 3 biserici din Centrul Vechi al Bucureştiului şi pozându-le arhitectură.
Bonus: avem şi senzorul de 108 MP al telefonului separat şi am testat şi un joc super popular la final de recenzie video.
Uşor de folosit cu o mână şi cu un spate... diferit
Realme 8 Pro e la fel de comod de ţinut în mână şi manevrat ca şi Realme 8, având dimensiuni similare. Are şi aceeaşi diagonală de 6.4 inch şi este fabricat tot din plastic, doar că spatele are o textură diferită. E mai spre "hârtie creponată", cum am văzut recent la Oppo Reno 5 5G. Are totuşi acel "sclipici frosted" care îşi schimbă nuanţa de albastru la lumină.
Video-review Realme 8 Pro, secțiunea Design
Telefonul are construcţie solidă, deşi şi spatele şi rama sunt din plastic, iar în fața găsim o protecţie de ecran aplicată din fabrică. Vestea bună e că telefonul e aderent, are butoane responsive şi că spatele său nu atrage amprente şi grăsime. Dacă vreţi dimensiuni, aflaţi că Realme 8 Pro măsoară 8.1 mm în talie şi cântăreşte 176 de grame. E foarte uşor de utilizat cu o singură mână, ajungem cu degetele peste tot pe ecran. Acel logo "Dare to Leap" din spate prinde lumina în diferite "ape" şi poate polariza publicul.
Juniorii şi rebelii îl vor aprecia, cei peste 30 ani ar putea strâmba din nas. Am primit şi o husă la pachet, transparentă şi flexibilă. Camera quad din spate nu iese în relief, deşi include un senzor potent de 108 MP. Rămânem cu un telefon manevrabil, uşor, comod şi binişor construit.
Realme 8 Pro are acelaşi ecran Super AMOLED de 6.4 inch ca şi cel de pe Realme 8, cu aceeaşi promisiune de luminozitate de până la 1000 nits. Are rezoluţie de 2400 x 1080 pixeli, orificiu în ecran pentru camera selfie, dar şi o protecţie din plastic aplicată din fabrică.
Video-review Realme 8 Pro, secțiunea Display
Primim şi Always on Display, iar ecranul are o bărbie de mărime medie, nici prea groasă, nici prea subţire. Nu aş zice că strică imersiunea vizionarii video nici ea şi nici orificiul camerei selfie. La clipurile vizionate pe YouTube sau serialele Netflix am avut parte de culori foarte vii şi expresive, dar nu exagerate, ci mai degrabă bine calibrate. Unghiurile de vizualizare sunt largi, panoul e luminos, iar imaginea e clară. Lipsesc mişcările fluide ale unui ecran de 90 sau 120 Hz, dar acest aspect a fost sacrificat pentru un preţ mai bun.
Test Luminozitate ecran
1.realme GT 7 Pro2400 (LUX)
2.Google Pixel 9 Pro XL1906 (LUX)
+
220.realme 8 Pro570 (LUX)
221.realme GT Master Edition570 (LUX)
222.Apple iPhone SE (2020)569 (LUX)
223.Redmi Note 10S569 (LUX)
224.Evolio Onyx564 (LUX)
225.Vivo Y70564 (LUX)
226.OPPO Reno5 Lite563 (LUX)
227.Motorola moto g75563 (LUX)
228.Samsung Galaxy S21 5G562 (LUX)
Negrul este adânc, albul este pur şi contrastul este excelent, chiar şi în bătaia soarelui puternic de aprilie. Pixelii au aranjament Pentile Matrix, iar la testul cu luxmetrul am ajuns la 570 LUX, deci avem un display cu adevărat luminos. E peste Redmi Note 9 Pro, POCO X3 NFC, dar şi Nokia 8.3 5G. Ba chiar şi peste Galaxy S21. Rămâne sub Oppo Reno 4 Lite, Realme 8 şi Realme 7 Pro, care ajung chiar la 644 LUX. Setările includ clasicul Dark Mode, Confort Ochi, care scapă de lumină albastră, dar şi temperatura culorii (un slider între culori reci, standard şi mai calde).
Avem şi OSIE Effect, care îmbunătăţeşte experiența vizuală şi potenţează culorile şi claritatea. Umblăm şi la font şi afişaj, dar şi la Modul de Culoare, cu 3 opţiuni: Luminos, Real şi Domol. Ecran excelent, nu am obiecţii. Eventual refresh rate mai mare dacă e să fiu cârcotaş.