OS, UI & Apps realme 8 Pro
Fluid şi deja actualizat, dar cu ceva bloatware
Realme 8 Pro rulează acelaşi Realme UI 2.0 aplicat peste Android 11, aşa cum am văzut şi pe Realme 8. E aceeaşi experienţă software, dar parcă mai mult bloatware, cu mult mai multe aplicaţii preinstalate, cel puţin pe versiunea testată de mine.
Video-review Realme 8 Pro, secțiunea OS & UI & UX APPS
Cititorul de amprente din ecran face o echipă bună cu camera selfie pentru deblocare, doar că în lipsa de senzor IR pentru cameră, nu e aşa sigur. Cititorul de unul singur e rapid, dar nu 100% precis mereu. Realme pune la bătaie o interfaţă personalizabilă cu peste 100 de opţiuni: accente de culoare, iconuri, teme, layout, formă de iconuri, nuanţe de sistem, fonturi, animaţii. Pentru multitasking avem split screen, dar şi Recents cu thumbnail-uri de aplicaţii deschise recent.
Există şi un Sidebar cu shortcuturi spre aplicaţii pe care le poţi deschide ca ferestre plutitoare, peste cele deschise deja. Porţiunea dropdown, de notificări şi Quick settings e destul de minimalista şi aerisita, are aşa un aer de Nokia cu acele toggle-uri albastre. Aici găsim şi scurtături utile spre DND sau captura video de ecran de exemplu, dar şi Dark Mode (cu stilurile Negru, Gri Deschis, Gri Închis). Widgeturile sunt combinaţie de unele stock şi unele custom, dar fără prea mari abateri de la reţeta vanilla.
Galerie capturi de ecran Realme 8 Pro
Avem şi app drawer, control prin gesturi în loc de butoane virtuale, dar şi o bilă plutitoare cu shortcuturi utile (Bila Asist). În Setări găsim şi Control Parental şi Digital Wellbeing, dar şi opţiuni Always On Display (cu multiple teme). Poate afişa dată şi ora, iconuri de la notificări şi nivelul bateriei.
Dintre aplicaţiile preinstalate, se remarcă vreo 2-3 drept utile şi interesante. E vorba despre SoLoop, cu care creezi colaje folosind poze şi video-uri. Poţi folosi tranziţii, pune muzica pe fundal, decupa, adăugă filtre şi text. Avem şi Realme Link, cu care te conectezi la ceasurile Realme, dar şi Gaming Space, cu 3 moduri de funcţionare pentru jocuri, dar şi funcţii DND şi menţinere a ecranului la un anumit nivel de luminozitate. Realme pune la bătaie şi un Manager, cu scanner de virus, protecţie a plăţilor şi optimizare a consumului de resurse.
Avem şi variante proprietare de aplicaţii Music, Video şi Gallery, dar şi un File Manager, chiar dacă dublează aplicaţiile oferite de Google, de la Photos la Files. În afară de bloatware nu am obiecţii. Am primit şi o actualizare de 200+ MB recent, cu obişnuitele fix-uri şi update-uri de stabilitate şi camera.
Plusuri și minusuri realme 8 Pro
Părți pozitive
- - cel mai bun zoom non optic de pe piaţă
- - astro fotografia şi astro videografia impresionează
- - autonomie fantastică
- - ecran de calitate
- - performanţă OK
- - prim planuri reuşite
- - comod şi compact
- - filmări 4K detaliate
- - jack audio şi slot microSD la posturi
- - Android 11 cu un UI destul de prietenos
- - Night Mode face o treabă bună
- - stabilizare digitală OK
Părți negative
- - foto şi video low light roşiatice
- - imagine tremurată la filmarea panoramică
- - fără difuzoare stereo sau refresh rate de 90 Hz
- - unele downgrade-uri de la Realme 7 Pro
- - fără IP68
- - captură selfie video e sub aşteptări
- - Bokeh taie din urechi
Concluzii realme 8 Pro
Dacă Realme 8 mi s-a părut telefon de gamer, Realme 8 Pro mi se pare un telefon pentru cei care călătoresc. Asta în ideea că îl încarci o dată la 2-3 zile datorită super bateriei de la bord, dar şi prin prisma unui zoom 3X fantastic lossless şi a astro fotografiei. Camera de 108 MP, ecranul şi bateria sunt vedetele. E o uşoară percepţie de downgrade de la Realme 7 Pro, dar upgrade-urile de cameră şi consum de baterie cântăresc mai greu. Poţi face vlogging de călătorie cu el, cel puţin cu camera din spate, vei face fotografii de calitate şi duce şi jocuri la o adică.
La 1399 lei este un concurent serios pe piaţa midrange, împins în faţă şi de promoţiile sale de la debutul local. Gamerii ar putea opta pentru altceva dacă vânează refresh rate mare şi difuzoare stereo, sau un CPU mai potent, dar cei care sunt mereu în mişcare au toate motivele să aleagă acest model, mai ales dacă le pasă de cameră.
Video Review realme 8 Pro
Note realme 8 Pro
- Design8,6/10
- Display9,5/10
- Hardware8,8/10
- Baterie10/10
- Connectivitate8,9/10
- Multimedia8/10
- Cameră9,4/10
- Benchmark-uri8,1/10
- Temperatură9,8/10
- OS, UI & Apps9/10
- Preț8,9/10
- Total9/10