Sony Xperia 1 Review detaliat în Română (Introducere, Design, Display)

3.312 ori
<b>Sony Xperia 1 Review detaliat în Română</b>"Excentric" este un cuvânt pe care o să îl tot repet legat de telefonul Sony Xperia 1. Nu e un telefon standard, stas, copie sau clona a nimic... Sony a inaugurat aspectul 21:9, a produs un telefon luuuuung cât o zi de post, bazat pe materiale premium. A

Introducere

"Excentric" este un cuvânt pe care o să îl tot repet legat de telefonul Sony Xperia 1. Nu e un telefon standard, stas, copie sau clona a nimic... Sony a inaugurat aspectul 21:9, a produs un telefon luuuuung cât o zi de post, bazat pe materiale premium. A pus cel mai bun procesor Snapdragon la interior, a făcut marea trecere la camera tripla şi plusează cu softul de captură de la Hollywood Cine Alta.

Ca să nu mai vorbim de ecranul uriaş şi alungit 4K, HDR şi OLED care vrea să îţi mute obiceiurile de Netflix de pe TV-ul tău 4K la acest device. Telefonul a fost prezentat la MWC 2019 şi a ajuns în magazine abia în iunie. A avut şi oferte speciale şi bonusuri WOW, precum un televizor cadou la Orange Romania sau o pereche de căşti cadou la evoMAG.ro, de sute de euro valoare. Acum terminalul a scăzut sub 3.800 de lei şi la Orange România costă 895 de euro.

Sony Xperia 1 ine pe negru, gri, mov sau alb şi e momentul să vedem dacă excentric înseamnă doar trăznit şi experimental sau revoluţionar.

Design Sony Xperia 1

Îl poţi aprecia dacă nu vii cu prejudecăţi...

Sony poate fi acuzată de orice, numai de faptul că nu îşi asumă riscuri nu. Xperia XZ2 era uriaş, bombat şi să învârtea ca un titirez pe o suprafaţă plată. Xperia 1 e extrem de lung, îngust, de departe cel mai polarizant telefon din 2019 ca design. Lungimea nu mai pare o problemă aşa mare când îl foloseşti mai ales în landscape pentru a consuma video pe site-ul TIFF, Netflix sau YouTube.

Video-review Sony Xperia 1, secțiunea design

Îngustimea te ajută să îl ţii mai bine în mână, înfăşurându-ţi degetele în jurul taliei sale. Aderența e OK dar doar după ce te înveţi cu formatul, pentru că în primele zile ţi se va părea un telefon alunecos. Marea mea problemă e cu butonul Power, care mi se pare pus prea jos pentru a fi comod. Bifează materiale premium, sticlă şi metal, dar nu sunt mare fan al designului camerei.

Spatele atrage ceva amprente şi grăsime, iar telefonul măsoară 8.2 mm în grosime şi cântăreşte 178 de grame. Dimensiuni OK pentru diagonală de 6.5 inch. Xperia 1 are certificare IP65/IP68 şi rezistă cu brio la apă şi praf. Designul este simplu, dreptunghiular, cu muchii groase, acestea sunt lucrurile care pot deranja o persoană ce vrea cu disperare inovaţie, corpuri curbate, subţiri şi ceva nou.

Construcţia e solidă, dar până la urma rămâne un caz clasic de "Love it or hate it". "I love it" aş zice, minus designul camerei şi butonul Power.

Display Sony Xperia 1

4K, HDR, OLED, 21:9

Sony rămâne singura companie care are deja vreo 4-5 telefoane cu ecran 4K în portofoliu, performanță greu de depăşit în viitorul apropiat. La primele au rănit rău autonomia bateriei, dar mai nou putem avea şi baterie şi 4K în acelaşi pachet. Pe Xperia 1 primim toate bunătăţile tehnologiei moderne, care puteţi paria că au fost preluate din zona TV.

Video-review Sony Xperia 1, secțiunea display

Avem aici un ecran OLED 4K HDR de 6.5 inch cu aspectul 21:9 CinemaWide, inaugurat de Sony în zona smartphone. Vine cu protecţie Gorilla Glass 6 şi rezoluţie de 3840 x 1644 pixeli, dacă vreţi cifre exacte. Avem calibrare DCI-P3 100% şi o experienţă total imersivă, chiar şi în lipsa unor muchii subţiri. Combinaţia de OLED, HDR şi 4K te scufunda în imagine şi asta se vede cel mai bine pe clipurile de pe YouTube, cele făcute pentru a testa şi calibra televizoarele. Am văzut filme pe Netflix, pe site-ul Tiff şi pe HBO GO şi am fost total încântat de luminozitate, claritate, contrast, umbre, culori şi unghiuri de vizualizare.

Negrul este foarte adânc şi lizibilitatea e perfectă. La microscop am văzut un aranjament de pixeli Pentile Matrix, iar la testul cu luxmetrul am ajuns la 472 LUX, un scor solid, dar nu e vreun record. Xperia 1 depăşeşte Samsung Galaxy Note 9 şi Samsung Galaxy S10+, dar e sub Xperia XZ2, Nokia 9 Pureview şi Xperia XZ3, dar şi Huawei P30 Pro. Şi acum începe o uriaşă lista de calibrări pe care i le putem aduce ecranului.

Test Luminozitate ecran

 • 1.Apple iPhone XS Max788 (LUX)
 • 2.Apple iPhone X764 (LUX)
 • +
 • 105.Sony Xperia 1472 (LUX)
 • 106.Samsung Galaxy A20e472 (LUX)
 • 107.Allview X2 Soul Pro471 (LUX)
 • 108.Allview P8 Energy471 (LUX)
 • 109.Allview X4 Soul Style471 (LUX)
 • 110.Samsung Galaxy A80469 (LUX)
 • 111.Samsung Galaxy A5 (2017)468 (LUX)
 • 112.Allview V4 Viper468 (LUX)
 • 113.ASUS ZenFone 3 Max466 (LUX)

Avem un Creator Mode sau Standard Mode, în funcţie de veleităţile voastre: ori consumator or creator de conţinut care vrea calibrarea ideală. Putem umbla şi la balans de alb, cu opţiuni că Warm, Medium, Cool şi Custom, cu reglaje de Roşu, Verde şi Albastru. Există şi opţiuni de luminozitate, mărime a fontului, utilizare cu o mână şi Side Sense, despre care vom vorbi la software.

Există şi Night Light şi Smart Backlight, iar ecranul acesta te poate face să nu îţi pară rău că ai mult de mers cu trenul şi avionul şi nu ai TV-ul 4K HDR aproape. E next best thing...

 • 1234
Sony Xperia 18,8510
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×