Sony Xperia 1 Review detaliat în Română (Multimedia, Cameră, Benchmark-uri)

2.956 ori
<b>Sony Xperia 1 Review detaliat în Română</b>"Excentric" este un cuvânt pe care o să îl tot repet legat de telefonul Sony Xperia 1. Nu e un telefon standard, stas, copie sau clona a nimic... Sony a inaugurat aspectul 21:9, a produs un telefon luuuuung cât o zi de post, bazat pe materiale premium. A

Multimedia Sony Xperia 1

E nevoie de extra bas, dar măcar avem multe opţiuni Dolby

Telefoanele Sony Xperia au difuzoare stereo de ceva vreme, încă dinainte că Samsung sau Apple să aducă asta în seriile lor de produse. Xperia 1 este o bestie multimedia şi cred că ar fi fost ciudat că avem un ecran 4K fără difuzoare stereo. Primim şi tehnologie Dolby Atmos.

Video-review Sony Xperia 1, secțiunea acustică

Difuzoarele sunt o combinaţie de earpiece şi cel de jos. Nu avem jack audio, iar Sony vine iarăşi cu sistemul de vibraţie dinamic, care ar trebui să potenţeze experienta muzicală. Parcă vibraţia nu e perfect sincronizată cu basul şi distrage puţin de la muzică. Am preferat să o dezactivez... Experienţa de ascultare a muzicii a fost satisfăcătoare: volum generos, claritate bună, fără prea mult bas totuşi.

Difuzorul de sus nu e la fel de puternic ca şi cel de jos. Vocea mi s-a părut OK, plus înaltele. Avem şi căşti la pachet, care sunt comode, gălăgioase şi au bas puternic, plus umplu urechea cum trebuie. În mod bizar nu au conector USB-C, ci au nevoie de adaptor (oferit la pachet). Nu avem radio FM, iar trecând un pic prin setări găsim Dolby Atmos cu opţiunile Dynamic, Movie, Music şi Custom. Există şi egalizator grafic şi o funcţie care amplifică dialogul, Dialog Enhance, utilă pentru filme.

Test - Putere volum frontal (sus)

 • 1.Samsung Galaxy A3 (2017)89 (dBA)
 • 2.Motorola Moto G5 Plus88,6 (dBA)
 • +
 • 55.Sony Xperia XZ Premium77 (dBA)
 • 56.Sony Xperia 176,8 (dBA)
 • 57.Apple iPhone XR75,8 (dBA)
 • 58.Huawei Mate 9 PRO75,6 (dBA)
 • 59.Apple iPhone 8 Plus75,4 (dBA)
 • 60.Nokia 673,7 (dBA)
 • 61.Nokia 872 (dBA)
 • 62.Huawei Mate 10 Pro71,7 (dBA)
 • 63.Xiaomi Pocophone F171 (dBA)

Test - Putere volum frontal (jos)

 • 1.BlackBerry Passport95,2 (dBA)
 • 2.LeEco Le Max 295 (dBA)
 • +
 • 14.Sony Xperia 191 (dBA)
 • 15.UMi Plus E90,7 (dBA)
 • 16.UMIDIGI C Note 290,7 (dBA)
 • 17.Xiaomi Redmi 5 Plus90,6 (dBA)
 • 18.OnePlus One90,5 (dBA)
 • 19.ASUS ZenFone 5 (ZE620KL)90,5 (dBA)
 • 20.Bluboo S390,3 (dBA)
 • 21.Huawei P30 Pro90,2 (dBA)
 • 22.Microsoft Lumia 950 XL90,1 (dBA)

Avem şi DSEE HX, pentru acustica de rezoluţie înaltă (sau pentru a aduce muzica standard la acel nivel). Trecând la testele cu decibelmetrul, am ajuns la 91 dBA la testul cu sample-ul acustic la difuzorul de jos şi la 76.8 dBa la testul cu difuzorul de sus. Diferenţă cam mare dacă mă întrebaţi pe mine... Cu valoarea de jos am depăşit destul de multe telefoane, inclusiv Huawei P30 Pro şi Galaxy S10+, dar am rămas sub Google Pixel 3 XL şi Moto G7 Plus.

Test - Putere volum multimedia

 • 1.ASUS ROG Phone107,5 (dBA)
 • 2.Nokia 8.1107,2 (dBA)
 • +
 • 70.Sony Xperia 198,4 (dBA)
 • 71.Motorola One Action98,4 (dBA)
 • 72.Apple iPhone 898,1 (dBA)
 • 73.HTC U11 Life98,1 (dBA)
 • 74.Sony Xperia L198 (dBA)
 • 75.CAT S6198 (dBA)
 • 76.Motorola One Zoom98 (dBA)
 • 77.Samsung Galaxy J5 (2017)97,8 (dBA)
 • 78.OnePlus 697,8 (dBA)

În jocuri am ajuns la 98.4 dBA, ceea ce e OK, dar nu la nivel de top 10 sau top 15. Depăşim Galaxy S10+ şi S10e sau Nokia 9, dar am rămas sub Huawei P30 Pro. Acustică mixtă aş zice.

Cameră Sony Xperia 1

Stă OK la foto, dar nu bate recorduri; Xperia nu mai da ora exactă la filmare

Sony Xperia 1 este primul telefon Sony cu 3 camere la bord. Venit în anul în care unele companii s-au dus înspre 5 camere, iar 4 camere e noua normă la flagship-uri. Xperia XZ2 a fost primit binişor, dar era slab la Bokeh, iar Xperia XZ3 a fost parcă sub XZ2 la unele capitole. În 2019 ar fi trebuit să primim un XZ4, dar o schimbare de branding ne-a adus la Xperia 1.

Video-review Sony Xperia 1, secțiunea camera

Iată-ne deci cu un setup triplu de camere în spate, cu 3 senzori de 12 megapixeli. În ordinea camerelor, iată ce primim:

 1. 12 megapixeli, 26 mm, Exmor RS, senzor de 1/2.6 inch, deschidere F/1.6, stabilizare optică, stabilizare hibrid, filmare la 960 FPS, G Lens, captura RAW
 2. 12 megapixeli, 16 mm, F/2.4, captura ultra wide la 130 de grade, focalizare fixă, stabilizare pe 5 axe
 3. 12 megapixeli, 52 mm, F/2.4, stabilizare optică, stabilizare optică şi electronică hibrid, zoom optic 2X

Avem parte şi de autofocalizare hibrid, Bokeh, 3D Creator şi filmare 4K HDR. Toate acestea plus un bliţ LED şi autofocalizare cu urmărirea ochilor. Sony a pus la bătaie şi o aplicaţie speciala Cinema Pro realizată de către Cine Alta, care oferă captura 4K HDR 21:9 la 24 FPS, cu setări cinematice. Pentru selfie avem o cameră de 8 megapixeli cu deschidere F/2.0, HDR, Steadyshot şi Bokeh.

Interfață grafică cameră Sony Xperia 1

Interfaţa camerei e cam confuză sincer, venind după ani întregi de acelaşi UI Xperia. Fotografierea nocturnă durează secunde bune, cam ca la Nokia 9 Pureview (dar nici chiar aşa). HDR-ul se poate activa doar pe modul Manual, ceea ce mi s-a părut bizar, iar modul Pro aduce reglaje de ISO, balans de alb şi expunere, plus shutter şi focalizare. Avem şi Portrait Selfie, Google Lens, Slow Motion, AR Effect, Panorama şi Creative Effect.

Şi iată-ne ajunşi şi la galeria foto realizată pe timp de zi. Aici avem parte de culori OK, un zoom bunicel la firma din fața mall-ului Park Lake, dar şi un cer cam alb în spatele acelui bloc de locuinţe. Sincer, când am ajuns la acele food truck-uri în curtea Park Lake am fost nevoie să umblu în mod manual la expunere, pentru că mi se părea că fac cadre dubios de întunecate pe o zi de vară caldă şi însorită.

Pe de altă parte, HDR-ul albeşte prea mult imaginea. Jucăriile din parc au avut culori destul de arătoase şi bine calibrate, dar captura ultra wide le-a curbate excesiv. Dacă vă intră oameni în cadru la captura ultra wide sigur o să fie deformaţi. Îmi place cum au ieşit selfie-urile şi mă refer la textura feței, culori, claritate, dar nu se bate vreun record, asta e sigur. Se putea şi stă mai bine la detalii.

Bokeh-ul mi s-a părut mediu, ca să nu zic mediocru, cel puţin la prima vedere. Florile surprinse de camera arăta excelent, dar când vrei să faci un Bokeh sau Macro te vei chinui să focalizezi că lumea, o meteahnă văzută şi pe Xperia-urile de anul trecut. Panorama este generoasă că rezoluţie, la 24.656 x 3488 pixeli şi inevitabil e puţin curbată, dar clară.

Aş vrea să subliniez din nou cât de bine se descurcă acest telefon la prim planuri/macro-uri, care îmi plac foarte mult. Am avut şi câteva capturi la preparate culinare, unde iar m-am chinuit ceva să focalizez. Mi se pare că uneori laturile pozelor ies prea albe. Aţi observat probabil că nu prea am menţionat zoom-ul în afară de acea captură de la început.

L-aş pune la categoria "aşa şi aşa", iar OnePlus 7 Pro face o treabă mult, mult mai bună. Poate să intrăm în aceeaşi clasă cu un Xiaomi Mi 9T, nu mai mult la zoom. Acest telefon e clar sub marile flagship-uri ale anului: Galaxy S10+, Note 10+, OnePlus 7 Pro, dar îl bate pe dezamăgitorul Nokia 9 Pureview măcar... Şi chiar dacă nu am menţionat culorile, ele ar ca fi OK, dar nu au acel "wow" şi nu sar în ochi deloc faţă de ce oferă concurenţa. Nu mă înţelegeţi greşit, nu vreau neapărat suprasaturarea şi intensitatea de la Samsung şi Apple ci doar nişte... suflet.

La captura low light lucrurile chiar nu stau rău, la drept vorbind. Aş zice că şi aici sunt nişte poze cam întunecate, dar culorile sunt în limite rezonabile de calibrare, ca şi mărimile halourilor stâlpilor de iluminat. Zoom-ul e slab, galbenul lumii urbane e OK şi avem şi LED-urile siglei Catenă bine reliefate, fără exagerări. Dacă faci poze cu camera ultra wide totuşi se "umflă" halourile de lumină şi apar multe artefacte.

Aş zice că dacă te aşezi pe camera principală te poţi bate în top 5-7 flagship-uri pe 2019 cu Xperia 1. E peste predecesori în mod clar, dar nu e vreun Huawei P30 Pro.

Şi iată-ne ajunşi şi la filmare... Am fost mare fan al modului cum filma Xperia XZ1, chiar şi XZ2. XZ3 cam ardea imaginea... În cazul lui Xperia 1 avem o captură video cam supraexpusa, cerul alb, dar claritatea e OK. Microfonul îşi face bine treaba şi zic asta prinzând evenimente de Street Food şi având o grămadă de ambianţa de surprins. Avem ceva motion blur la panoramare care nu face cinste unui flagship...

Zoom-ul e treacă-meargă, după ce am văzut ce pot telefoanele Samsung, Huawei şi OnePlus... Din păcate la testul de stabilizare s-a dus mitul Xperia Steadyshot, cu o imagine care tremura din toţi ţâţânii şi care devine un pic... înceţoşată?! Aş zice că sunt nişte culori destul de vii şi calibrate acceptabil aici, dar se strecoară şi ceva expunere extra.

La filmarea selfie lucrurile iarăşi sunt în ceaţă puţin şi nu e acea claritate pe care o vreau de la un flagship. Nu veţi deveni vloggeri cu acest telefon. Microfonul a prins absolut toate replicile din jurul meu totuşi. Pe de altă parte când intră vântul în ecuaţie, microfonul nu mai pare aşa bun. Mi se pare şi că acea filmare de la pod e prea întunecată. Dacă vrei calitate te ajută filmarea 4K şi 4K HDR. Aici culorile şi claritatea sunt 1 la 1 cu ce percepe ochiul tău, dar iarăşi nu o să sară culorile în ochi ca la Honor View 20 sau Galaxy Note 10+ sau OnePlus 7 Pro, 3 telefoane care au filmat foarte bine în ultimul an.

Apreciez focalizarea rapidă de la clipul cu trandafiri şi aş zice că filmarea ultra wide e prea întunecată pentru propriul său bine şi arată a Fisheye. Am încercat şi un video HDR, dar parcă se mişca în frame-uri şi l-am vizualizat mai multe PC-uri şi televizoare... Nu pot să zic decât... "ce s-a întâmplat Sony??". Mai am puţin şi zic că Xperia XZ1 filmează mai bine decât Xperia 1, inclusiv la selfie.

Clip realizat cu aplicația Cinema Pro

Suntem mai aproape de Nokia 9 Pureview decât de Huawei P30 Pro sau Galaxy S10+ şi asta nu e un compliment... E drept că avem şi aplicaţia specială Cinema Pro şi cu reglaje, lumina ideală şi ceva know how scoţi un video spectaculos, cum am scos noi acela de pe YouTube, cel "agricol". Chiar şi aşa filtrele de acolo mi se par overkill şi nu mă omor după frame rate-ul rezultat de 24 FPS. Filmezi în H.265 dacă vrei, umbli la ISO, shutter, focalizare, profil de culoare şi profiţi că lumea de acest mod doar dacă ai gimbal sau trepied. Adaugi şi ceva editare de PC şi poţi scoate ceva bun pentru portofoliul tău de videograf, dar tot sub ce ai scoate pe camera sinceră de pe OnePlus 7 Pro.

Cred că Note 10+ filmează mai bine cu camera frontală decât o face Xperia 1 cu cele din spate....

La captura video low light lucrurile sunt întunecate, dar galbenul e natural şi stabilizare e cumva... bună. Halourile sunt OK, dar zoom-ul creşte coeficientul de blur cu 200%. Lucrurile nu sunt chiar rele totuşi, nu avem flicker sau tremurat al imaginii, dar întunecimea ne omoară. Cumva aici parcă stăm mai bine decât ASUS ZenFone 6 şi  ne batem cu OnePlus 7 Pro, dar e greu să faci din asta selling point.

Benchmark-uri Sony Xperia 1

Performanţă crescută, se descurcă excelent la gaming

Sony Xperia 1 nu se putea lansa fără un procesor Snapdragon 855, doar Nokia îşi permite luxul acesta. Pe de altă parte Sony se zgârceşte la RAM, deci nimeni nu e perfect. Avem doar 6 GB RAM aici, în condiţiile în care apar tot mai multe telefoane cu 12 GB. Avem şi 128 GB stocare şi slot microSD şi cred că nu mai are rost să vă spun că telefonul poate rula la nivel zeiesc PUBG Mobile, Fortnite şi Free Fire, fără lag.

Video-review Sony Xperia 1, secțiunea benchmarks

Interfaţa nu e totuşi la fel de fluidă că OxygenOS de pe OnePlus-uri. Trecem şi la benchmark-uri, iar în AnTuTu 7 am depăşit Galaxy S10e şi Huawei Mate 20 Pro, dar şi pe OnePlus 7 Pro chiar. Suntem sub ASUS ZenFone 6 şi Galaxy S10+. Cât despre GeekBench 4 Multi Core, aici depăşim Galaxy S10e şi Huawei P30 Pro, dar stăm sub iPhone XR şi Galaxy S10+.

Benchmark-uri Sony Xperia 1

Samsung Galaxy S10+ASUS ZenFone 6Huawei P30 ProSony Xperia 1OnePlus 7 Pro3DMark Sling Shot Extreme ES 3.1446856523476466954413DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Graphics525263663557564060513DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Physics29344059321929144021AnTuTu v7332388360779281757329729364875AnTuTu v7 - CPU101071119290103404101033120387AnTuTu v7 - GPU149384156672103840152460156048AnTuTu v7 - MEM1231714120128371018713609AnTuTu v7 - UX6961670697616766604974831Basemark OS II44655341443843464861Basemark OS II - Graphics84369410671290118838Basemark OS II - Memory43317071583731835357Basemark OS II - System77378909767091528863Basemark OS II - Web14061373129113601330Basemark Web421,61435,43402,55352,65486,27GFX Bench 4.0 - ALU 217921795181317931791GFX Bench 4.0 - Car Chase ES 3.123362156160717621198GFX Bench 4.0 - Driver Overhead 211391791453817911791GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.036403709366136023170GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.132173540310029142075GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.1.120992533190523922400GFX Bench 4.0 - Render Quality32652510326525102510GFX Bench 4.0 - T-Rex33403348318433323343GFX Bench 4.0 - Tessellation ES 3.117801793170217901686GFX Bench 4.0 - Texturing101061991290071921219103GeekBench 4 - Compute101817366661376287415GeekBench 4 - Multi-Core103861083296791025910849GeekBench 4 - Single-Core45223530328334323452PCMark Work 2.0799789117793104488464PCMark Work 2.0 - Data manipulation68586727705076016245PCMark Work 2.0 - Photo editing1105017614114802086117022PCMark Work 2.0 - Video editing55765975581961735747PCMark Work 2.0 - Web browsing86597360741797688355PCMark Work 2.0 - Writing8939107808228130188508RealPi Benchmark1,66 (s)1,67 (s)1,82 (s)1,67 (s)1,66 (s)SunSpider474,2 (ms)330,4 (ms)411,2 (ms)337,7 (ms)369,7 (ms)Vellamo - Browser8744106678753923211335Vellamo - Metal54025492497253655392Vellamo - Multicore60885640678569065560TOTALURI616286

Cât despre grafică, în 3DMark Slingshot extreme am depăşit ASUS ROG Phone şi Galaxy S10+, deci gamerii se pot linişti, căci performanta e asigurată. Suntem sub OnePlus 6T, care încă se ţine bine, dar şi sub ZenFone 6, care e mare performer în 2019. În principiu suntem pe locul 3 la GPU şi prindem mai mereu topul 10 la benchmark-uri. Temperatura este de 35.8 grade în jocuri, iar la GFXBench ajunge la 41.7 grade Celsius, deci se străduieşte mult să prindă rezultatele de mai sus.

Test termic Sony Xperia 1

Test Temperatură în Benchmarks

 • 1.Xiaomi Redmi Note 4X28 (°C)
 • 2.Motorola Moto Z2 Play28,8 (°C)
 • +
 • 180.Sony Xperia 141,7 (°C)
 • 181.Apple iPhone XS Max41,8 (°C)
 • 182.iHunt One Love41,8 (°C)
 • 183.Apple iPhone 741,8 (°C)
 • 184.Sony Xperia L141,9 (°C)
 • 185.Huawei Mate 9 PRO42 (°C)
 • 186.Apple iPhone X42,1 (°C)
 • 187.UMIDIGI C Note 242,1 (°C)
 • 188.Bluboo S842,3 (°C)

Test Temperatură în jocuri

 • 1.OnePlus 6T30,8 (°C)
 • 2.Samsung Galaxy S731,1 (°C)
 • +
 • 119.Sony Xperia 135,8 (°C)
 • 120.Samsung Galaxy A6 (2018)35,8 (°C)
 • 121.ASUS ZenFone 3 Max35,8 (°C)
 • 122.Motorola Moto Z35,8 (°C)
 • 123.Huawei Nova Plus35,8 (°C)
 • 124.Allview X3 Soul35,8 (°C)
 • 125.Huawei P835,8 (°C)
 • 126.Motorola Moto X435,9 (°C)
 • 127.Xiaomi Mi 535,9 (°C)

S-a ajuns chiar şi la 48.5 grade în cel mai fierbinte punct al telefonului, deci atenţie cât îl solicitaţi şi cu ce. Am găsit acel hot point cu ajutorul senzorului FLIR de pe telefonul CAT S61, care a generat şi o hartă termică.

 • 1234
Sony Xperia 18,8510
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×