Sony Xperia XA2 Review (Introducere, Design, Display)

4.777 ori
<b>Sony Xperia XA2 Review</b>Suntem în mijlocul unui val de produse Sony de testat şi de abia terminasem cu Xperia XA2 Ultra şi Xperia XZ2 şi a apărut Xperia XZ2 Premium. Până să ajungă acesta la noi şi să ne arate ce ştie Sony să facă atunci când integrează 2 camere pe un device..

Introducere

Suntem în mijlocul unui val de produse Sony de testat şi de abia terminasem cu Xperia XA2 Ultra şi Xperia XZ2 şi a apărut Xperia XZ2 Premium. Până să ajungă acesta la noi şi să ne arate ce ştie Sony să facă atunci când integrează 2 camere pe un device, a venit în sfârşit momentul să vă prezentăm recenzia lui Xperia XA2.

A debutat la CES 2018 şi este un telefon midrange cu ecran de 5.2 inch şi o cameră de flagship, cu rezoluţie de 23 MP. O schimbare binevenită este cea de CPU de la MediaTek Helio la Snapdragon. Disponibil pe argintiu, negru şi roz, terminalul costă 1.499 lei la Altex.ro, 1.449 lei la eMAG.ro şi 1.349 lei la Cel.ro. Se bate cu un ASUS ZenFone 4 poate, un Samsung Galaxy A8 eventual şi poate un Huawei Honor mai vechi.

A lăsat camera duală pe seama lui Xperia XA2 Ultra totuşi. Hai să vedem dacă tradiţia XA-urilor de a fi bune continuă.

Design Sony Xperia XA2

Mai rotunjit, tot bine construit

Telefoanele Sony Xperia din seria XA au fost mai mereu arătoase, prin combinaţia de materiale şi muchiile super înguste laterale ale ecranului. Sony Xperia XA2 continuă tradiţia, dar îşi permite şi o mică alunecare spre "obezitate".

Este semnificativ mai greu şi gros decât predecesorul. Astfel, măsoară 9.7 mm în grosime, cântăreşte 171 de grame, în vreme ce XA1 măsura 8 mm în grosime şi cântărea 143 grame. XA2 este mai curbat, mai mare, mai masiv şi mai bombat decât predecesorii săi. Are muchii înguste lateral şi muchii destul de groase sus şi jos, dar utile când vrei să apuci telefonul comod şi că lumea în landscape, la gaming şi vizionare filme.

Construcţia e solidă şi avem sticlă curbată în faţă, aluminiu lateral, aparent acoperit de policarbonat şi policarbonat şi în spate. Butoanele dau senzaţia că sunt cam mici, iar utilizarea cu o singură mână e comodă dacă ai degete lungi de pianist, altfel e mai greu. Zona de sus şi jos este ranforsată cu metal şi asta se vede şi simte. Parcă regret lipsa de rezistenţă la apă şi praf aici...

Îmi place să spatele nu reţine amprente şi grăsime, iar concluzia e că telefonul e plăcut şi comod dacă eşti dispus să accepţi un terminal ceva mai gros şi mai greu, de dragul unei baterii generoase.

Display Sony Xperia XA2

În general bun, dar puţin cam albicios

S-au dus vremurile când Sony dezamăgea prin ecranele de flagship şi acum sufla şi în modele entry level. Xperia XA2 e midranger, aşa că nu îşi face griji de genul, cu un panou de 5.2 inch, un IPS LCD Full HD cu densitate de 424 ppi şi 500 de unităţi nits de luminozitate. Toate acestea pe hârtie...

Ecranul lui Sony Xperia XA2 vazut la microscop

Are şi contrast raţio de 1300:1, iar experienţa de vizualizare a implicat o luminozitate satisfăcătoare pentru mine, contrast destul de OK (deşi la soare puternic parcă nu rupe norii). Am avut şi senzaţia că imaginea e cam albicioasă, dar culorile sunt calibrate după standard. Avem şi unghiuri largi de vizualizare. Microscopul ne-a arătat un aranjament de pixeli RGB Stripes, iar la testul cu luxmetrul am atins 478 LUX, ceea ce e bine, dar doar bine, nu fantastic.

Stă mai bine decât ASUS ZenFone 4 Selfie Pro şi Xperia XA sau iPhone 7 Plus, dar e sub Huawei P9 şi Samsung Galaxy A8 (2018), sau Nexus 6P, care nu e chiar cel mai tinerel telefon. Setările sunt destul de generoase în zona midrange, de la luminozitate (manuală şi adaptiva), Smart Backlight Control şi există şi funcţia Color Gamut and Contrast, cu 3 setări: Off, Standard şi Super Vivid Mode.

Test Luminozitate ecran

 • 1.Apple iPhone XS Max788 (LUX)
 • 2.Apple iPhone X764 (LUX)
 • +
 • 92.Sony Xperia XA2478 (LUX)
 • 93.Huawei Mate 20 Pro478 (LUX)
 • 94.Razer Phone 2478 (LUX)
 • 95.Samsung Galaxy S6475 (LUX)
 • 96.Nokia 8 Sirocco475 (LUX)
 • 97.Sony Xperia XA1472 (LUX)
 • 98.Xiaomi Mi A1472 (LUX)
 • 99.Motorola Moto G7 Plus472 (LUX)
 • 100.Sony Xperia 1472 (LUX)

În secţiunea White Balance avem 3 slidere, pentru roşu, verde şi albastru. Mai reglăm şi mărimea fontului şi a itemurilor de pe ecran. Totul e doar OK, sub AMOLED-uri şi parcă sub ce a livrat Xperia XA2 Ultra. Imersivitatea este OK, datorită muchiilor laterale super înguste.

 • 1234
Sony Xperia XA29,0510
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×