Sony Xperia XA2 Review (Multimedia, Cameră, Benchmark-uri)

Autor:  | Publicat în:  Sony 4.629 ori
<b>Sony Xperia XA2 Review</b>Suntem în mijlocul unui val de produse Sony de testat şi de abia terminasem cu Xperia XA2 Ultra şi Xperia XZ2 şi a apărut Xperia XZ2 Premium. Până să ajungă acesta la noi şi să ne arate ce ştie Sony să facă atunci când integrează 2 camere pe un device..

Multimedia Sony Xperia XA2

Nu e XA2 Ultra, dar tot e bun

Telefoanele Sony din ultimii ani au o făcut o impresie bună la acustică, în special cele din seria XA Ultra. Xperia XA2 continuă pe aceeaşi linie, dar vine cu un difuzor singular jos. Din fericire nu e uşor de acoperit cu mâna în landscape.

Video-review Sony Xperia XA2, secțiunea acustică:

Mă aşteptam la o experienţă stereo, dar lucrăm cu ce avem. Ca de obicei aplicaţia Music are un egalizator pus la punct, cu Clear Audio+, egalizator cu opţiuni pentru genuri muzicale, 5 canale custom şi Clear Bass. Avem şi Surround Sound, cu opţiunile Off, Studio, Club şi Concert Hall. Încheiem cu un Dynamic Normalizer şi avem şi suport AptX HD pentru conectivitate.

Experienţa acustică a fost plăcută urechilor mele, cu un volum ridicat, claritatea a fost bună şi nu am avut distorsionare sau un spate care vibrează. Basul e solid, înaltele se aud excelent. Avem şi radio FM şi nu am primit căşti la pachet. Am realizat şi testul cu decibelmetrul, atingând 85.6 dBA în faţă şi spate, cu sample-ul nostru acustic, depăşind cu această ocazie Galaxy Note 8 şi LG G6, dar şi pe Xiaomi Mi 6. Totuşi ne încadrăm sub LG G5, LG G4 şi Xperia XA.

Test - Putere volum frontal (jos)

 • 1.BlackBerry Passport95,2 (dBA)
 • 2.LeEco Le Max 295 (dBA)
 • +
 • 96.Sony Xperia XA285,6 (dBA)
 • 97.Nokia 9 Pureview85,6 (dBA)
 • 98.Samsung Galaxy S6 Edge+85,5 (dBA)
 • 99.ZTE Nubia N185,5 (dBA)
 • 100.Huawei P20 Pro85,5 (dBA)
 • 101.Samsung Galaxy A4085,5 (dBA)
 • 102.HTC Desire 81685,4 (dBA)
 • 103.Allview X3 Soul Lite85,4 (dBA)
 • 104.Huawei Nova85,4 (dBA)

Test - Putere volum spate

 • 1.LeEco Le Max 295 (dBA)
 • 2.Motorola Moto G7 Plus94,5 (dBA)
 • +
 • 106.Sony Xperia XA285,6 (dBA)
 • 107.Nokia 9 Pureview85,6 (dBA)
 • 108.Samsung Galaxy S6 Edge+85,5 (dBA)
 • 109.ASUS ZenFone Selfie ZD551KL85,5 (dBA)
 • 110.ZTE Nubia N185,5 (dBA)
 • 111.Huawei P20 Pro85,5 (dBA)
 • 112.Samsung Galaxy A4085,5 (dBA)
 • 113.Sony Xperia M585,4 (dBA)
 • 114.Huawei Nova85,4 (dBA)

Test - Putere volum multimedia

 • 1.ASUS ROG Phone107,5
 • 2.Nokia 8.1107,2
 • +
 • 28.Sony Xperia XA2100,4
 • 29.Xiaomi Pocophone F1100,4
 • 30.Xiaomi Mi Mix 3100,4
 • 31.Bluboo S3100,3
 • 32.HTC U12+100,1
 • 33.ASUS ZenFone Max Pro (M1)100,1
 • 34.LG Q7100,1
 • 35.Huawei Mate 20 Lite100,1
 • 36.iHunt Alien X ApeX100,1

În Riptide GP Renegade am atins 100.4 dBA, depăşind Galaxy S8, iPhone 8 chiar şi pe Google Pixel 2 XL. Şi acest rezultat e bun, dar tot rămâne sub Motorola Moto E4 şi Xperia XA2 Ultra. O acustică mulţumitoare aş spune şi rezultate bune.

Cameră Sony Xperia XA2

Bună de vlogging, peisaje turistice şi filmare 4K

Sony Xperia XA2 menţine promisiunea făcută mereu de seria Xperia XA şi anume "telefon midrange cu cameră de flagship". Cel puţin ca numărătoare a pixelilor e ce trebuie: 23 de megapixeli în spate şi 8 MP în faţă. Camera principală are senzor Exmor RS de 1/2.3 inch, auto focalizare hibrid, deschidere F/2.0, filmare 4K şi stabilizare Steadyshot.

Video-review Sony Xperia XA2, secțiunea cameră

Avem şi bliţ LED, iar camera frontală vine cu obiectiv de 120 de grade, senzor Exmor R, deschidere F/2.4 şi stabilizare Steadyshot. Trecând la interfaţă şi la experienţa camerei, aplicaţia Camera porneşte rapid, focalizarea e şi ea rapidă, iar captura foto e cam lentă. Deh, trebuie mişcaţi toţi megapixelii ăia... Interfaţa camerei e tipică Xperia UI, neschimbată.

Avem un mod Auto, un mod Manual, cu reglaje de balans de alb, expunere, ISO, shutter şi focalizare. Există şi funcţii AR, reglaje de rezoluţie, culoare şi luminozitate. Trecem şi la galeria foto realizată pe timp de zi, cu o claritate excelentă, detalii ample şi un soare foarte puternic, care de obicei ne arde fotografiile. Nuanţele de roşu m-au impresionat plăcut aici.

Claritatea a fost perfectă, cu adevărat de flagship şi am prins o sumedenie de detalii, inclusiv în camera selfie cu setarea wide angle ceva mai panoramică. Eventualele arsuri de imagine sunt rezolvate de HDR, din fericire. Chiar dacă am tot lăudat detaliile la capturi landscape şi altele de gen, când porneşti zoomul din telefon o să fii cam dezamăgit, pentru că pierzi rapid claritate când treci de 2X.

Pe PC în schimb poţi da zoom cât vrei la un cadru de 23 MP şi o să fii mulţumit. Ceva focalizare ciudată pe fundal în selfie-uri mi-a rămas în minte, trebuie să recunosc, un defect avut şi de Xperia XA2 Ultra. Atunci când focalizează că lumea, camera frontală face totuşi fotografii bune, dar parcă nu avem acea claritate cristal de pe Xperia XZ1 şi XZ1 Compact.

Panorama e generoasă, la 21.312 x 3520 pixeli, iar când vine vorba de clasicele prim planuri cu flori şi obiecte, terminalul se cam chinuie să focalizeze cum trebuie. Când ne ies totuşi, ne cam ies! Şi ies bine. Ceva îmi spune că aceste camere cu rezoluţie mare de pe XA-uri erau acum 2-3 ani pe flagship-uri. Sunt momente când Xperia XA2 îi e superior lui Xperia XA2 Ultra prin constantă, dar mă simt nedrept pentru comparaţie, pentru că XA2 Ultra a prins o vreme cu zăpadă şi nori.

Saltul de la XA1 e cam cu 20%, acela arzând verdele şi neprinzând detalii aşa bune. Suntem în liga lui Nokia 7 Plus, Motorola Moto X4 şi Samsung Galaxy A8 (2018). Peste seria Huawei P Lite şi Mate Lite. Când am făcut fotografii la interior, marginile imaginilor au fost cam "moi", iar luminile au fost cam estompate sau umflate (la acel eveniment de lansare a televizoarelor Samsung QLED). Claritatea a fost OK totuşi în centrul cadrelor, dar zoomul nu prea a impresionat.

Vreau să revin la selfie, cu menţiunea că atunci când aveţi destulă lumină şi folosiţi opţiunea wide angle, veţi fi mulţumiţi de rezultate, dar la unghiul standard şi într-o zonă mai umbroasa lucrurile dezamăgesc. Păcat de focalizarea ciudată pe fundal uneori.

Trecem la captura foto nocturnă, unde "albastru" e cuvântul de ordine. Bliţul, când e activat face imaginea prea albă şi cam neclară, deci cumva nu se pupă cu fotografierea nocturnă. E prea mult blur, prea multă imagine albastră, halouri mari, totul e prea galben, deci vă daţi seama că nu suntem prea impresionaţi. Marginile sunt prea grainy, avem extra reflexii, dar detaliile şi culorile au rămas bune.

Primele 20 de cadre au fost cam neplăcute, dar ulterior s-au mai corectat lucrurile, cam cu un 30% şi capturile au devenit acceptabile. Suntem totuşi sub Moto X4 şi Galaxy A8 (2018), dar cumva peste Xperia XA1, care nu a impresionat deloc noaptea. Aş zice că la acest capitol telefonul e cam ca Huawei P10 Lite sau P9 Lite (2017).

Şi acum despre video! Am filmat în format MP4, la rezoluţie Full HD, frame rate de 30 FPS şi bitrate de 20 Mbps. Spre deosebire de fotografii, am avut impresia unor culori foarte vii, prea vii, arse de soare chiar. Din păcate şi zoomul e cam slab, dar claritatea e OK. Dar stai, am vorbit prea devreme. De fapt claritate e afectată de motion blur, atunci când am făcut panning la primele clipuri.

Schimbarea de expunere mi-a plăcut mult la 4K şi la fel mi-a plăcut cum au fost surprinse acele frunze plutind în aer. E unul din cazurile când putem spune lejer ca acest midranger filmează ca un flagship. Apar şi ceva probleme cu microfonul când vântul suflă, chiar dacă nu era prea puternic. Focalizarea e destul de OK în general, iar claritatea e de flagship de cele mai multe ori.

Clipul HDR mi s-a părut prea albicios şi se vedea asta chiar în vreme ce filmăm că expunea mult prea mult. Filmarea la 60 FPS m-a făcut să mă gândesc că am lăudat prea devreme focalizarea, pentru că a apărut şi ceva refocalizare. Ulterior s-au mai corectat culorile faţă de primele capturi, dar tot nu v-aş recomand să filmaţi flori colorate pe un soare torid. .

Stabilizarea e acceptabilă, nu chiar la nivel de Xperia XZ1 sau XZ2, dar bună pentru un midrange. M-oi fi plâns eu de imagini arse şi uneori şi culori, dar am evoluat mult faţă de Xperia XA1, care avea un verde ideal la filmare şi ardea şi mai rău imaginea. Iar filmarea 4K a fost perfectă pentru mine. Practic atuurile sunt aici stabilizarea, filmarea selfie şi filmarea 4K.

Filmarea selfie cu camera wide angle a fost perfectă, ideală, numai bună pentru vloggeri. Numai să reţineţi să alegeţi opţiunea wide angle, nu cea standard, care e cam grainy. Suntem peste Xperia XA1 şi XA cam cu un 20%. Captura low light e prea galbenă, prea neclară, focalizarea se cam pierde pe drum şi ştiu că nu o să vă placă să auziţi asta (fani Sony), dar sunt momente în care Full HD-ul arată că 720p sau chiar 480p.

Am avut parte de ceva flicker atunci când filmăm din mers şi o zonă albăstruie neplăcută, care apărea sus. Zoomul e iarăşi slab, focalizarea se pierde şi aş zice că lucrurile sunt ciudat de slabe aici, cumva mai întunecate decât am văzut şi la Xperia XA1 Ultra anul trecut. Rămânem cu filmarea selfie şi 4K-ul care nu dă greş.

Benchmark-uri Sony Xperia XA2

Nu se încinge şi performează bine la preţul sau

Sony Xperia XA2 s-a maturizat frumos şi după predecesori cu procesor Helio, ajunge la categoria grea, la Snapdragon. Are Snapdragon 630, 3 GB RAM şi 32 GB stocare. Nu are lag, are un Android curat şi fluid la bord şi indiferent ce am făcut nu a "îngheţat" la utilizarea de zi cu zi. Şi jocurile precum Riptide GP Renegade au arătat şi s-au mişcat bine. Cred că s-ar descurca şi cu PUBG.

Cât despre benchmark-uri, am rulat AnTuTu 6 pe acest device şi am depăşit Xperia XA1 cu puţin, dar şi Huawei P10 Lite, rămânând în acelaşi timp sub HTC One A9 şi ASUS ZenFone 3. În AnTuTu 7 am depăşit Motorola Moto X4 şi am fost sub HTC U11 Life. În GeekBench 4 Multi Core am depăşit flagship-uri altă dată respectate, că LG G6 şi Pixel XL, ceea ce m-a surprins.

Samsung Galaxy A5 (2017)Huawei P10 LiteHuawei Mate 10 LiteSony Xperia XA2Sony Xperia XA2 Ultra3DMark Sling Shot1144599×133413213DMark Sling Shot - Graphics1046511×124812443DMark Sling Shot - Physics17021496×175716843DMark Sling Shot Extreme ES 3.1×××8168173DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Graphics×××7117103DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Physics×××168317213DMark Sling Shot Extreme Vulkan×××6926983DMark Sling Shot Extreme Vulkan - Graphics×××5805853DMark Sling Shot Extreme Vulkan - Physics×××21302164AnTuTu v66094559367587456090360185AnTuTu v6 - 3D171318836817480878171AnTuTu v6 - CPU1751720066206172171621643AnTuTu v6 - RAM68335296513848414799AnTuTu v6 - UX1946425169248162625925572AnTuTu v7×××8954088681AnTuTu v7 - CPU×××3983039576AnTuTu v7 - GPU×××1969919674AnTuTu v7 - MEM×××63245865AnTuTu v7 - Temperature×××33 (°C)31 (°C)AnTuTu v7 - UX×××2368723566Basemark OS II14181268130615561554Basemark OS II - Graphics153084084314931482Basemark OS II - Memory14781766175413101309Basemark OS II - System26482626277732623280Basemark OS II - Web676663707919916Basemark Web69,4466,5580,42104,76105,21GFX Bench 4.0 - ALU 2337,4304,8278,3738737,1GFX Bench 4.0 - Car Chase ES 3.1308,6177,3167,5351,2352GFX Bench 4.0 - Driver Overhead 2162,6189191,9475,1475,5GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.0902,2489,9469,1914,1912,1GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.1559,8291293,9648,8603,3GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.1.1303,6140,5156,9325325,7GFX Bench 4.0 - T-Rex1849100892417161722GFX Bench 4.0 - Tessellation ES 3.1641,7366,7351,4454454,1GFX Bench 4.0 - Texturing21761291129622602253GeekBench 4 - Compute30192692272939183639GeekBench 4 - Multi-Core41513285314141974202GeekBench 4 - Single-Core782897867866860JetStream××30,2327,8227,68Linpack - Multi-Thread307,23 (MFLOPS)249,51 (MFLOPS)305,56 (MFLOPS)514,23 (MFLOPS)585,65 (MFLOPS)Linpack - Single Thread129,17 (MFLOPS)141,61 (MFLOPS)155,82 (MFLOPS)198,66 (MFLOPS)221,2 (MFLOPS)PCMark Work 2.039764494485850725091PCMark Work 2.0 - Data manipulation26983411365937693764PCMark Work 2.0 - Photo editing52766198740479247752PCMark Work 2.0 - Video editing50854720541654605446PCMark Work 2.0 - Web browsing43954621502452995466PCMark Work 2.0 - Writing31253976367238843939RealPi Benchmark×××15,02 (s)15,17 (s)SunSpider1209,1 (ms)987,8 (ms)1017,1 (ms)1109,6 (ms)1198,4 (ms)Vellamo - Browser28083164300728672801Vellamo - Metal13391549170715331570Vellamo - Multicore24702570254524072764TOTALURI6522217

Am depăşit şi ASUS ZenFone 4 apropo, rămânând sub Moto Z2 Play şi Xiaomi Mi A1. Şi acum testul de foc: cel de GPU, prin Slingshot 3.0. Trecut onorabil, prin surclasarea lui Samsung Galaxy A5 (2017) şi Huawei Honor 8, dar rămânând sub Nexus 6P şi LG Nexus 5X (se ţin bine). Deseori l-am depăşit şi pe Xperia XA2 Ultra şi pe Moto X4 sau Huawei P20 Liţe, deci un like din partea mea.

Test Temperatură în Benchmarks

 • 1.Xiaomi Redmi Note 4X28 (°C)
 • 2.Motorola Moto Z2 Play28,8 (°C)
 • +
 • 49.Sony Xperia XA233,7 (°C)
 • 50.Motorola Moto G5S33,7 (°C)
 • 51.Motorola Moto X433,9 (°C)
 • 52.iHunt Titan P11000 Pro34 (°C)
 • 53.Samsung Galaxy A9 (2018)34 (°C)
 • 54.CAT S6134 (°C)
 • 55.Motorola Moto E434 (°C)
 • 56.Huawei Mate 10 Lite34 (°C)
 • 57.Allview X4 Soul Infinity N34 (°C)

Test Temperatură în jocuri

 • 1.OnePlus 6T30,8 (°C)
 • 2.Samsung Galaxy S731,1 (°C)
 • +
 • 198.Sony Xperia XA239,2 (°C)
 • 199.Allview Soul X6 Xtreme39,3 (°C)
 • 200.iHunt One Love39,3 (°C)
 • 201.Nokia 7 Plus39,4 (°C)
 • 202.Allview X4 Soul Infinity N39,4 (°C)
 • 203.HTC U Ultra39,6 (°C)
 • 204.Sony Xperia XA2 Ultra39,7 (°C)
 • 205.Nokia 639,8 (°C)
 • 206.ASUS Fonepad Note FHD639,8 (°C)

Am făcut şi un test de temperatură, ajungând la 33.7 grade în GFXBench şi 39.2 grade în Riptide, deci nu e loc de supraîncălzire.

 • 1234
Sony Xperia XA29,0510
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×