Arbitrul telecom din România, ANCOM a luat o decizie în această săptămână, cu privire la piaţa serviciilor de Internet fix. După o analiză atentă, ei au decis că această piaţă este concurenţiala, stârnind nemulţumirea celor de la Orange şi Vodafone.
Studiul ANCOM arată că piaţa de acces la Internet fix în bandă largă este concurenţiala in țara noastră, cu peste 750 de furnizori şi peste 60% din conexiuni având viteze de cel puţin 30 Mbps. Mai bine de două treimi din populaţie se află în localităţi acoperite de cel puţin 3 reţele capabile să ofere acces la aceste servicii Internet.
Orange şi Vodafone ar fi dorit să aibă acces la tarife reglementate la reţeaua RCS & RDS, lider pe piaţa de Internet fix. Dacă studiul ANCOM arăta că piaţa nu e concurenţiala ar fi fost nevoie ca Autoritatea să intervină şi să reglementeze situaţia. Cu această ocazie au fost retrase obligaţiile impuse către Telekom România pe piaţa serviciilor de acces la elemente de infrastructură.
Orange a replicat afirmând că "ANCOM şi-a luat concediu într-un moment în care piaţa are nevoie mai mult ca oricând de reglementare". Operatorul francez considera că decizia ANCOM împiedică şi competiţia reală între toţi jucătorii de pe piaţa de Internet fix şi le serveşte celor de la RCS & RDS. Vodafone a avut o declaraţie scurtă, concisă şi răspicata: "Credem că încă mai este timp ca ANCOM să ia decizia corectă şi să asigure un nivel crescut de competitivitate".
RCS & RDS şi UPC au salutat în schimb decizia Autorităţii, afirmând că pe piaţa din România competiţia e puternică în zona de Internet fix, datorită prezenţei unor infrastructuri multiple. RCS & RDS a subliniat şi că a dezvoltat propria infrastructura, privată de telecomunicaţii pe suport de fibră optică şi a făcut asta pornind de la zero.
UPC şi-a exprimat acordul cu privire la decizia ANCOM, declarând că o reglementare a pieţei de Internet fix ar descuraja investiţiile. Iată cum stă şi situaţia pe această piaţă în acest moment: RCS & RDS are o cotă de 53% în rândul furnizorilor de Internet fix în România, urmaţi de Telekom cu 26%, UPC cu 11% şi toţi ceilalţi furnizori cu 10%.
Problema Orange şi Vodafone e cu faptul că nu pot accesa infrastructura rivalilor, sau mai bine zis, nu la costurile ce și le-ar dori!