China va depăşi SUA în cursa AI în următorii 5-10 ani, datorită investiţiilor masive în domeniu

1.010 ori
<b>China va depăşi SUA în cursa AI în următorii 5-10 ani, datorită investiţiilor masive în domeniu</b>Un nou studiu citat de publicaţia South China Morning Post arată că SUA va fi depăşită de China în cursa AI în următorii 5, până la 10 ani. Asta dacă se urmează actualul model de creştere şi investiţiile începute deja

Un nou studiu citat de publicaţia South China Morning Post arată că SUA va fi depăşită de China în cursa AI în următorii 5, până la 10 ani. Asta dacă se urmează actualul model de creştere şi investiţiile începute deja. Numărul de companii care se ocupă cu AI s-a dublat în ultimii 4 ani, iar 20.000 de firme lucrează acum la inteligenţa artificială. Sunt acoperite cele mai variate domenii, de la medicină la automobile autonome. 

SUA rămâne totuşi lider în zona dezvoltării de inteligenţă artificială, dar China e pe primul loc la creştere. Nu e de mirare, cu firme ca Xiaomi promiţând să investeasca 7 miliarde de dolari în segmente ca AI, Internet of Things şi 5G. Şi Huawei a început devreme investiţiile în AI, de câţiva ani deja, tot cu miliarde aruncate în joc.

Studiul citat mai sus este The Global AI Index, publicat de către cei de la Tortoise Intelligence. Indexul menţionează 54 de ţări, în funcţie de capacităţile pe care le au în zona AI, măsurate după 7 metrici, în ultimele 12 luni: talent, infrastructură, mediul de operare, cercetare, dezvoltare, strategii guvernamentale şi proiecte comerciale. SUA este în faţă la câţiva metrici importanţi, primind un scor total de 100, aproape dublu faţă de cele 58.3 puncte ale Chinei.

Are ca mari avantaje cercetarea, talentul şi finanţarea privată. După China pe locul 2, avem Marea Britanie pe 3, Canada pe 4 şi Germania pe 5. Singapore surprinde prin plasarea pe locul 7. Pentru deceniul care tocmai a început, marile guverne de pe glob s-au obligat să cheltuiască peste 35 de miliarde de dolari pe dezvoltarea AI.

Doar China va dedica 22 de miliarde pentru asta. Disputele cu SUA o trag totuşi în spate şi spionajul industrial poate oricând schimba balanţa dominaţiei globale AI.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×