China şi SUA au ajuns la înţelegeri în urma ultimelor discuţii; Sunt şanse de cooperare şi deschidere spre investiții străine în China

1.265 ori
<b>China şi SUA au ajuns la înţelegeri în urma ultimelor discuţii; Sunt şanse de cooperare şi deschidere spre investiții străine în China</b>China şi SUA s-au întâlnit în această săptămână pentru discuţii în Beijing şi au căzut de acord cu privire la cooperare în zona tehnologiei de vârf. Aceasta este "Faza 1" a înţelegerii dintre China şi trump, care a fost anunţată pe 11 octombrie.

China şi SUA s-au întâlnit în această săptămână pentru discuţii în Beijing şi au căzut de acord cu privire la cooperare în zona tehnologiei de vârf. Aceasta este "Faza 1" a înţelegerii dintre China şi Administrația Trump, care a fost anunţată pe 11 octombrie. Cea mai nouă etapă a acestor discuţii a fost anunţată într-o conferinţă de către vice ministrul de comerţ al Chinei, Wang Shouwen.

China ar urma să elimine toate restricţiile asupra investiţiilor străine şi nu va mai forţa investitorii sau companiile străine să facă transfer de tehnologie. Această idee de "transferuri de tehnologie" a reprezentat o mare sursa de tensiune între China şi SUA, aflate într-un veritabil război comercial în ultimul an. Consiliul China - SUA a afirmat că transferurile forţate de tehnologie şi restricţiile la investiţii au fost o mare problemă pentru cele 200 de companii membre ale sale.

Se solicita şi o transparenţă sporită a tranzacţiilor dintre companii şi a acordării de licenţe. Trump a declarat cu 2 zile în urmă că "Phase One" merge excelent şi că ar debuta chiar înainte de program. E vorba despre un pact aici, la care ambele părţi au lucrat şi pe care ar trebui să îl semneze Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping luna viitoare, la un summit din Chile.

Problema e că Chile e în plină revoluţie de stradă, deci posibil să fie amânat sau mutat summit-ul. Faza 1 implică și fermierii şi zona bancară. Agricultura este o piesă foarte importantă în disputa celor două ţări, fiind invocată şi ca "monedă de schimb" pentru a "ierta" Huawei cu câteva luni în urmă. Beijing vrea ca SUA să anuleze tarifele impuse asupra produselor importate din China. Ce dă China la schimb? Printre altele îşi va creşte achiziţia de produse din SUA, precum boabele de soia de exemplu.

Nu e totul aşa simplu, pentru că Washington vrea să impună un preţ şi o perioadă de achiziţie, dar China vrea să cumpere în funcţie de condiţiile pieţei. Să vedem cum va evolua şi Phase Two, având în vedere că au mai fost promise acorduri de gen, dar mereu a apărut ceva în ultima clipă să îl provoace pe Trump, sau invers.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×