Pe 15 iunie 2022 Microsoft a anunţat că renunţă la Internet Explorer, browser web care la vremea sa domina segmentul browserelor. Are în spate o istorie de 27 de ani şi mai jos aflaţi un scurt istoric al său. De acum Microsoft nu mai oferă suport tech pentru Internet Explorer. Browserul este casat în favoarea lui Microsoft Edge, iar suportul este retras pentru ultima versiune, IE 11. Ce e drept la acest brand se cam renunţase încă de când a apărut Microsoft Edge în Windows 10 în 2015.
Utilizarea lui Internet Explorer a scăzut masiv în ultimii ani, iar cifrele indică faptul că IE are mai puţin de 0.5% cotă de piaţă din segmentul browserelor. În următoarele luni cei care utilizează browserul vor fi redirecţionaţi spre Microsoft Edge. Până la urmă un viitor update Windows îl va dezactiva de tot pe IE.
Odată cu apariţia lui Edge în 2015, Microsoft a trecut la o tehnologie bazată pe Chromium, iar Edge este browserul default din Windows 11. Engine-ul MSHTML care e la baza lui IE face încă parte din Windows 11 totuşi, dar doar ca modul IE din Microsoft Edge, care rămâne activ până în 2029 cel puţin.
Există încă multe companii şi business-uri care au nevoie de acest mod pentru a accesa web app-uri şi site-uri atât de vechi încât necesită IE. Acest mod a fost adus în Edge în 2019 şi suporta controale ActiveX vechi. Cel mai important exemplu este Fondul De Pensii din Japonia, care depinde de Internet Explorer pentru a fi accesat.
Istoric
Microsoft Internet Explorer lua naştere în 1995 şi venea integrat în Windows 95, ca parte a pachetului add-on Plus! For Windows 95. Versiuni ulterioare au sosit ca download-uri gratuite sau pack-uri în service. În ascensiunea acestui browser au fost şi victime, precum Netscape, care era foarte promiţător (dominant în anii 1990), dar nu a făcut faţă concurenţei.
În 1998 venea celebrul proces antitrust împotriva celor de la Microsoft, pe tema oferirii lui IE la pachet cu Windows, care ar dezavantaja rivalii. Ulterior Microsoft trebuia să îşi oblige partenerii din rândul producătorilor de PC-uri şi laptopuri să ofere şi varianta altor browsere web. Ideea dezinstălarii lui IE a apărut la acelaşi proces, dar Microsoft a reuşit să blocheze decizia, afirmând că dezinstalarea face sistemul instabil. Programele ce depind de library-urile IE, inclusiv sistemul de Help şi Support nu ar mai fi funcţionat.
Internet Explorer îşi atingea vârful în 2003, când avea o cotă de piaţă de 95%. Microsoft a cheltuit peste 100 de milioane de dolari pe an pentru dezvoltarea lui Internet Explorer la finalul anilor 1990, iar în 1999 avea deja peste 1000 de oameni pe proiect.
În decembrie 2008, Trend Micro le recomanda utilizatorilor IE să treacă la browsere rivale până ce apărea un patch pentru a repara un bug grav, care permitea furtul de parole. În 2010, Serviciul German de Informaţii sfătuia utilizatorii să renunţe la IE, din cauza unui bug care permitea plantarea de cod malware pe PC-urile cu Windows.
În 2008 un studiu realizat de firma de securitate Secunia arăta că Microsoft nu răspunde la fel de rapid ca rivalii săi la problemele de securitate şi nu oferă patch-urile necesare la fel de rapid. Au fost raportate atunci şi 366 vulnerabilităţi în controalele ActiveX. Microsoft a lăsat o vulnerabilitate fără patch chiar 600 de zile în IE.
Dezvoltarea de funcţii noi pentru browser a încetat în 2016, iar Microsoft 365 nu mai suporta Internet Explorer de pe 17 august 2021. Microsoft Teams a renunţat la el pe 30 noiembrie 2020. Dacă aveţi amintiri (pozitive sau negative) cu Internet Explorer, le puteţi lăsa în secţiunea Comentarii.