Samsung și Johns Hopkins câștigă un premiu internațional pentru o nouă tehnologie de răcire pe bază de elemente Peltier

707 ori
<b>Samsung și Johns Hopkins câștigă un premiu internațional pentru o nouă tehnologie de răcire pe bază de elemente Peltier</b>Un proiect comun între Samsung Electronics și Johns Hopkins University a fost desemnat printre cele mai importante inovații tehnologice ale anului, obținând un premiu la R&D 100 Awards 2025, competiție organizată anual de revista R&D World.

Un proiect comun între Samsung Electronics și Johns Hopkins University a fost desemnat printre cele mai importante inovații tehnologice ale anului, obținând un premiu la R&D 100 Awards 2025, competiție organizată anual de revista R&D World.

Colaborarea a vizat dezvoltarea unei tehnologii de răcire de generație nouă, intitulată Scalable, Energy Efficient CHESS Thin-Film Thermoelectric Refrigerator. Este vorba despre filme subțiri nano-structurate care folosesc efectul Peltier pentru a produce răcire ecologică, fără agenți chimici, dar cu un control mult mai precis al temperaturii. Potrivit comitetului de jurizare, aceasta este prima demonstrație la nivel mondial a unui dispozitiv Peltier de înaltă performanță bazat pe nanotehnologie.

Printre avantajele raportate:

  • eficiență energetică îmbunătățită cu circa 75% față de metodele convenționale cu agenți frigorifici
  • miniaturizare și reducerea greutății sistemelor de răcire
  • control rapid și precis al temperaturii

Publicată deja în Nature Communications în luna mai, lucrarea de cercetare detaliază procesul de depunere a semiconductorilor în film subțire, folosit pentru a face posibilă răcirea solid-state la scară practică.

Această tehnologie ar putea fi aplicată în mai multe domenii, de la electrocasnice și electronice auto, până la semiconductori, dispozitive medicale și centre de date.

Lee Joon-hyun, vicepreședinte executiv în cadrul Samsung Research – Life Solution Team, a declarat că premiul confirmă nu doar caracterul inovator al cercetării, ci și aplicabilitatea ei practică, cu potențial de comercializare.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×