Android și iOS - Către 64 de biți și toate avantajele pe care le aduce această arhitectură!

1.530 ori
<b>Android și iOS - Către 64 de biți și toate avantajele pe care le aduce această arhitectură!</b>în cazul &nbsp;sistemelor de operare pentru PC, trecerea de la 32 bit la 64 bit din punct de vedere comercial a reprezentat o schimbare foarte importantă și deși a necesitat destul de multă vreme pentru a fi implementată, a fost adoptată într-un...

în cazul  sistemelor de operare pentru PC, trecerea de la 32 bit la 64 bit din punct de vedere comercial a reprezentat o schimbare foarte importantă și deși a necesitat destul de multă vreme pentru a fi implementată, a fost adoptată într-un ritm foarte rapid. Spun din punct de vedere comercial pentru că suportul pentru această arhitectură exista încă în super-computerele anilor ‘70. Totuși, aceasta nu a însemnat dispariția alternativelor pe 32 de biți (încă?). Și probabil la fel vor sta lucrurile și în cazul sistemelor de operare mobile.

Trebuie să “dăm Cezarului ce-i al Cezarului” și în cazul de față ne referim la introducerea de către Apple a primului procesor pentru smartphone-uri pe 64 de biți, odată cu lansarea iPhone 5S. însă nu este vorba numai de hardware în cazul unei treceri așa de importante, ci și de software, în aceeași măsură. Astfel și sistemul de operare iOS 7 aduce cu el, pe lângă schimbările imediat vizibile la nivelul interfeței și suportul pentru arhitectura 64 de biți.

Arhitectura 64 biți permite sistemului de operare și aplicațiilor compatibile să adreseze mai multă memorie decât 4 GB de RAM. Aceasta este explicația simplă pentru a înțelege ce reprezintă această arhitectură. Odată cu depășirea barierelor impuse de 32 de biți, complexitatea sistemelor de operare și a aplicațiilor este mult sporită, în consecință și viteza de lucru sau posibilitățile oferite de o aplicație pentru mobil. în cazul Android putem considera primii pași făcuți către 64 de biți odată cu introducerea actualizării la Android 4.4 KitKat. însă pentru sistemul de operare Google trecerea poate fi mult mai simplă.

Android și iOS - Către 64 de biți și toate avantajele pe care le aduce această arhitectură!

Fiind bazat pe sistemul de operare Linux, primul pas pe care Android trebuie să-l realizeze pentru a trece la 64 de biți îl reprezintă modificarea krenelul-ui (nucleului). Iar cum Linux a realizat această trecere, inclusiv prin intermediul kernel-ului de ceva timp, ne putem imagina că munca celor de la Google este pe jumătate făcută. Un prim exemplu îl reprezintă introducerea de către Intel a unui nucleu, împreună cu propria versiune Android 4.4 KitKat pe 64 de biți, pentru procesoarele sale destinate platformei mobile. Astfel, putem anticipa că nu va mai dura de loc mult până când se va anunța această trecere la arhitectura superioară, pentru sistemul de operare Android. Alți fabricanți, cum ar fi cei de la Samsung, deja au anunțat și pregătesc “în forță” trecerea cât mai rapidă la sistemul menționat. Și având în vedere că deja avem smartphone-uri cu 3 GB memorie RAM, este logic că această arhitectură va deveni o necesitate.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×