Cât de puternic este procesorul Apple A13 Bionic: CPU hexa core, cu neural engine şi 8.5 miliarde de tranzistori

2.483 ori
<b>Cât de puternic este procesorul Apple A13 Bionic: CPU hexa core, cu neural engine şi 8.5 miliarde de tranzistori</b>S-a vorbit foarte mult despre camera lui iPhone 11 la evenimentul Apple de ieri, dar la fel de mult şi despre noul procesor Apple A13. Scăpările ne indicaseră deja că se pregăteşte o "bestie" şi conform prezentării oficiale, avem

S-a vorbit foarte mult despre camera lui iPhone 11 la evenimentulApple de ieri, dar la fel de mult şi despre noul procesor Apple A13. Scăpările ne indicaseră deja că se pregăteşte o "bestie" şi conform prezentării oficiale, avem cu adevărat un procesor foarte puternic. Hai să vedem cum stau datele problemei.

Apple A13 Bionic

În primul rând este un procesor hexa core, 64 bit, de 7 nm, dezvoltat de TSMC. Are 8.5 miliarde de tranzistori şi îl găsiţi pe iPhone 11, iPhone 11 Pro şi iPhone 11 Pro Max. Apple nu a trebuit să se strofoce prea tare cu un upgrade de performanţă, pentru că şi Apple A12 încă se ţine tare în vârful benchmark-urilor chiar şi faţă de Snapdragon 855.

Apple A13 Bionic

S-a umblat totuşi la eficiență şi consum pentru acest CPU. Reţineţi că A13 foloseşte tehnologie de 7 nm de generaţie a doua (probabil litografie EUV), iar dintre nucleele sale, 4 sunt cele low power, folosite cel mai des. Avem şi două nuclee pentru operaţiuni ce necesită extra putere de procesare (performance cores).

Apple A13 Bionic

Ni se promite o eficienţă de consum cu până la 20% mai bună decât la Apple A12 şi un GPU şi GPU cu performanţă până la 20% crescută faţă de predecesor. Pe partea de machine learning ajungem până la 1 trilion de operaţiuni pe secundă. Un aspect inedit faţă de alte procesoare e că Apple A13 poate activa anumite părţi ale cipului pentru anumite sarcini.

Apple A13 Bionic

GPU-ul are 4 nuclee, e cu 20% mai rapid şi consumă cu 40% mai puţină energie. Există şi o unitate NPU pentru AI, care are 8 nuclee şi putere cu 20% mai mare. De această dată machine learning-ul este distribuit pe CPU, GPU şi Neural Engine. Un exemplu de utilizare a sa este pentru clasificarea imaginilor în fotografii şi video sau animaţiile personajelor în aplicaţii AR.

Apple A13 Bionic

Toate acestea sună a limbaj de marketing sincer să fiu şi aşteptăm acum şi benchmark-urile. Predicţia mea? Peste 500.000 de puncte în AnTuTu 8 şi peste 13.000 în GeekBench 4 Multi Core.

Material Video Promovat:

Teste acoperire și viteză 5G în București prin Speedtest Ookla, în rețeaua Orange

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×