Ce Înseamnă Windows 10 pentru telefoanele Windows

1.914 ori
<b>Ce Înseamnă Windows 10 pentru telefoanele Windows</b>Pentru că suntem, foarte probabil, aproape de prima versiune de test a Windows 10 pentru telefoane, cred că ar fi binevenită o privire de ansamblu asupra acestui sistem de operare mobil și asupra întrebărilor care planează în jurul acestuia. Dacă...

Pentru că suntem, foarte probabil, aproape de prima versiune de test a Windows 10 pentru telefoane, cred că ar fi binevenită o privire de ansamblu asupra acestui sistem de operare mobil și asupra întrebărilor care planează în jurul acestuia.

Dacă ne uităm cu atenție la Windows Phone, în pofida achiziționării diviziei mobile Nokia de către Microsoft, telefoanele Windows nu au cota de piață pe care Microsoft și-ar fi dorit-o, cel puțin nu în Statele Unite.

Mai mult, utilizatorii Windows în general, dar și utilizatorii Windows Phone au fost contrariați să vadă cum, în ultimele luni Microsoft și-a concentrat atenția asupra portării celor mai importante aplicații și servicii proprii pe platformele concurente, în timp ce doar unele aplicații proprii au fost îmbunătățite pe Windows.

în plus, anumite aplicații importante, cum ar fi de exemplu versiunile touch ale aplicațiilor Microsoft Office au apărut mai întâi pe IOS și pe Android, având abia acum versiuni beta și pe Windows 10 Technical Preview.

Dacă unii utilizatori ai serviciilor și produselor Microsoft s-au simțit oarecum ignorați din cauza tuturor acestor mișcări făcute de Microsoft, este de așteptat ca și dezvoltatorii să se întrebe de ce ar mai dori să dezvolte pentru platforma Windows.

Iată de ce toată lumea așteaptă cu mare interes viitorul sistem de operare de la Microsoft, care are o misiune mult mai grea decât a anticipat însăși compania care îl produce. Astfel, pe PC-uri și laptop-uri, Windows 10 trebuie să atragă înapoi utilizatorii alienați de Windows 8, care nu au fost recâștigați nici măcar de Windows 8.1, iar pe telefoanele inteligente cu Windows se pare că un hardware de calitate sau camerele foarte performante de la Nokia nu mai reprezintă argumente suficiente pentru clienții tot mai exigenți, în paralel cu o concurență acerbă de la Apple și Google.

Ce soluții are Microsoft ?

în viziunea Microsoft, noutățile din sistemul de operare, împreună cu aplicațiile universale par să fie soluția problemelor și întrebărilor de mai sus.

în ce privește sistemul de operare, din ceea ce am văzut neoficial până acum, interfața Windows 10 pe telefon aduce o serie de similitudini cu cea de pe PC, iar aplicațiile, inclusiv cele Office au și ele caracteristici de design și funcționale comune între platforme.

O primă observație de făcut vizavi de prezentarea Windows 10 din 21 ianuarie este aceea că Microsoft nu mai folosește numele Windows Phone pentru sistemul de operare mobil, ci se referă la acesta folosind denumirea Windows 10. Aceasta arată că se dorește ca publicul să perceapă Windows 10 ca pe o singură platformă (bază), care rulează pe toată gama de device-uri curente.

Chiar dacă sunt unele diferențe față de Windows Phone 8, ecranul start al Windows 10 mobile are în continuare aceleași dale (tiles) dinamice, iar imaginea de fundal, pe care o puteți folosi și acum pe Windows Phone 8.1 este extinsă pe toată suprafața utilă a ecranului, nu doar sub tiles.

Centrul de notificări este modificat și el pentru a include mai multe setări și/sau comutatoare de funcții, așa cum se poate vedea în ultimul Build Windows 10 Technical Preview pentru PC-uri. Ce este cel mai important este că notificările sunt sincronizate între device-urile conectate la același cont.  Cu alte cuvinte, notificările citite pe un device sunt marcate drept citite și pe celelalte.

O altă interfață preluată pe Windows 10 mobile de pe PC-uri este noua interfață pentru setări, care este unitară și are aceleași secțiuni peste tot.

Tastatura Windows 10 mobile este însoțită de un buton care permite dictarea textului în loc de tastare, iar tastatura virtuală de pe telefon poate fi reamplasată convenabil pe ecranul phablet-urilor.

O altă mutare interesantă va fi integrarea Skype cu funcțiile de messaging din Windows 10 mobile. Mai exact, apelurile VoIP Skype sunt acum disponibile din interfața pentru messaging. Pe partea de chat, serviciile de chat integrate vor fi marcate de culori diferite, dar ideea de bază este unificarea mesajelor într-un singur flux.

Un alt punct de atracție mult așteptat este noul browser, project Spartan, care ar putea să-și facă și el apariția în primul build Windows 10 mobile.

în ceea ce privește Cortana, acesta știe acum unde v-ați parcat mașina, așa cum Google face de ceva vreme. Dar cel mai important aspect referitor la Cortana este acela al prezenței sale pe Desktop. Va fi interesant de urmărit cum se va sincroniza cu partea de pe telefon, dar aici Microsoft mai are de lucru.

Să nu uităm nici de Xbox, care permite acum streaming-ul jocurilor pe orice device Windows 10, inclusiv pe telefoane.

în ce privește camera foto, toate telefoanele Windows 10 vor avea camere cu funcționalitate la nivelul update-ului Denim, cu pornire rapidă, extragere de imagini din înregistrări și altele.

Aplicația Photos este reproiectată și ea, iar experiența cu hărțile pe telefon va fi unificată, oferind căutare, trasee, vizualizare 3D și îmbunătățiri la lista de locații preferate, plus comenzi vocale prin integrarea cu Cortana și sincronizarea cu hărțile accesate pe PC.

Dincolo de o interfață unificată, consistentă cu aceea a Windows 10 pentru PC-uri, și de unele îmbunătățiri funcționale, sistemul de operare Windows 10 vrea să aducă o integrare mai bună între telefoanele și PC-urile Windows, iar în această integrare aplicațiile universale, sincronizările și Cortana sunt foarte importante. De remarcat totuși că momentat Microsoft nu mai spune nimic despre unificarea Windows Phone Store cu Windows Store și nici despre flagship-urile despre care a amintit la prezentarea din 21 ianuarie.

Până acum, Windows Phone a fost un sistem de operare x86 care a rulat pe dispozitive ARM. în prezent, când planurile Microsoft în ce privește dispozitivele ARM nu sunt foarte clare și când procesoarele Intel sunt atât de eficiente încât aproape au dus la eliminarea platformei ARM din lumea tabletelor cu Windows, pare tot mai plauzibilă și ipoteza unei platforme hardware Intel pentru telefoanele Windows. Dar acestea sunt deocamdată simple speculații despre care rămâne să mai vorbim.

Spuneți-ne mai jos la comentarii dacă veți instala versiunea de test Windows 10 pe telefoanele voastre când va fi lansată și care este pentru voi cea mai interesantă caracteristică funcțională a sistemului de operare.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Susțin Mobilissimo cumpărând prin linkuri de afiliere:

*Cumpărând, accesând magazinele prin aceste link-uri/ sigle, ajuți la finanțarea site-ului Mobilissimo prin procentul pe care noi îl primim în urma vânzării, de la retaileri. Pe tine nu te costă nimic, dar pe noi ne ajută să rămânem independenți și să devenim și mai buni în ceea ce facem. MULȚUMIM! :)

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×