Mobile World Congress 2013: dezamăgire parțială, senzație de CES reciclat și nici un prototip interesant (Editorial)

Autor:  | Publicat în:  Editorial 886 ori
<b>Mobile World Congress 2013: dezamăgire parțială, senzație de CES reciclat și nici un prototip interesant (Editorial)</b>Dincolo de politețea și bucuria de fi la Mobile World Congress 2013, se vede clar că showul din acest an a fost sub orice alt MWC am urmărit în ultimii ani. Au lipsit prototipurile de tehnologii revoluționare, Google nici măcar nu a avut un stand,...

Dincolo de politețea și bucuria de fi la Mobile World Congress 2013, se vede clar că showul din acest an a fost sub orice alt MWC am urmărit în ultimii ani. Au lipsit prototipurile de tehnologii revoluționare, Google nici măcar nu a avut un stand, deci adio trenulețe cu telefoane și tablete, iar majoritatea producătorilor au adus aceleași terminale ca la CES 2013.

Doar Nokia a prezentat telefoane noi, asta dacă vă plac feature phone-urile și două Lumia-uri midrange. ASUS a prezentat tableta FonePad cu funcții de telefon, despre care știam tot ce era de știut și un ASUS PadFone Infinity, probabil singurul produs cu adevărat revoluționar de la CES. în rest, absolut NIMIC nou nu a fost de remarcat la această ediție. Toate telefoanele de la LG și Huawei erau cunoscute deja și pot spune că Allview a făcut o mișcare deșteaptă atunci când a prezentat noul său smartphone și nouă tableta, ambele quad core la MWC.

HTC a ales să lanseze modelul One cu o săptămână înainte de CES și în continuare mă fascinează faptul că tot curg pe web zvonuri despre o tabletă HTC și una Nokia Lumia, iar producătorii nu se sinchisesc să ne arate nici măcar o schiță. E drept că demo-urile procesoarelor Qualcomm Snapdragon 600, 800 și Tegra 4 au fost interesante, dar la nivel de prototip au lipsit telefoanele flexibile, transparente, iar cei de la NEC devin deja jenanți aducând același prototip dual display la show în fiecare an... de 3 ani încoace.

Companii big in Japan vin timid în Barcelona și nume precum Kyocera și Fujitsu se bat mereu cu pumnul în piept ca o să pătrundă în Europa, dar doar Huawei mai mișcă ceva în această zonă și prin "mișcă ceva" înseamnă că își lansează telefoanele prea târziu să mai conteze. Observați că marii producători nu iau în serios MWC 2013. Sony a ales CES să lanseze Xperia Z, Samsung a ales luna martie pentru Galaxy S IV, HTC a făcut orice să evite lansarea la MWC.

S-au dus și zvonurile despre un smartphone standalone ASUS, a dispărut și perspectiva unui PadFone cu Windows 8 și Windows Phone 8 și ca de obicei, zvonurile sunt mai bune decât realitatea. Motorola a venit cu un telefon din septembrie 2012 și sincer să fiu mai bine nu te prezinți și "pierzi la masă verde", decât să te prezinți așa.

știu că veți numi acest editorial unul de hater, dar așa un MWC slab nu am mai văzut niciodată. Inovația a fost zero barat și nu să spun că m-a surprins ceva. Unde e demo-ul lui Project Glass? Unde sunt hologramele și telefoanele flexibile, pe care anul trecut le vedeam din plin? Anul trecut Sony avea 4-5 concepte de tablete foarte arătoase, Nokia prezenta un telefon flexibil, Samsung la fel, vedeam și handseturi transparente, tablete clamshell și tot felul de bunătăți.

Prezența Ouya ar fi fost binevenită, iar Sony care anul trecut și-a dat silința să aibă un stand în care să integreze experienta TV, de gaming și de telefonie, anul acesta a ales... modestia. Anul trecut aveam spiridușii Nokia cu căștile colorate și un concurs smoked by Windows Phone la care au aderat toți participanții. în 2013 se poartă o ușoară "oboseală", plictiseală și blazare a tuturor brandurilor și când lucrezi în domeniul știrilor telecom îți crapă obrazul de rușine că se întâmplă așa ceva.

E de parcă marilor companii nu le mai pasă de inovație și au ales doar să bifeze MWC 2013 pentru a ne arăta ce știam deja sau... telefoane din 2012, ceea ce e rușinos. Un MWC 2013 cu adevărat WOW  ar fi adus telefoane 8 core, baterii cu adevărat capabile, handseturi flexibile, demo big.LITTLE, telefoane cu camere echivalente PureView cât cuprinde, tablete transparente și chiar ne-ar fi permis să aflăm că există și câteva companii mici cu idei originale.

Dacă ar fi să îi dau o notă lui MWC 2013, aceea ar fi 6 din 10 și asta cu indulgență. Aștept comentarii spumoase ca de obicei și hai să nu fim hateri... decât dacă merită.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×