România pierde jumătate de miliard de lei anual din cauza telefoanelor contrafăcute (Studiu EUIPO)

Autor:  | Publicat în:  Studii 1.283 ori
<b>România pierde jumătate de miliard de lei anual din cauza telefoanelor contrafăcute (Studiu EUIPO)</b>Nu ştiu dacă ştiaţi, dar 6 iunie este Ziua Mondială de Combatere a Contrafacerii, iar cu această ocazie EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală) a lansat o analiză cu privire la prejudiciile economice

Nu ştiu dacă ştiaţi, dar 6 iunie este Ziua Mondială de Combatere a Contrafacerii, iar cu această ocazie EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală) a lansat o analiză cu privire la prejudiciile economice ale contrafacerii în 11 sectoare. În total România are pierderi de 5.5 miliarde de lei anual în aceste 11 segmente.

Studiu EUIPO

Sectoarele prejudiciate de clone şi copii neautorizate includ pe cel de cosmetice, îmbrăcăminte, încălţăminte, articole sportive, jucării, jocuri, bijuterii, ceasuri, genţi de mână, muzica înregistrată, băuturi spirtoase şi produse farmaceutice. Telefoanele inteligente sunt pe locul 3 în top sectoarelor cu pierderi de vânzări din România, cu pierderi de 570 de milioane de lei.

Studiu EUIPO

Pe lângă pierderea de bani se pierd şi locuri de muncă, un total de 468.000 de locuri de muncă fiind irosite în UE şi 26.715 în România. La nivel de UE se pierd până la 269 de miliarde de lei anual din cauza contrafacerilor. Sunt şi veşti bune şi anume că volumul pierderilor de vânzări la nivel europen a scăzut pe parcursul ultimului an în majoritatea sectoarelor, în afară de cel de îmbrăcăminte şi încălţăminte, dar şi cosmetice.

Studiu EUIPO

Pierderile de locuri de muncă au loc pentru că "piraţii" angajează mai puţini lucrători decât producătorii legitimi şi îi exploatează deseori. Oricine a făcut o incursiune în pieţele din toată ţara, dar şi în unele magazine ce nu fac parte din lanțurile mari a observat imitaţii de console de jocuri, clone de iPhone, de tablete şi de gamepad-uri.

E de ajuns o singură excursie cu autobuzul în Bucureşti de la un capăt la altul al capitalei şi veţi vedea mii de wannabe Gameboy, ceasuri de mână, aparate radio şi ceasuri de perete contrafăcute de vânzare în fiecare staţie la chioşcul care are şi ţigări şi gumă de mestecat. Soluţia e simplă: controale şi amenzi până se încetează vânzarea.

⚡ Poți obține un voucher de 10 euro când cumperi un telefon OnePlus, bani ce pot fi cheltuiți pe accesorii dacă inițiezi comanda folosind acest link.
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×