Steve Ballmer la final de mandat În postura de CEO Microsoft; Ce a Însemnat șefia sa! (Editorial)

Autor:  | Publicat în:  Microsoft 1.143 ori
<b>Steve Ballmer la final de mandat În postura de CEO Microsoft; Ce a Însemnat șefia sa! (Editorial)</b>Vestea săptămânii trecute din zona IT/tech e cu siguranță faptul că în următoarele 12 luni Steve Ballmer, CEO Microsoft se va retrage din poziția sa. E știut faptul ca presa și investitorii nu au apreciat șefia lui Ballmer și se pare că...

Vestea săptămânii trecute din zona IT/tech e cu siguranță faptul că în următoarele 12 luni Steve Ballmer, CEO Microsoft se va retrage din poziția sa. E știut faptul ca presa și investitorii nu au apreciat șefia lui Ballmer și se pare că acțiunile Microsoft ar fi crescut după aflarea veștii. Haideți să aruncăm totuși o privire asupra carierei acestui personaj flamboiant.

O parte a poveștii sale începea în 1975, atunci când Microsoft a fost fondată de către Paul Allen și Bill Gates, care fusese coleg cu Ballmer la Harvard. în 1980 Steve Ballmer a fost angajat de către Gates drept primul business manager al Microsoft, cu un salariu de 50.000 de dolari și o cotă între 5% și 10% din companie. Aici Ballmer a avut un rol crucial în semnarea unui contract cu IBM, care a adus software-ul MS pe PC-uri. în 1981 Ballmer deținea deja 8% din Microsoft, iar în 1986 Ballmer și Gates au convins IBM să folosească prima versiune de Windows pe PC-urile sale.

Apoi în 1992 Ballmer a devenit vicepreședinte pe zona de vânzări și suport, iar în 1998 funcția a devenit de președinte al companiei. Anul 2000 a fost un punct de cotitură pentru Microsoft, deoarece Ballmer a preluat funcția de CEO de la Gates, pe fondul unor neînțelegeri între cei doi. Co-fondatorul Allen și-a dat demisia din cauza problemelor de sănătate, deci Ballmer a preluat frâiele firmei.

De abia în 2006 și-a putut "face de cap" Steve, atunci când Bill Gates s-a retras de la Microsoft, oferind mai multă autonomie CEO-ului. Până să văd o serie de clipuri pe YouTube cu acest personaj îl vedeam doar un alt magnat al industriei IT care știe să țină discursuri. Ei bine nu e chiar așa. înainte de toate, Steve este un om, iar ca om el a greșit atunci când a estimat că iPhone-ul nu va avea succes, după cum vedeți în clipul de mai jos.

Apoi avem clipul de mai jos, cu un Steve Ballmer foarte entuziast, acel tip de vânzător de mașini din SUA care nu te lasă să pleci până nu iei un vehicul de la el. Entuziasmul său se apropia periculos de isterie...

Iar isteria adevărată o vedeți mai jos în viralul viralelor. Nici un alt CEO niciodată nu a fost văzut făcând așa ceva. Ballmer a inventat un dans, o mișcare, un gest și probabil că avea mai multă adrenalina în el decât un skateboarder care face trickuri. Evident a și exagerat puțin... Apoi a urmat și scandarea "Developers, Developers, Developers!", care a intrat și ea în istorie.

Am văzut și un Ballmer emoționat și plângând la plecarea lui Bill Gates, după cum remarcăm în clipul de mai jos. E drept că putea fi vorba de teatru, mai ales că acești doi magnați tech nu prea se mai înțelegeau bine, dar cine știe ce simțea cu adevărat Ballmer? Acest personaj ar fi fost un actor excelent și vă dați seama cât de bine arătau discursurile și keynote-urile sale. Omul era un înflăcărat, energie pură și insufla asta și partenerilor săi.

Problema e că dacă pe scenă Steve era în elementul său natural, în birou lua decizii nu prea bune. Achiziția Skype pe 8.5 miliarde în 2011 încă bântuie Microsoft, ca să nu mai vorbim de eșecuri că Bing, Zune, Kin, Vista, Windows RT, tabletele Surface și chiar și rețeaua de socializare so.cl, care trebuia să se lanseze de ceva vreme, dar nu am mai auzit nimic despre ea.

Interesant e că printre numele persoanelor care l-ar putea succeda pe Ballmer în poziția de CEO se afla și cel al lui Stephen Elop, fost șef al secțiunii Office și actual CEO Nokia. și pentru că articolul să nu fie doar critic, trebuie să recunoaștem că sub oblăduirea acestui CEO am avut și consolele Xbox, un produs excelent și care a avut vânzări însemnate, în special în SUA.

și Windows Phone a început de abia recent să cunoască succesul, după o luptă de aproape 3 ani și victoria cea mai mare e deocamdată eliminarea lui BlackBerry pe locul 3 în rândul smartphone-urilor. Problema e că în 3 ani Apple ajunsese deja să domine lejer piața smartphone, în vreme ce Microsoft nu a găsit încă o cheie pentru a se bate de la egal cu Android sau iOS.

Moștenirea lui Ballmer este una grea, una care continua dezvoltarea lui Windows RT, deși partenerii hardware se feresc de acest OS și din câte am înțeles nici Office 365 nu e văzut cu ochi prea buni de analiști și critici. Dacă îmi permiteți, pot specula cu privire la problema lui Steve Ballmer. Dacă energia și entuziasmul lui de pe scenă erau reale, atunci el pare genul de om care ia să întreg crearea de noi produse la nivel personal. Orice eșec devine problema lui și orice persoană care i se opune e un rival și trebuie înlăturat.

Ballmer ar putea fi un geniu pe secțiunea de vânzări, dar în zona de cercetare și dezvoltare el mai degrabă încurca. Acest personaj complex are doar 57 de ani, deci poate că retragerea de la Microsoft nu îi va aduce neapărat pensia, ci poate o mutare surpriză la o altă companie. L-ați vedea făcând show la BlackBerry? Sau poate la HP? Un tandem între el și Marissa Mayer ar funcționa oare la Yahoo?

Putem spune că Steve Ballmer își merită odihnă și pensia deoarece are în spate zeci de produse la care a contribuit, cu idei sau cu prezentarea lor oficială. Cu bune și cu rele, acest personaj nu va fi uitat prea rapid și cu siguranță nu va dispărea din istoria Microsoft. întrebarea e: succesorul său va reuși să scrie istorie?

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×